Πολιτική|14.06.2021 23:58

Μητσοτάκης: «Αν και οι διαφορές παραμένουν η συνεργασία είναι προς όφελος όλων» 

Newsroom

Το κλίμα της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ μεταφέρει η ανάρτηση του πρωθυπουργού Kυριάκου Μητσοτάκη καθώς μετά το τετ α τετ στις Βρυξέλλες το βασικό συμπέρασμα είναι ότι οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν τις διαφορές που υπάρχουν, ωστόσο αυτό που προέκυψε είναι ότι ο «πάγος έσπασε» και συμφωνήθηκε να αποφευχθεί η ένταση και να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020. 

«Αν και οι διαφορές παραμένουν, η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε ανάρτησή του στο twitter, αναφερόμενος στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

T

Συγκεκριμένα ο κ.Μητσοτάκης ανέφερε στην ανάρτησή του η οποία έγινε στα αγγλικά: «Συνάντηση με τον πρόεδρο Ερντογάν στη σύνοδο του ΝΑΤΟ σήμερα. Αν και παραμένουν οι διαφορές μεταξύ των δύο χωρών μας, η Ελλάδα και η Τουρκία είναι γείτονες και η συνεργασία σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος είναι προς όφελος όλων. Συνεπώς, ο διάλογος είναι πάντα σημαντικός».

Ερντογάν για Μητσοτάκη: Πρότεινα ιδιωτική γραμμή συνομιλίας – Δεν χρειαζόμαστε τρίτους

Πρόταση για μία απευθείας προσωπική επικοινωνία μεταξύ των δύο ηγετών έθεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Στη συνέντευξη Τύπου μετά την κρίσιμη συνάντηση με τον Τζο Μπάιντεν, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη τετ α τετ συνομιλία που είχε με τον Έλληνα πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για συμφωνία αναθέρμανσης του διαλόγου και σύστασης απευθείας επικοινωνίας μεταξύ τους για την επίλυση των ζητημάτων.

«Στη συνάντησή μας με τον έλληνα πρωθυπουργό κ. Μητσοτάκη αποφασίσαμε να συνεχίσουμε το μηχανισμό διαλόγου, τον οποίο αναθερμάναμε. Διαπιστώσαμε με τον κ. πρωθυπουργό σύγκλιση απόψεων προκειμένου να υπάρξουν αμοιβαία βήματα για την υποστήριξη της θετικής ατζέντας. Ας συνομιλούμε εμείς οι δύο. Επιπλέον, αποφασίσαμε - όταν χρειάζεται - να συνομιλούμε μεταξύ μας μέσω μίας ιδιωτικής γραμμής κι επίσης ότι δεν έχει νόημα να βάζουμε κανέναν ανάμεσά μας».

«Φέτος θα είναι ήσυχα»

Απαντώντας σε ερώτηση του ΟΡΕΝ TV σχετικά με τη δήλωση του Έλληνα πρωθυπουργού ότι πρέπει να γίνουν αμοιβαία βήματα για ένα ήσυχο καλοκαίρι φέτος, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «συμφωνώ φυσικά με τις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη. Θέλω να δηλώσω ότι ήταν και θα είναι μια ήσυχη χρονιά φέτος. Είχαμε μια καλή συνάντηση. Τόσο στο Αιγαίο όσο και στις άλλες περιοχές, του είπα το εξής: Ας μην ανακατεύουμε τρίτες χώρες ή τρίτα άτομα. Όταν υπάρχουν τέτοιου είδους προβληματικές καταστάσεις, ‘εσείς να με καλείτε άνετα από την ιδιωτική γραμμή κι εγώ το ίδιο κι έτσι δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα. Ας κάνουμε βήματα ως Τουρκία και Ελλάδα. Κι όπου υπάρχουν προβλήματα, ας τα βάλουμε πάνω στο τραπέζι. Και οι αρμόδιοι συνεργάτες μας ας δουλέψουν πάνω σε αυτά κι έπειτα ας τα φέρουν σε εμάς. Να πάρουμε εμείς την τελική απόφαση».

Ο τούρκος πρόεδρος εμφάνισε την εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα ως κάτι «απλό».

«Έδωσα κάποια παραδείγματα», είπε. «Για παράδειγμα είπα: Όταν αποφασίσουμε για ένα ζήτημα, να σας ενημερώνουμε για το αποτέλεσμα και να το βγάζουμε από το τραπέζι. Το ίδιο, όταν εμείς θέλουμε κάτι από εσάς, αφού το εξετάσετε πρώτα, τότε το βγάζετε εσείς από το τραπέζι. Και τότε τί θα γίνει; Αυτό το τραπέζι θα γίνει ένα τραπέζι λύσεων και όχι ένα τραπέζι προβλημάτων. Και αυτό θα το έχουν καταφέρει οι δύο ηγέτες», δήλωσε.

O λιωμένος πάγος φέρνει ήσυχο καλοκαίρι

Με θετικό κλίμα και ήσυχο καλοκαίρι ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία επιστρέφει στις βαλίτσες του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τις Βρυξέλλες κατόπιν της συνάντησής του με τον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Οι δύο πλευρές αναγνώρισαν τις διαφορές που υπάρχουν ωστόσο ο «πάγος έσπασε» και συμφωνήθηκε να αποφευχθεί η ένταση και να μην επαναληφθεί ό,τι συνέβη το καλοκαίρι του 2020. 

Η συνάντηση των δύο ηγετών η οποία κράτησε για περισσότερη από μία ώρα και έγινε σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα ενώ όπως μετέδωσε από τις Βρυξέλλες η δημοσιογράφος του Open, Αλεξία Τασούλη, παρόντες ήταν και οι δύο διπλωματικοί σύμβουλοι Ελένη Σουρανή και Ιμπραήμ Καλίν, καθώς η τουρκική πλευρά επέλεξε τον δεύτερο ως τον μεταφραστή.

Τα βήματα για ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι

Όπως προκύπτει από κυβερνητικές πηγές κατόπιν του  τετ α τετ που διήρκησε 50 λεπτά, «υπήρξε μία συμφωνία αμοιβαίας κατανόησης ότι η ένταση του 2020 δεν μπορεί να επαναληφθεί, ως εκ τούτου θα πρέπει να γίνει μία προσπάθεια να αποφευχθούν οι προκλήσεις, που ενδέχεται να οδηγήσουν σε δύσκολα διαχειρίσιμες καταστάσεις».

Ακόμα διευκρινίστηκε, ότι «εξακολουθούν να υπάρχουν πολύ μεγάλες διαφορές σε μία σειρά ζητημάτων, με κυριότερο αυτό της οριοθέτησης των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, όμως αυτές θα πρέπει να αντιμετωπιστούν στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο συζητήσεων, όπως οι διερευνητικές επαφές, τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και οι πολιτικές διαβουλεύσεις, ως το πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει στην εκτόνωση της έντασης».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στα θέματα της συζήτησης βρέθηκε και το προσφυγικό για το οποίο σημειώνουν ότι «σταθερή θέση μας είναι πως μπορούμε να συνεργαστούμε με την Τουρκία στο συγκεκριμένο θέμα, αρκεί να αποφεύγονται οι προκλήσεις, όπως αυτές που βιώσαμε τον Μάρτιο του 2020».

Ο απόηχος της συνάντησης 

Με βάση τα όσα προέκυψαν από τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν αυτό που αναμένεται να δούμε το προσεχές διάστημα είναι η Αθήνα να διατηρήσει θετική στάση στην επερχόμενη Σύνοδο Κορυφής στις 24 – 25 Ιουνίου, κατά την οποία Οι ηγέτες της ΕΕ θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες για να συζητήσουν για την πανδημία COVID-19, την οικονομική ανάκαμψη, τη μετανάστευση και τις εξωτερικές σχέσεις, καθώς και για τις σχέσεις με την Τουρκία και τη Ρωσία.

Έτσι φαίνεται ότι θα ανοίξουν δίαυλοι επικοινωνίας για επανέναρξη των διερευνητικών επαφών και μιας σειράς άλλων διαδικασιών, όπως η συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και η «θετική ατζέντα» στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών, την οποία έχει αναλάβει ο υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης.

Σαφές μήνυμα Μέρκελ σε Ερντογάν για το Κυπριακό

Την ίδια ώρα ειδήσεις για την ελληνική πλευρά ήρθαν και από τη συνάντηση μεταξύ της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς το θετικό κλίμα που αποτυπώθηκε μπροστά στις δεν αντικατοπτρίζει απόλυτα όσα ειπώθηκαν στην κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, με την κ. Μέρκελ να τοποθετείται με πολύ σαφή τρόπο ενάντια στα σχέδια Ερντογάν για την Κύπρο, με το μήνυμα να είναι ότι Ευρωπαϊκή Ένωση και Γερμανία δε συζητούν λύση δύο κρατών.

Όπως μεταδίδει από το Βερολίνο ο Παντελής Βαλασόπουλος, ενδεικτική του κλίματος είναι η ανάρτηση του εκπροσώπου της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ στην οποία αναφέρεται ότι Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν τις σχέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία ενόψει της Συνόδου Κορυφής, αλλά και για το Κυπριακό. 

T

Η καγκελάριος Μέρκελ έχει προειδοποιήσει τον τούρκο πρόεδρο ότι η Ευρώπη και η Γερμανία δε δέχονται τη λύση των δύο κρατών που προωθεί η Άγκυρα. Αυτό είναι δεδομένο και δεν το δέχεται κανείς στην Ευρώπη, ούτε το Βερολίνο. 

Την ίδια ώρα με ανακοίνωσή του και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει ότι η Τουρκία δεν πρέπει να προχωρήσει σε παράνομες ενέργειες στην Αμμόχωστο, γιατί υπάρχουν πληροφορίες από την Κύπρο ότι κάτι τέτοιο ετοιμάζεται κατά την επίσκεψη του τούρκου προέδρου στα Κατεχόμενα. 

Επομένως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής του Open, το Κυπριακό τέθηκε ψηλά σε αυτή τη συζήτηση, η οποία συνοψίζεται στο ότι εάν η Τουρκία θέλει τη θετική ατζέντα το Βερολίνο είναι εκεί για να τη στηρίξει αλλά στο Κυπριακό η Ευρώπη και η Γερμανία δε θα δεχτούν απολύτως καμία πρόκληση

Όλες οι ειδήσεις

Συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν: Για μία ώρα τα είπαν οι δύο ηγέτες

Eλευθερίες για τους εμβολιασμένους: Τα προνόμια στο τραπέζι - Πότε έρχονται

Εμβόλιο AstraZeneca: Στοπ για τους κάτω των 60 - Τι ισχύει με τη δεύτερη δόση

Πανελλήνιες 2021: Οι απαντήσεις στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας

Καιρός: Συνεχίζονται οι καταιγίδες σε όλη τη χώρα – Πιθανότητα χαλαζόπτωσης στην Αττική

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΣύνοδος ΚορυφήςNATOΚυπριακό