Πολιτική|13.06.2021 21:29

Εργασιακό νομοσχέδιο: Η μητέρα των μαχών στην Ολομέλεια της Βουλής

Αλέξανδρος Διαμάντης

Στην Ολομέλεια μεταφέρεται τη Δευτέρα η μάχη για το εργασιακό νομοσχέδιο, καθώς η συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές ολοκληρώθηκε. Το σχέδιο νόμου υπερψηφίστηκε τόσο επί της αρχής όσο και επί των άρθρων μόνο από τη Νέα Δημοκρατία, τη στιγμή που τα κόμματα της αντιπολίτευσης είτε καταψήφισαν είτε επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια- ειδικά στην επί των άρθρων ψηφοφορία.

«Η μητέρα των μαχών», όπως την έχει βαφτίσει ο Αλ. Τσίπρας, θα ξεκινήσει τη Δευτέρα και η σχετική ψηφοφορία αναμένεται την Τετάρτη, μετά τη μονομαχία των πολιτικών αρχηγών. Μια ψηφοφορία που αναμένεται να είναι αρκετά ενδιαφέρουσα. Κυρίως, διότι η Νέα Δημοκρατία θα ζητήσει με τη σειρά της ονομαστική ψηφοφορία επί συγκεκριμένων άρθρων που θεωρούνται «φιλεργατικά». Αντιστοίχως η αντιπολίτευση θα ζητήσει για τη «κατάργηση του οκταώρου», ήτοι τη διευθέτηση της εργασίας, για τις υπερωρίες, κλπ.

Κυβέρνηση: Θέλει να αποδείξει ότι το νομοσχέδιο δεν έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εργασία

Στόχος της κυβέρνησης είναι να «αποδείξει» ότι τα περισσότερα άρθρα δεν έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο χώρο της εργασίας, επιχειρώντας έτσι να αντιδράσει στη συσσωρευμένη κριτική που δέχεται. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι πλέον όλοι οι βουλευτές θα μπορέσουν (ανά 100) να ψηφίσουν αυτοπροσώπως, κάτι που ουσιαστικά κλείνει οποιοδήποτε παράθυρο αποχώρησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την ψηφοφορία.

Σε κάθε περίπτωση, τα κόμματα κατά τη διάρκεια των συνεδριάσεων στις αρμόδιες επιτροπές ανέδειξαν την επιχειρηματολογία τους. Η, δε, κυβέρνηση ουσιαστικά προσπάθησε να πείσει ότι δεν πρόκειται για επιστροφή σε κάποιον εργασιακό μεσαίωνα, αλλά για εργασιακή μεταρρύθμιση. Χαρακτηριστικό είναι το κλείσιμο της χθεσινής ομιλίας του Υπουργού Εργασίας: «Είστε πραγματικά κόμματα, τα οποία νοιάζεστε για τον εργαζόμενο ή τελικά, νοιαζόσαστε για ένα εργατοπατερικό συνδικαλισμό και πιο πολύ και από τον εργατοπατερικό συνδικαλισμό, εκείνο το οποίο σας νοιάζει, είναι να βγάλετε το πάθος σας το κομματικό, γιατί είστε σε δύσκολη θέση λόγω των πανθομολογούμενα αρνητικών δημοσκοπήσεων. Λοιπόν, αυτά τα οποία ισχυρίζεστε ότι είναι μεσαίωνας, είναι αυτά τα οποία μόλις σας διάβασα, τα οποία είναι βήματα μπροστά, είναι βήματα τα οποία εναρμονίζονται με αυτά που συμβαίνουν σε όλη την Ευρώπη. Το νομοσχέδιο αυτό είναι νομοσχέδιο σύγχρονης εποχής και πάρα πολύ απλά, εσείς που μιλάτε για μεσαίωνα, ξεχνάτε πως έχετε βάλει ρότα για το μεσαίωνα».

Πυρά από την αντιπολίτευση

Νωρίτερα, πάντως, και βέβαια καθ όλη τη διάρκεια των προηγούμενων τριών ημερών είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, επιβεβαιώνοντας ότι στην Ολομέλεια το θερμόμετρο θα φτάσει στα… κόκκινα. «Φτάνετε στο σημείο να απαγορεύετε προληπτικά από την απεργία, απαγορεύοντας να την κηρύξει δευτεροβάθμιο και τριτοβάθμιο σωματείο. Και φυσικά, να απαγορεύετε την απεργία την ώρα της διαπραγμάτευσης, όταν σύμφωνα με το Σύνταγμα η ίδια η απεργία είναι τεκμήριο υπέρ της απεργοσπασίας από το Σύνταγμα και ο βασικός μοχλός πίεσης στη διαπραγμάτευση για να επιτύχει ο εργαζόμενος, που είναι αδύναμος απέναντι στον εργοδότη, μία αξιοπρεπή συμφωνία», τόνισε χαρακτηριστικά η Μ. Ξενογιαννακοπούλου ενώ ο Γ. Μουλκιώτης εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι νομοθετεί σε μια παράλληλη πραγματικότητα. «Μετά από τις τρεις συνεδριάσεις της Επιτροπής μας, έχω πειστεί ότι η Κυβέρνηση Μητσοτάκη στερείται διάθεσης για κοινωνικό διάλογο. Σχεδιάζει, διαβουλεύεται και νομοθετεί με τον εαυτό της και αναγκάζομαι, μετά από αυτά, να επαναλάβω ό,τι είχα πει στην πρώτη συνεδρίαση επιγραμματικά, ότι είναι μεγάλη ατυχία για τον κόσμο της εργασίας ότι έχουμε αυτή την Κυβέρνηση, που εν έτει 2021 πολιτεύεται και νομοθετεί σε μία παράλληλη πραγματικότητα, μια Κυβέρνηση, που νομοθετεί για τον υποτιθέμενο εκσυγχρονισμό της αγοράς εργασίας με όλως αντεργατικά μέτρα και κυρίως χωρίς κανένα σχέδιο διαμόρφωση συνθηκών για αξιοπρεπή εργασία και υγιή επιχειρηματικότητα», είπε ο ίδιος. Στην ίδια λογική ήταν και οι παρεμβάσεις των κομμάτων της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, καταδεικνύοντας ότι τουλάχιστον επί της αρχής η ΝΔ (και οι 158 βουλευτές της) θα κληθούν να αναλάβουν μόνοι τους το βάρος της έγκρισης του νομοσχέδιου...

Όλες οι ειδήσεις

Πανελλήνιες 2021: Οι 18 κανόνες επιτυχίας στις εξετάσεις για τους υποψήφιους όλων των κατηγοριών

Νικητής στις καρδιές μας ο Τσιτσιπάς! Λύγισε σε επικό τελικό στο Roland Garros

Κορονοϊός - Στο τραπέζι το «προνόμιο»: Χωρίς μάσκα οι εμβολιασμένοι από 1 Ιουλίου

Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας: Τι αλλάζει σε εκπαίδευση, ΚΤΕΟ και point system

ΚΙΝΑΛΒουλή των Ελλήνωνεργασιακό νομοσχέδιοΣΥΡΙΖΑΚωστής ΧατζηδάκηςΝέα ΔημοκρατίαΚΚΕ