Πολιτική|17.01.2019 07:39

Νέα Δημοκρατία: Σκληρές εκφράσεις για κυβέρνηση και «151»

Σπύρος Μουρελάτος

Στην πολυπαραγοντική εξίσωση της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών στρέφει πλέον το βλέµµα της η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας µετά τη διήµερη διαδικασία για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, που κατά την Πειραιώς εµπεριείχε ένα εικονικό «διαζύγιο» µεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ αλλά και έντονη οσµή συναλλαγής στον απόηχο του «πηγαινέλα» βουλευτών, ενίοτε και παρά τις εκ διαµέτρου αντίθετες απόψεις που διατηρούσαν µέχρι πρότινος.

Σε ιδιαίτερα υψηλούς τόνους ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για ευτελισµό της ∆ηµοκρατίας και του κοινοβουλευτικού πολιτεύµατος, επισηµαίνοντας χαρακτηριστικά: «Καταφέρατε να µοιάζει η ελληνική Βουλή µε τη Βουλή των Σκοπίων», υπονοώντας µε σαφήνεια ανίερες και παρασκηνιακές διεργασίες, που, όπως τονίζουν στο Μοσχάτο, προσιδιάζουν σε µια πρωτοφανή ηθική έκπτωση.

Στοχεύοντας να κλιµακώσει τη «γαλάζια» πίεση και εν όψει της ψηφοφορίας για τη συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ο πρόεδρος της Ν∆ έβαλε και χθες στο στόχαστρό του τους πρόθυµους βουλευτές, στους οποίους πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ... χρωστά την ολιγόµηνη σε κάθε περίπτωση παράταση της παραµονής του στην εξουσία. Ειδικότερα, δε, αυτούς που έδωσαν ψήφο εµπιστοσύνης έχοντας στο πρόσφατο παρελθόν ταχθεί δηµοσίως και ξεκάθαρα κατά της συγκεκριµένης λύσης στο Σκοπιανό και εν προκειµένω τις κυρίες Κουντουρά και Παπακώστα και τους κ. Κόκκαλη και Ζουράρι.

Το µήνυµα Είναι κάτι παραπάνω από σαφές για το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η χθεσινή και η επικείµενη ψηφοφορία συνδέονται οργανικά, αποτελώντας η πρώτη προϋποτιθέµενη συνθήκη της δεύτερης. Εξ ου και το µήνυµα του κ. Μητσοτάκη ήταν σαφές: όποιος βουλευτής δίνει ψήφο εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανοίγει κατ’ ουσίαν τον δρόµο για την κύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών. Οµοίως, για την Πειραιώς είναι πλέον καθαρό πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ακόµη και µετά τη χθεσινή διαδικασία de facto κυβέρνηση µειοψηφίας... πασπαλισµένη από ΑΝΕΛ και ολίγη από ανεξάρτητους.

Στο πλαίσιο αυτό η Ν∆ θέτει στο µικροσκόπιό της τις εφεξής πρωτοβουλίες του προεδρείου της Βουλής σχετικά µε την ανασύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, καθώς το Μοσχάτο έχει προειδοποιήσει από χθες πως δεν θα παραµείνει… απαθές σε πιθανή απόπειρα της κυβέρνησης να αλλοιώσει τους υφιστάµενους κοινοβουλευτικούς συσχετισµούς, κατά τους οποίους το 145 της κοινοβουλευτικής δύναµης του ΣΥΡΙΖΑ δεν συνιστά επ’ ουδενί λόγω πλειοψηφία.

Το ενδιαφέρον µοιραία µετατοπίζεται στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αµυνας, όπου οι συσχετισµοί είναι οριακοί µετά την επιβεβληµένη για τη Ν∆ αντικατάσταση του Σπύρου ∆ανέλλη, µέλους της επιτροπής καθ’ υπόδειξιν του Ποταµιού και από την οποία θα περάσει το κείµενο της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Κοµµατικές πηγές µεταδίδουν πως η χρησιµοποίηση του όρου «κοινοβουλευτικό πραξικόπηµα» δεν ήταν καθόλου τυχαία, προδίδοντας την πρόθεση της Πειραιώς ει δυνατόν και να εξαντλήσει τα κοινοβουλευτικά της όπλα, ώστε να µη γίνουν «µαγειρέµατα» στις κρίσιµες επιτροπές.

Νέα ΔημοκρατίαΣυμφωνία των ΠρεσπώνΚυριάκος Μητσοτάκης