Πολιτική|16.06.2021 13:26

Μητσοτάκης για εργασιακό στη Βουλή: Η ομιλία του Πρωθυπουργού

Newsroom

Σφοδρή επίθεση στην αντιπολίτευση για τις αντιδράσεις της έναντι του εργασιακού νομοσχεδίου εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος υπεραμύνθηκε των διατάξεων του νομοθετήματος της κυβέρνησης.

Ο πρωθυπουργός, έκανε εκτενείς αναφορές και στις αλλαγές που επέρχονται στις απεργιακές κινητοποιήσεις, λέγοντας πως «τα μπλόκα στους καταπέλτες, μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της».

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα καταθέσει αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία για όλα τα άρθρα του νομοσχεδίου, ώστε όπως είπε απευθυνόμενος προς τους Αλέξη Τσίπρα και Φώφη Γεννηματά, «για να αναλάβετε τις ευθύνες σας επώνυμα και φανερά». 

Μητσοτάκης για εργασιακό νομοσχέδιο: «Κρεσέντο μηδενισμού από Γεννηματά»

Ο πρωθυπουργός, σχολιάζοντας τα όσα είπε νωρίτερα από το βήμα της Βουλής η Φώφη Γεννηματά, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής: «Άκουσα ένα κρεσέντο μηδενισμού, αφορισμού με αναμάσημα ξεπερασμένων κλισέ. Όλα μαύρα στη χώρα, όλα μαύρα στο νομοσχέδιο. Είχα την εντύπωση πως δεν άκουγα εσάς, αλλά και τον κ. Τσίπρα. Αλλά μεταξύ του πρωτότυπου και του αντιγράφου, πάντα οι πολίτες θα επιλέγουν το πρωτότυπο».

Δείτε την ομιλία του Κ. Μητσοτάκη 

Ο κ. Μητσοτάκης τονίζει πως στο ισχύον πλαίσιο, απουσιάζουν νομοσχέδιο, όπως να μπορεί κάποιος να ορίζει ο ίδιος το χρόνο δουλειάς του με βάση τις ανάγκες της ζωής του. «Καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για αλλαγές που έρχονται από το αύριο, όπως η τηλεργασία».

Σφοδρή επίθεση κατά των απεργών

Ο πρωθυπουργός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά των απεργών, σημειώνοντας πως «ενώ υποτίθεται ότι ο εχθρός ήταν η κυβέρνηση, τα θύματα ήταν οι πολίτες. Ο άρρωστος που ήθελε να πάει στο γιατρό. Αυτό θα μπορούσε να αποκληθεί ζούγκλα της αγοράς ή εργασιακός μεσαίωνας. Γι αυτό ο νέος νόμος έρχεται να αλλάξει αυτή την κατάσταση για πρώτη φορά μετά το 1982. Θέτει κανόνες στη ζούγκλα. Απαντά σε παθογένειες, σε προκλήσεις του παρόντος και σε ζητούμενα του μέλλοντος. Όσοι τον αμφισβητούν είναι οπαδοί της συντήρησης».

«Σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα»

Ο κ. Μητσοτάκης στη συνέχεια υποστήριξε ότι, «το νομοσχέδιο οικοδομεί ένα σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα. Εισάγει τη σύμβαση για την ασφάλεια στην εργασία και για την αντιμετώπιση της βίας στην εργασία».

Επιπρόσθετα, έκανε λόγο για «δέκα τολμηρές τομές που θωρακίζουν τους εργαζόμενους που κάνουν διαφανείς τις σχέσεις με τον εργοδότη. Είναι τομές που βοηθούν την εθνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία να συναντηθούν με τον ταχύ βηματισμό της υπόλοιπης Ευρώπης».

«Σπάνε παραμάγαζα στην επιθεώρηση εργασίας»

Σε αυτό το πλαίσιο, έκανε αναφορά στην ψηφιακή κάρτα εργασίας αφού έτσι όπως είπε θα χτυπιέται η μαύρη εργασία και η εισφοροδιαφυγή αφού οι ώρες εργασίας θα καταγράφονται σε πραγματικό χρόνο. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην επιθεώρηση εργασίας η οποία με το νομοσχέδιο μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή, λέγοντας ότι με τη νέα δομή θα «σπάσουν κάποια παραμάγαζα».

Άδεια πατρότητας, εργαζόμενοι στις ταχυμεταφορές

Απαριθμώντας τις τομές που γίνονται με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο αναφέρθηκε στην ειδική φροντίδα που παρέχεται σε εργαζόμενους από τις ψηφιακές πλατφόρμες και έτσι είπε τα αυτοαπασχολούμενα παιδιά των κούριερ και των ντελίβερι θα έχουν ασφάλιση, προστασία και συνδικαλιστική εκπροσώπηση. Μίλησε επίσης για την άδεια πατρότητας 14 ημερών με αποδοχές που θεσπίζεται και μάλιστα είπε ότι είναι μεγαλύτερη από το 10ημερο της ευρωπαϊκής οδηγίας. 

Ο κ. Μητσοτάκης επιπρόσθετα, σημείωσε πως «η νόμιμη επιπλέον απασχόληση αυξάνεται σε 150 ώρες ετησίως με τις ανάλογες προσαυξήσεις στις αμοιβές των εργαζομένων». Παράλληλα, υπογράμμισε πως η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος «στη θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία. Όπου ισχύει, θα τη συνοδεύει το δικαίωμα στην αποσύνδεση, όπως συμβαίνει σε Γαλλία, Ισπανία».

Τόνισε εξάλλου πως «στο εξής θα λειτουργούν Κυριακή όποιες επιχειρήσεις, λειτουργούν και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Η σχετική λίστα διευρύνεται, τα δικαιώματα των εργαζομένων παραμένουν σταθερά».

Για τις απεργίες

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μέτρα που επαναφέρουν τον συνδικαλισμό στον πραγματικό του ρόλο. «Με το νέο πλαίσιο όταν μια απεργία απορρίπτεται, δεν θα μπορεί να επιστρέφει από το παράθυρο με απόφαση του δευτεροβάθμιου. Η απεργία διαχωρίζεται από την παρανομία», είπε.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων ημερών, αναφέροντας πως όλοι οι εργαζόμενοι θα συναντούν τους συνδικαλιστές των σωματείων δίπλα τους και όχι μπροστά στα πλοία που όταν ξεκινούν για λίγες διακοπές. Γιατί τα μπλόκα στους καταπέλτες, μετατρέπονται πλέον σε καταπέλτη της κοινωνίας κατά των εχθρών της. Το συμπέρασμα είναι ότι συζητάμε για ένα νομοσχέδιο πραγματικά εκσυγχρονιστικό».  

«Οι μόνες υπερωρίες που ξοδεύονται είναι αυτές για την κατασκευή μαύρης προπαγάνδας»

Αντικρούοντας την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, ότι δηλαδή οι υπερωρίες θα πληρώνονται με ρεπό, ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως «όποιος το φωνάζει αυτό, έχει πάρει ρεπό από την αλήθεια. Οι υπερωρίες θα πληρώνονται με την προσαυξημένη αμοιβή όπως και τώρα, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου. Υπάρχουν μαύρες υπερωρίες, αλλά αυτές είναι που ξοδεύονται για την κατασκευή μαύρης προπαγάνδας στα εργαστήρια της Κουμουνδούρου».

Όλες οι ειδήσεις

Τέλος τα self test από τα φαρμακεία της Αττικής από 19 Ιουνίου - Τι ανακοίνωσε ο Σύλλογος

Εμβόλια: Στο «κόκκινο» η αντιπαράθεση για το AstraZeneca – Τι γίνεται με τα μονοκλωνικά αντισώματα

Υπουργείο Εργασίας: Τι προβλέπει το εργασιακό νομοσχέδιο για ψηφιακή κάρτα, υπερωρίες, απολύσεις

«Βόμβα» Κουρουμπλή: Να παραιτηθεί η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών

Ανάρπαστα τα εμβόλια στους νέους 18 έως 24 ετών

ΒουλήΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαεργασιακό νομοσχέδιουπερωρίεςΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνηση