Πολιτική|16.01.2019 22:27

Ψήφος εμπιστοσύνης: Σκληρό μπρα ντε φερ Τσίπρα - Μητσοτάκη

Newsroom

Με σκληρές εκατέρωθεν δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη ολοκληρώθηκε στη Βουλή η συζήτηση πριν από την ψηφοφορία για την ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να κάνει λόγο για «ακροδεξιά ΝΔ» και τον Κυριάκο Μητσοτάκη για «βυθισμένη χώρα». 

Αλέξης Τσίπρας: Πάει πολύ να κάνει μαθήματα πολιτικής ηθικής ο Μητσοτάκης

Πιο αναλυτικά, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε από το βήμα της Βουλής ότι πήρε το ρίσκο να ζητήσει καθαρές λύσεις, ενώ έκανε λόγο για δίλημμα ανάμεσα σε ένα προοδευτικό πόλο από τη μία και «το κόμμα του κ. Βορίδη, του κ. Γεωργιάδη», από την άλλη. 

Παράλληλα, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία σημείωσε: «Η Νέα Δημοκρατία έχει κάνει την επιλογή να μετατοπιστεί από τον μεσαίο στον ακραίο δεξιό χώρο... Είστε αξιωματική αντιπολίτευση. Είστε ένα μεγάλο κόμμα. Είναι επικίνδυνο να υιοθετείτε τις απόψεις της ακροδεξιάς». 

Όσον αφορά στη Συμφωνία των Πρεσπών, ο πρωθυπουργός τόνισε: «Ρωτάτε τι θα κάνουν οι βουλευτές στη Συμφωνία των Πρεσπών. Σήμερα έχουμε την ψήφο εμπιστοσύνης. Οι βουλευτές, φαντάζομαι, ότι θα ψηφίσουν με τη συνείδησή τους. Ο καθένας θα πάρει την ευθύνη του. Και οι 300 θα έχουμε την ευθύνη μας». Την ίδια στιγμή, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη σε debate για τη Συμφωνία των Πρεσπών, σημειώνοντας: «Θέλετε και στον ΣΚΑΪ να σπάσουμε το εμπάργκο; Θέλετε στη Δημόσια Τηλεόραση; Εγώ έχω επιχειρήματα, εσείς όχι. Εμείς έχουμε τη δύναμη των επιχειρημάτων μας, εσείς τη δύναμη του λαϊκισμού. Να συγκρίνουμε τα επιχειρήματα με τα συνθήματα. Ο κ. Μητσοτάκης δεν θα έρθει σε τηλεοπτική αναμέτρηση μαζί μου». 

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας

«Επιχειρούν να κρατήσουν στη ζωή το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ», ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποκάλεσε τη διαδικασία της ψήφους εμπιστοσύνης ως «φαρσοκωμωδία». Μάλιστα, τόνισε ότι μπορεί να πάρει σήμερα 151 ψήφους αλλά η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα μετρά 145 βουλευτές. Γι΄αυτό είπε: «Είστε κυβέρνηση μειοψηφίας».

Παράλληλα, πρόσθεσε: «Δεν σώσατε τη χώρα. Βρήκατε τη χώρα σωσμένη και τη βυθίσατε. Ρίξατε τη χώρα στο χείλος του γκρεμού». Και σημείωσε: «Φορτώσατε τους πολίτες με 29 νέους φόρους. Καταργήσατε το ΕΚΑΣ. Αυξήσατε τον ΦΠΑ». Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε: «Έχετε το θράσος να παριστάνετε τον φιλεύσπλαχνο σε μία Ελλάδα που την είχατε ισοπεδώσει».

Επιπλέον, ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην τρομοκρατική επίθεση εναντίον του Λουκά Παπαδήμου, σημειώνοντας ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν πήγε στο νοσοκομείο να τον δει. «Η κυβέρνηση Παπαδήμου ήταν μία πετυχημένη κυβέρνηση και απολάμβανε την εμπιστοσύνη της ελληνικής Βουλής με 255 βουλευτές. Και αργότερα παραλίγο να δολοφονηθεί. Για αυτό πάψτε πια να καλλιεργείτε αυτό το τοξικό κλίμα. Και δεν είχατε την ευαισθησία να πάτε από εκεί να του πείτε περαστικά. Δεν πήγατε καν στο νοσοκομείο», ανέφερε. 

Αλέξης ΤσίπραςΒουλήΚυριάκος Μητσοτάκηςψήφος εμπιστοσύνης