Πολιτική|24.06.2021 19:06

Νέα Δημοκρατία - ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ ανακοινώσεων για το ψήφισμα που αφορά στις αμβλώσεις

Newsroom

Σφοδρή πολιτική αντιπαράθεση ξέσπασε την Πέμπτη 27 Ιουνίου ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το ζήτημα που προέκυψε για το εάν οι Ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας αμφισβήτησαν με την ψήφο τους το δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση.

Αρχικά ο ΣΥΡΙΖΑ, με ανακοίνωσή του, σημείωσε πως η Νέα Δημοκρατία είναι βαρύτατα εκτεθειμένη καθώς οι Ευρωβουλευτές της ψήφισαν «υπέρ της καταγγελίας έκθεσης, που χαρακτηρίζει ως "ανθρώπινο δικαίωμα" το δικαίωμα στην άμβλωση», με τη Νέα Δημοκρατία να απαντά πως πρόκειται για fake news από την πλευρά της Κουμουνδούρου και να τονίζει πως «κάτι τέτοιο είναι αρμοδιότητα των Εθνικών Κοινοβουλίων».

Στη συνέχεια ο ΣΥΡΙΖΑ εξέδωσε δεύτερη ανακοίνωση καλώντας το κυβερνών κόμμα να απαντήσει εάν οι Ευρωβουλευτές του τάχθηκαν υπέρ των προτάσεων της Ευρωπαϊκής ακροδεξιάς ή όχι. Η Νέα Δημοκρατία στη συνέχεια εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ για υποκρισία και υποστηρίζει πως καταψήφισε πρόταση για το περιβάλλον.

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - Κάλεσε τη Νέα Δημοκρατία να πάρει θέση για αμβλώσεις

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία είναι βαρύτατα εκτεθειμένοι για μια ακόμη φορά. Στο ευρωκοινοβούλιο η Νέα Δημοκρατία, μη ικανοποιημένη με την έκθεση της επιτροπής FEMM για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων, η οποία θεωρεί την άμβλωση θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, ψήφισε να απορριφθεί η έκθεση ως απαράδεκτη.

Αυτό η Νέα Δημοκρατία το έπραξε από κοινού με τα πιο αντιδραστικά και ακροδεξιά μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Στη συνέχεια σήμερα, η ΝΔ υπερψήφισε τα «εναλλακτικά ψηφίσματα» υπερυντηρητικών πλευρών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που ενσωματώνουν λόγο ο οποίος υποσκάπτει τα Δικαιώματα Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας (SRHR) και ενθαρρύνει τους αρνητές  του θεμελιώδους δικαιώματος των γυναικών στην Υγεία, την Αυτοδιάθεση και την Αξιοπρέπεια. Ωστόσο, ο κ. Γαϊτάνης συνεχίζει την παράδοση του κ. Ρωμανού. Καταφεύγει στα ψέματα και επιβεβαιώνει ότι η ακροδεξιά στροφή του κ. Μητσοτάκη έχει πλέον συντελεστεί σε όλα τα επίπεδα.

Το ερώτημα προς τη ΝΔ είναι απλό: ψήφισαν ή δεν ψήφισαν τις προτάσεις της ακροδεξιάς;

Νέα Δημοκρατία: Ο ΣΥΡΙΖΑ καταψήφισε ψήφισμα για το περιβάλλον

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε για άλλη μια φορά την απύθμενη υποκρισία του. Καταψήφισε σήμερα τη συμφωνία Συμβουλίου, Ευρωκοινοβουλίου και Κομισιόν για τον κλιματικό νόμο που προβλέπει μείωση των ρύπων του θερμοκηπίου τουλάχιστον 55% ως το 2030, με έτος αναφοράς το 1990. 

Ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το κόμμα του λιγνίτη και της αφισορρύπανσης. Είναι προφανές ότι το ενδιαφέρον του ΣΥΡΙΖΑ για το περιβάλλον εξαντλείται στα συνθήματα. Λαϊκισμός και υποκρισία». Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε καλέσει τη Νέα Δημοκρατία να απαντήσει αν τάχθηκε με την ακροδεξιά για το θέμα των αμβλώσεων

Το χρονικό των ανακοινώσεων

ΣΥΡΙΖΑ: Η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη

«Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ αμφισβητούν το κατοχυρωμένο δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση», τονίζει σε ανακοίνωσή του, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νάσος Ηλιόπουλος. «Ψήφισαν υπέρ της καταγγελίας έκθεσης, που χαρακτηρίζει ως "ανθρώπινο δικαίωμα" το δικαίωμα στην άμβλωση», συμπληρώνει. 

«Ακροδεξιοί και συντηρητικοί σε ολόκληρη την Ευρώπη κάνουν ότι μπορούν για να μας γυρίσουν σε ένα παρελθόν χωρίς δικαιώματα. Νομίζουν ότι το γυναικείο σώμα τους ανήκει, νομίζουν ότι οι ζωές μας τους ανήκουν», αναφέρει ο κ. Ηλιόπουλος. 

«Η ΝΔ είναι βαρύτατα εκτεθειμένη. Η ηγεμονία ακροδεξιών ιδεών στο εσωτερικό της είναι ολοφάνερη. Δεν θα επιτρέψουμε να μας γυρίσουν στο παρελθόν. Για άλλη μια φορά ο σκοταδισμός θα ηττηθεί», καταλήγει στην ανακοίνωσή του. 

Νέα Δημοκρατία: Fake news από Κουμουνδούρου

Η διασπορά ψευδών ειδήσεων ήταν και παραμένει αγαπημένο σπορ του ΣΥΡΙΖΑ. Οι ευρωβουλευτές της Νέας Δημοκρατίας ουδέποτε υπερψήφισαν έκθεση εναντίον του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση, η νομοθέτηση του οποίου είναι άλλωστε αρμοδιότητα των Εθνικών Κοινοβουλίων. Η Νέα Δημοκρατία σταθερά στηρίζει αυτό το δικαίωμα των γυναικών.

Είναι λυπηρό ο ΣΥΡΙΖΑ, για πολλοστή φορά, να ευτελίζει τις διαδικασίες του ευρωκοινοβουλίου για να δημιουργεί εντυπώσεις στο εσωτερικό της χώρας και να διασπείρει συνεχώς fake news λόγω πολιτικής ένδειας.

Το επίμαχο ψήφισμα τελικά απορρίφθηκε με 280 υπέρ, 391 κατά, 10 αποχές

Οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) κατήγγειλαν στην Ευρωβουλή ως απαράδεκτη έκθεση που χαρακτηρίζει «ανθρώπινο δικαίωμα» το δικαίωμα στην άμβλωση.

Ο επικεφαλής ευρωβουλευτής της έκθεσης δέχτηκε επιστολή μίσους στην οποία τον συγκρίνουν με τον Χίτλερ. «Η εξωτερική πίεση είναι τεράστια και αντιμετωπίζουμε ηλεκτρονικά μηνύματα μίσους... Έφτασαν στο σημείο να στείλουν κούκλες - έμβρυα στα γραφεία μας» δήλωσε ο Κροάτης Πρέντραγκ Μάτιτς. Σύμφωνα με το Politico, αξιωματούχοι και ευρωβουλευτές είπαν πως δεν έχουν βιώσει ποτέ μια τόσο σκληρή και καλά συντονισμένη εκστρατεία, όπως αυτή που διεξήχθη από εκείνους που τάσσονται κατά των εκτρώσεων.

Ωστόσο, το επίμαχο ψήφισμα τελικά απορρίφθηκε με 280 υπέρ, 391 κατά, 10 αποχές. «Κατ 'αρχήν, η σεξουαλική και αναπαραγωγική υγεία και τα δικαιώματα των γυναικών είναι αδιαχώριστα από το θεμελιώδες δικαίωμα της υγείας, της ισότητας των φύλων και την εξάλειψη της έμφυλης βίας» τόνισε η βουλευτής του ΕΛΚ, Janina Ochojska.

Το ζήτημα έφερε στην επιφάνεια ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, κάνοντας λόγο για «οπισθοδρόμηση και υποκριτική διγλωσσία» της ευρωομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

T

Όλες οι ειδήσεις

Μετάλλαξη Δέλτα κορονοϊού: Συναγερμός στην Κρήτη – Έκτακτη σύσκεψη με συμμετοχή Τσιόδρα, Χαρδαλιά

Αυτοκινητόδρομος Ε65: Υπογραφές για το βόρειο τμήμα - Πόσο μειώνονται οι αποστάσεις

«Αντεστραμμένη Τάξη»: Μάθημα στο σπίτι, ασκήσεις στην… τάξη για τους μαθητές

Σάλος με ανάρτηση της Δημουλίδου για τα Γλυκά Νερά: «Δεν ήθελε να σκοτώσει, θόλωσε το μυαλό του»

Νέα ΔημοκρατίαΣΥΡΙΖΑαμβλώσεις