Πολιτική|05.06.2021 07:10

ΣΥΡΙΖΑ: Οι επόμενοι «Κεδίκογλου» θα μπουν αλλιώς

Βούλα Κεχαγιά

Η πρόσφατη προσχώρηση του Συμεών Κεδίκογλου στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν ήταν ένα γεγονός που απλώς έτυχε στην Κουμουνδούρου. Ήταν η κατάληξη μίας διαδικασίας που ξεκίνησε λίγο μετά τις εκλογές του 2019 και το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα για συμπόρευση των προοδευτικών πολιτών σε μία πλατιά συμμαχία που ορίζεται ως η δημοκρατική παράταξη.

Η πανδημία και οι περιορισμοί που επιβλήθηκαν εκ των πραγμάτων πάγωσαν όλες τις διαδικασίες της διεύρυνσης. Η Κουμουνδούρου ίσα που πρόλαβε και συγκρότησε την Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης που συνεδρίασε συνολικά τρεις φορές από την δημιουργία της με τελευταία εκείνη στα τέλη του Ιουνίου του 2020. Πλέον όμως οι περισσότεροι υγειονομικοί περιορισμοί έχουν αρθεί και ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία εμφανίζεται διατεθειμένος να πιάσει το νήμα από εκεί που το άφησε. Αυτό πρακτικά σημαίνει όπως υπονοούν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι η διαδικασία της διεύρυνσης και του ανοίγματος στην κοινωνία θα συνεχιστεί και μάλιστα με πολύ ταχύτερους ρυθμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκίνησε τις περιοδείες ανά τη χώρα δημιουργώντας τοπικά γεγονότα, ενώ ζήτησε από τους βουλευτές του να πράττουν το ίδιο επιδιώκοντας την “γείωση” με την κοινωνία και τους ανθρώπους που αισθάνονται ότι ανήκουν στον προοδευτικό χώρο. Το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η περίπτωση του Συμεών Κεδίκογλου είναι μόνο η αρχή μιας νέας προσπάθειας. “Δεν μού αρέσει ο όρος “μεταγραφή” είπε στην τελευταία του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος σ’ αυτήν την προοπτική. Στο μυαλό του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκείνο που προέχει είναι η συστράτευση προοδευτικών ανθρώπων σε έναν κοινό στόχο: Της ανατροπής της σημερινής κατάστασης που δημιουργεί η διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με την επικράτηση των προοδευτικών δυνάμεων. “Διότι πώς να το κάνουμε, ο ΣΥΡΙΖΑ δικαιωματικά κατέχει το ρόλο της ηγεμονεύουσας δύναμης στη δημοκρατική παράταξη” ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρός του. Αυτό σημαίνει ότι ήδη έχουν αρχίσει να ενεργοποιούνται όλοι εκείνοι οι μηχανισμοί που θα ανοίξουν τον δρόμο σε νέα πρόσωπα να συστρατευθούν με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον κοινό σκοπό. Και αυτό κατά τις πληροφορίες δεν θα γίνει ακολουθώντας το “μοντέλο” της προσχώρησης Κεδίκογλου.

Στην Κουμουνδούρου θεωρούν πως εφόσον οι νέες προσχωρήσεις αφορούν πολιτικά πρόσωπα θα πρέπει η ένταξή τους να γίνει σταδιακά χωρίς να προκαλεί μεγάλο θόρυβο. Είτε με την συμμετοχή όσων των επιθυμούν στις μεγάλες θεματικές εκδηλώσεις που πραγματοποιεί ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είτε με την διακριτική ένταξή τους που δεν θα συνοδευτεί από τυμπανοκρουσίες. Το θέμα είναι ποια είναι η “δεξαμενή” από την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα μπορούσε να ενισχύσει το πολιτικό του προσωπικό; Πρώτα απ’ όλα είναι η κοινωνία των πολιτών.

Υπάρχουν νέα πρόσωπα, επιστήμονες, εργαζόμενοι, ενεργοί πολίτες που ενδιαφέρονται να συμμετέχουν στα πολιτικά δρώμενα και να ενταχθούν στην κοινή προσπάθεια για μία προοδευτική διακυβέρνηση, λένε παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Υπάρχουν όμως και πρόσωπα από τον χώρο της πολιτικής που εδώ και καιρό νιώθουν ότι δεν έχουν πολιτική στέγη και έκφραση. Πολλά απ’ αυτά τα πρόσωπα έχουν ήδη προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ σε μία διαδικασία που ξεκίνησε μετά την Συμφωνία των Πρεσπών.

Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις τύπου Κεδίκογλου που αυτήν την στιγμή δεν συμμετέχουν ενεργά σε κάποιον πολιτικό οργανισμό και ακούν με ενδιαφέρον τις προτάσεις και τις θέσεις που αναπτύσσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Με αυτά τα πρόσωπα θα επιχειρηθεί κάποια προσέγγιση ούτως ώστε να φανεί εάν υπάρχει συναντίληψη σε σχέση με την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρει η χώρα. Σε ό,τι αφορά το πεδίο των συνεργασιών με άλλα πολιτικά κόμματα αυτό είναι ξεχωριστό κεφάλαιο.

Και με βάση τα όσα είπε δημοσίως ο Αλέξης Τσίπρας θα επιδιωχθούν συνεργασίες με όλες εκείνες τις δυνάμεις που εντάσσονται στον προοδευτικό χώρο στη βάση συγκλίσεων επί προγραμματικών θέσεων. Το ενδιαφέρον εστιάζεται στο ότι από την στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι μπορεί να σχηματίσει κυβέρνηση εφόσον ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα είναι το πρώτο κόμμα στις εκλογές, τότε οπωσδήποτε τα ανοίγματα και οι προσεγγίσεις δεν θα αργήσουν...

Όλες οι ειδήσεις

Γλυκά Νερά - Ψυχολόγος Καρολάιν: Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ και τα ερωτήματα για τα πτυχία

Πορτογαλία: Χάος με Βρετανούς τουρίστες που εγκαταλείπουν εσπευσμένα τη χώρα

Απαγόρευση κυκλοφορίας - Πελώνη: Από την ερχόμενη εβδομάδα οι ανακοινώσεις

Εργασιακό νομοσχέδιο: Κατατέθηκε στη Βουλή - Όλες οι αλλαγές

ΣΥΡΙΖΑΑλέξης ΤσίπραςΣίμος Κεδίκογλου