Πολιτική|24.06.2021 17:05

Ακάρ: Η Ελλάδα «έσπασε» το μορατόριουμ

Μαρία Ζαχαράκη

Την Ελλάδα κατέδειξε ως υπεύθυνη για τις Navtex στο Αιγαίο την καλοκαιρινή περίοδο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σε εκδήλωση εργοστασίου της αμυντικής βιομηχανίας, υποστηρίζοντας ότι εκείνη δεν τήρησε το καλοκαιρινό μορατόριουμ που ισχύει από το 1988.

«Πραγματοποιήσαμε στο πλαίσιο των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης το 1ο μέρος της 4ης συνάντησης μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς και διαβουλεύσεις μέσω του ΝΑΤΟ και διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα. Ωστόσο, θα ήθελα να πω για άλλη μια φορά ότι εμείς περιμένουμε τους συνομιλητές μας στην Άγκυρα για την επόμενη συνάντηση. Είμαστε πάντα θετικοί. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην ατζέντα. Αλλά δυστυχώς, μερικές φορές είμαστε αντιμέτωποι με προκλητικές ενέργειες και ρητορική από τους Έλληνες συνομιλητές μας.

Για παράδειγμα, υπάρχει ένα μνημόνιο αμοιβαίας κατανόησης που υπογράψαμε το 1988, σχετικά με τη μη διεξαγωγή ασκήσεων και παρόμοιων στρατιωτικών δραστηριοτήτων από τις 15 Ιουνίου έως τις 15 Σεπτεμβρίου λόγω της τουριστικής περιόδου και των εθνικών μας εορτών. Δυστυχώς, βλέπουμε ότι δεν το εφαρμόζουν. Βλέπουμε επίσης ότι οι μάταιες προσπάθειες του Έλληνα γείτονά μας θα προκαλέσουν στον ελληνικό λαό μεγαλύτερη ζημιά. Πρέπει να γίνει κατανοητό, όπως λέμε πάντα, ότι είμαστε υπέρ της δίκαιης κατανομής του πλούτου αυτής της περιοχής στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και υπέρ της οικοδόμησης ενός ειρηνικού μέλλοντος μαζί. Δεν εποφθαλμιούμε την περιουσία, το δίκαιο ή το έδαφος κανενός. Ωστόσο, είμαστε αποφασισμένοι και ευτυχώς ικανοί να προστατεύσουμε τα δικαιώματα, τα συμφέροντα και τα ενδιαφέροντά μας στη Γαλάζια Πατρίδα μας, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου».

«Η Τουρκία δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη»

Για τη Λιβύη, ο Χουλουσί Ακάρ υπεραμύνθηκε για άλλη μια φορά της παρουσίας του τουρκικού στρατού. «Η παρουσία μας εδώ είναι μια δραστηριότητα που έχει πραγματοποιηθεί πλήρως σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. Η Τουρκία σίγουρα δεν είναι ξένη δύναμη στη Λιβύη, όλοι πρέπει να το καταλάβουν.

Παράλληλα για το Αφγανιστάν και τις συζητήσεις που έγιναν σήμερα στην Άγκυρα με Αμερικανούς αξιωματούχους, ο υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ είπε: «Η επιτροπή των εμπειρογνωμόνων των ΗΠΑ ήρθε στο υπουργείο μας σήμερα, διεξάγουμε συνομιλίες. Αυτή τη στιγμή δεν έχει ληφθεί απόφαση. Εκτός από το υπάρχον προσωπικό μας εκεί, δεν υπάρχει άλλο προσωπικό που πηγαίνει στην περιοχή».

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Γλυκά Νερά: Αίτημα της οικογένειας της Καρολάιν για αποκλειστική επιμέλεια της μικρής Λυδίας

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Μονή Πετράκη: Διατάχθηκε ο εγκλεισμός του ιερέα για την επίθεση με καυστικό υγρό

ΤουρκίαNATOΧουλούσι Ακάρ