Πολιτική|17.01.2019 07:36

Το Ποτάμι: Σήµα για «ναι» στη Συµφωνία από τον Σταύρο Θεοδωράκη

Φώφη Γιωτάκη

Στο σταδιακό άνοιγµα των «κωδικών» για τη στάση που Ποταµιού στην ψηφοφορία των «Πρεσπών» προχώρησε χθες ο Σταύρος Θεοδωράκης, διαµηνύοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι «θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σηµαίνει ψήφος εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση».

Χωρίς στην πραγµατικότητα να αποκλίνει από την αρχική του άποψη για τη Συµφωνία των Πρεσπών, ο επικεφαλής του Ποταµιού έστειλε µε την οµιλία του «σήµα» στήριξης της κρίσιµης διαδικασίας και επιβεβαίωσε την εκτίµηση-πρόβλεψη ότι η σηµερινή απόφαση του Πολιτικού Συµβουλίου για «ψήφο κατά συνείδηση» συνθέτει το αµπαλάζ: πρώτον για το «ναι» στη Συµφωνία από τρεις βουλευτές, τους κ. Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά, και δεύτερον για το «όχι» από τους κ. Αµυρά και Ψαριανό που έχουν εξαρχής εκφράσει τη διαφωνία τους µε τη στήριξη των «Πρεσπών».

Αγωνιώδης προσπάθεια

Ωστόσο νωρίτερα, και καθ’ όλη τη διάρκεια της χθεσινής ηµέρας, βουλευτές, ευρωβουλευτές και στελέχη εξέπεµπαν διαφορετικά µηνύµατα µε τις δηµόσιες παρεµβάσεις τους για την τελική στάση του Ποταµιού. Ο Γιώργος Αµυράς, για παράδειγµα, δηµιούργησε την εντύπωση ότι το Ποτάµι θα «φρενάρει» µε τις ψήφους και τη στάση του την κύρωση της Συµφωνίας – οι δύο ευρωβουλευτές, οι κ. Γραµµατικάκης και Κύρκος, έκαναν αγωνιώδη προσπάθεια να καταδείξουν την ανάγκη στήριξης της Συµφωνίας ως απόδειξη σεβασµού στις αρχές και τις αποφάσεις της πλειοψηφίας του κόµµατος.

Είναι πασιφανές ότι κατά τη διάρκεια της αποψινής συνεδρίασης του Πολιτικού Συµβουλίου του Ποταµιού υπό τον Σταύρο Θεοδωράκη, όπου συµµετέχουν βουλευτές και ευρωβουλευτές, θα ακουστούν όλες οι φωνές και θα καταγραφούν εκ νέου όλες οι απόψεις.

Στην αποψινή συνεδρίαση του Πολιτικού Συµβουλίου θα ακουστούν όλες οι φωνές και θα καταγραφούν όλες οι απόψεις

Οι καλά γνωρίζοντες, ωστόσο, προεξοφλούν ότι ο κ. Θεοδωράκης δεν πρόκειται να χορέψει το τανγκό της οπισθοχώρησης – αντιθέτως θα υπερασπιστεί την άποψή του για τη Συµφωνία και θα ζητήσει από τους παρισταµένους να σεβαστούν επί της ουσίας την απόφαση του πρόσφατου Συνεδρίου για την αυτόνοµη πορεία του Ποταµιού προς τις εκλογές.

Οι ίδιοι άνθρωποι, πάντως, υπενθυµίζουν ότι ο «τίτλος» ανάλυσης του Σπύρου Λυκούδη ότι «το Ποτάµι έχει κλείσει τον κύκλο του» συνεχίζει να προβληµατίζει τα στελέχη του, που αναγνωρίζουν ότι οι... µισοί προσβλέπουν σε µετεκλογική συνεργασία µε τη Νέα ∆ηµοκρατία και οι άλλοι µισοί (συµπεριλαµβανοµένου και του ανεξάρτητου πλέον Σπύρου ∆ανέλλη) βρίσκονται ένα βήµα πιο κοντά στον ΣΥΡΙΖΑ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Σταύρος Θεοδωράκης θα επιµείνει εφεξής στην πρόσκληση για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, γιατί όπως είπε απευθυνόµενος στον κ. Τσίπρα:
«Το Ποτάµι επιµένει ότι θέλει την Ελλάδα αλλιώς. Επιµένει ότι αυτή η ιστορία πρέπει να τελειώσει µε εκλογές. Ζητά -και θα το κάνουν πράξη οι βουλευτές του Ποταµιού- το επόµενο διάστηµα µε κάθε τρόπο, µε κάθε δύναµη να πολεµήσουν για τη µεγάλη πολιτική αλλαγή που έχει ανάγκη η κοινωνία».

Το ΠοτάμιΣταύρος Θεοδωράκης