Πολιτική|24.06.2021 13:54

Γεννηματά στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών: Όχι άλλη υποχωρητικότητα έναντι της Τουρκίας

Newsroom

Στην ανάγκη η κυβέρνηση να διασφαλίσει «συγκεκριμένες δεσμεύσεις από την Τουρκία, στη λογική ενός νέου Ελσίνκι» ώστε να συναινέσει στη θετική ατζέντα για τη γειτονική χώρα, στάθηκε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά, σημείωσε πως η θα πρέπει η Τουρκία «να προσχωρήσει στη Σύμβαση για το Δίκαιο της θάλασσας», να αίρει το casus belli κατά της Ελλάδας, και να εγκαταλείψει κάθε προκλητική ενέργεια στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Καλεί επίσης σε συνεργασία για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό. «Καθαρές πολιτικές, καθαρές κουβέντες. Όχι άλλη υποχωρητικότητα στην Τουρκία», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά.

Κατά τη διάρκεια της παρέμβασης της στη Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η κ. Γεννηματά σημείωσε για τη σχέση ΕΕ – Τουρκίας πως η Άγκυρα «εμφανίζει διάθεση επαναπροσέγγισης με την Ευρώπη. Γιατί επιζητά στήριξη στα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει, μέσω της «θετικής ατζέντας» της Ε.Ε. Είναι ευκαιρία να δεσμεύσουμε την Τουρκία, να αποδεχθεί και να εφαρμόζει τις Ευρωπαϊκές αξίες. Όπως πρότεινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Καθαρές πολιτικές. Στη λογική ενός “νέου Ελσίνκι”».

Ως προς τα οικονομικά ζητήματα η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ παρατήρησε πως η κρίση της πανδημίας δημιούργησε ύφεση και νέες κοινωνικές ανισότητες. «Χρειάζεται μια «δικαιότερη Ευρώπη» για να αποφύγουμε νέα κοινωνική κρίση. Χωρίς το «νεκρό» πια Σύμφωνο Σταθερότητας, την πολιτική της διαρκούς λιτότητας και της κοινωνικής ανέχειας. Να μειώσουμε τις ανισότητες», είπε η κ. Γεννηματά και συνέχισε:

«Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά, ως μέσο στήριξης και ανάπτυξης των διαρθρωτικών αλλαγών στην Ευρώπη».

Όλες οι ειδήσεις

Μονή Πετράκη: Συγκλονιστικές μαρτυρίες για την επίθεση με βιτριόλι

ΗΠΑ: Κατέρρευσε τμήμα πολυώροφου κτιρίου στο Μαϊάμι – Φόβοι για πολλά θύματα

Λήμνος: Η θαλάσσια βλέννα του Μαρμαρά «περικυκλώνει» το νησί

Καιρός: Τρίτη ημέρα καύσωνα - Πού θα φτάσει τους 42 βαθμούς η θερμοκρασία

ΤουρκίαΦώφη ΓεννηματάΚίνημα ΑλλαγήςΚυπριακό