Πολιτική|10.06.2021 11:45

Προνόμια σε εμβολιασμένους: Στο τραπέζι η εφαρμογή σε εστίαση και αλλού

Newsroom

Οι αναφορές της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη περί υποχρεωτικού εμβολιασμού σε μια σειρά από επαγγελματικές ομάδες φέρνει πιο κοντά στην εφαρμογή τα προνόμια που σχεδιάζεται να χορηγηθούν σε όσους έχουν κάνει εμβόλιο.

Ορόσημο για την κυβέρνηση είναι το χρονικό σημείο που το σύνολο των εμβολίων θα καταστεί διαθέσιμο για όλες τις ηλικίες άνω των 18 ετών. Σύμφωνα με τις δημόσιες τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών, το χρονικό αυτό ορόσημο αναμένεται να έχει επιτευχθεί σε διάστημα δύο έως τριών εβδομάδων, δηλαδή εντός του Ιουνίου. 

Εστίαση για όσους έχουν κάνει εμβόλιο

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ρύθμιση που θα επιτρέπει τη χορήγηση διευκολύνσεων στους εμβολιασθέντες. Μάλιστα, το παράδειγμα που χρησιμοποίησε αφορά έναν εστιάτορα: «Ουδείς το φθινόπωρο θα μπορεί να απαγορεύσει πχ σε έναν επιχειρηματία της εστίασης να πει ότι δέχεται μόνο εμβολιασμένους». Ωστόσο, πληροφορίες που μετέδωσε ο Σκάι αναφέρουν ότι τα προνόμια για τους εμβολιασμένους ενδέχεται να επεκταθούν και πέραν της εστίασης, όπως σε συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις ακόμη και γήπεδα.

«Όταν διασφαλίσουμε το δικαίωμα όλων των ενηλίκων στον εμβολιασμό, τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση περί διευκολύνσεων προς τους πλήρως εμβολιασμένους. Όταν τον χειμώνα μεταφέρουμε εντός τις δραστηριότητες μας, τότε θα υπάρξει ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Για παράδειγμα, κάποια εστιατόρια δεν αποκλείεται να επιτρέψουν την είσοδο στους εσωτερικούς χώρους τους μόνον στους πλήρως εμβολιασμένους», σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε. «Θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση θα ανοίξει σύντομα. Θα ανοίξει από πλευράς κυβέρνησης από την στιγμή που όλοι οι συμπολίτες μας θα έχουν την δυνατότητα εντός εύλογου χρονικού διαστήματος να έχουν πρόσβαση σε ένα εμβόλιο, θεωρώ απολύτως λογικό όμως, όπως ήδη συμβαίνει, π.χ. με το ψηφιακό πιστοποιητικό,  αρκεί η απόδειξη του εμβολιασμού, ενώ σε άλλη περίπτωση πρέπει κάποιος να κάνει συνέχεια ένα τεστ για να αποδεικνύει ότι είναι αρνητικός».

Τα προνόμια που ήδη έχουν οι εμβολιασμένοι

Gια «προνόμιο» των πλήρως εμβολιασμένων έκανε λόγο η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου το οποίο θα ισχύσει σε λίγες ημέρες. Κατά την καθιερωμένη ενημέρωση τη Δευτέρα 7 Ιουνίου για τον εμβολιασμό έναντι του κορονοϊού, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε στο τι θα ισχύει και στη χώρα μας, στην περίπτωση που ένας πλήρως εμβολιασμένος πολίτης έρθει σε επαφή με κρούσμα.

«Όπως ισχύει κατά CDC και σύντομα, στη χώρα μας, τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με δυο δόσεις αν έρθουν σε επαφή με ένα άτομο που έχει τη λοίμωξη, απλώς παρακολουθούνται χωρίς να απαιτείται να κάνουν μοριακά και self test. Εκτός κι αν εμφανίσουν συμπτώματα. Εφόσον παραμένουν ασυμπτωματικοί δεν υφίστανται ούτε απομόνωση ούτε εργαστηριακή διερεύνηση για πιθανή λοίμωξη. Βέβαια, αυτό δεν ισχύει για άτομα που έχουν εμβολιαστεί με μία μόνο δόση, θεωρείται ότι είναι ατελώς εμβολιασμένα επομένως μπορεί σε αυτή την περίπτωση η επαφή να έγινε σε χρονική περίοδο που τα αντισώματα της πρώτης δόσης δεν έχουν αναπτυχθεί», σημείωσε η Μαρία Θεοδωρίδου.

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία το πόρισμα για γιατρούς και νοσηλευτές

Η απροθυμία μερίδας του πληθυσμού να κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού αναγκάζει την κυβέρνηση να εξετάσει την ιδέα του υποχρεωτικού εμβολιασμού, ο οποίος, σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV και της Σοφίας Φασουλάκη, θα γίνει πράξη πολύ πριν τον Οκτώβριο, όπως στην αρχή συζητούνταν, για συγκεκριμένες ομάδες.

Σε λίγες ημέρες, μάλιστα, αναμένεται η επιτροπή βιοηθικής να παραδώσει στα χέρια της κυβέρνησης το πόρισμά της, ώστε ο πρωθυπουργός να προχωρήσει στις ανάλογες ανακοινώσεις. Ήδη οι αρμόδιοι φορείς έχουν συνεδριάσει πολλές φορές και έχουν πραγματοποιήσει συναντήσεις με εκπροσώπους επιστημονικών φορέων, όπως γιατρούς, νοσηλευτές και ανθρώπους που εργάζονται σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, υπάρχει ομοφωνία σε ό,τι αφορά τη γνωμοδότηση και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός συγκεκριμένων ομάδων δε θα αργήσει να έρθει.

Μητσοτάκης: Υποχρεωτικός εμβολιασμός για νοσηλευτές και προσωπικό υγείας

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, το πρωί της Τρίτης 8 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στο θέμα και στο ενδεχόμενο να καταστεί υποχρεωτικός ο εμβολιασμός σε ειδικές κατηγορίες εργαζόμενων. Ο πρωθυπουργός κατά καιρούς σε συνεντεύξεις του είχε αναφερθεί στον υποχρεωτικό εμβολιασμό, τονίζοντας πως η συζήτηση θα ξεκινήσει το φθινόπωρο. Tη Τρίτη 8 Ιουνίου, όμως έκανε σαφή αναφορά, τονίζοντας πως αναμένεται τις επόμενες ημέρες, το σχετικό πόρισμα της Επιτροπής Βιοηθικής. 

«Αυτή η συζήτηση πρέπει να γίνει και στη χώρα μας, όπως θα γίνει και η συζήτηση σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό ειδικών κατηγοριών εργαζομένων στο σύστημα υγείας, υγειονομικοί, εργαζόμενων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Αναμένουμε εντός των επομένων ημερών το σχετικό πόρισμα από την Επιτροπή Βιοηθικής, το οποίο και θα δοθεί στη δημοσιότητα, έτσι ώστε πιστεύω μετά από έναν σχετικά σύντομο δημόσιο διάλογο να καταλήξουμε και στις πολιτικές μας γύρω από τα θέματα αυτά», σημείωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Ο ίδιος επεσήμανε πως «το εμβόλιο είναι ένα δώρο της επιστήμης. Πάνω απ΄ όλα προστατεύει τους ίδιους και τις οικογένειές τους από τον κίνδυνο μιας πολύ σοβαρής νοσηλείας. Είναι όμως και μία πράξη κοινωνικής ευαισθησίας. Η αντίληψη, ότι “δεν βαριέσαι, ας το κάνει ο άλλος για να μην το κάνω εγώ”, είναι μία αντίληψη η οποία δυστυχώς υπονομεύει συνολικά την κοινωνική συνοχή και δεν πρέπει να μείνει αναπάντητη».

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Στην τελική ευθεία το πόρισμα για γιατρούς και νοσηλευτές

Διαδικτυακό μπλακ άουτ στις μεγαλύτερες ειδησεογραφικές ιστοσελίδες

Αποκάλυψη: Το «βαθύ λαρύγγι» και η κατάθεση – «φωτιά» για τη δολοφονία στη Ζάκυνθο

Καιρός: Έρχονται καταιγίδες στην Αττική – Πού θα κυμανθεί η θερμοκρασία

ΚορονοϊόςεμβόλιοεμβολιασμόςΚυριάκος Μητσοτάκηςεστίαση