Πολιτική|17.01.2019 16:51

Διχασμένο το Ποτάμι - Αποφασίζει για τη Συμφωνία των Πρεσπών

Newsroom

Η Συμφωνία των Πρεσπών προκαλεί έντονο «πονοκέφαλο» στο Ποτάμι καθώς παρατηρούνται διαφορετικές γραμμές από τους εναπομείναντες βουλευτές του κόμματος. Ο Γρηγόρης Ψαριανός μιλώντας νωρίτερα στο Θέμα 104,6 διεμήνυσε ότι δεν πρόκειται να γίνει «ρεπατζής» του Ζουράρι, ενώ έστειλε σαφές μήνυμα ότι δεν έχει θέσει στο κόμμα εάν αποφασιστεί η στήριξη της συμφωνίας. 

«Δεν σημαίνει a priori ότι θα φύγουμε με τον Αμυρά. Αν το Ποτάμι, το κατά καιρούς πολιτικό συμβούλιο όπως συγκροτείται από τον Σταύρο, γιατί αλλάζει ανάλογα με τις περιστάσεις, αποφασίσει από εδώ και πέρα να κάνει τα ρεπό των διαφωνούντων της κυβέρνησης, αν είναι συμπολίτευση ή αντιπολίτευση a la carte εγώ δεν έχω θέση σε αυτό το κόμμα. Μια τέτοια κίνηση εκθέτει τις αποφάσεις του Συνεδρίου του Ποταμιού» πρόσθεσε ο Γρηγόρης Ψαριανός. «Μπορεί η κυβέρνηση να πει τώρα ότι είναι νύχτα. Έχει 151 να στηρίξει, εμένα δεν με χρειάζεται. Ο Σταύρος Θεοδωράκης είναι αντιπολίτευση. Δεν θα κάνουμε τα ρεπό των διαφωνούντων. Θα γίνω εγώ ρεπατζής του Ζουράρι ή του Παπαχριστόπουλου;» συμπλήρωσε. «Διαφωνώ καθέτα, είναι ένα περιστατικό που θα ήθελα να αποφύγουμε να κάνει ο Σταύρος τα ρεπό του Καμμένου» είπε ακόμη ο βουλευτής του Ποταμιού.

«Δεν είναι μια κυβέρνηση παντός καιρού που ψηφίζει όσα στηρίζει; τι τους θέλει τους άλλους; Αν μερικοί από την κυβέρνητική πλειοψηφία δεν στηρίζουν μια κορυφαία πολιτική επιλογή, να φύγουν» ανέφερε.

«Εγώ θα πιέσω όσο μπορώ το Ποτάμι να μην ψηφίσει τη Συμφωνία, έχουμε να διαλέξουμε στο Μακεδονία σκέτο ή με σύνθετη ονομασία. Θα προτιμούσα το "νέα" και όχι γεωγραφικό προσδιορισμό», υπογράμμισε ο Γρηγόρης Ψαριανός. 

Σημειώνεται ότι στις 18:00 το απόγευμα συνεδριάζει το Πολιτικό Συμβούλιο του Ποταμιού όπου και θα τεθούν επί τάπητος όλες οι εξελίξεις γύρω από τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Δεν καταφέραμε να έχουμε κοινή γραμμή

Από την άλλη πλευρά ο κ. Ψαριανός υποστήριξε πως «δεν το καταφέραμε να έχουμε κοινή γραμμή» στη συνέχεια είπε ότι «ο Σταύρος και ο Μαυρωτάς θα την ψηφίσουν τη συμφωνία και ο Λυκούδης φαίνεται ότι πάει για αποχή ή παρών».

Θεοδωράκης: Θετική ψήφος στις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης

Μιλώντας το βράδυ της Τετάρτης από το βήμα της Βουλής ο Σταύρος Θεοδωράκης είπε χαρακτηριστικά: «Για να μη χάσουμε εντελώς τη λογική μας, ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει οπωσδήποτε και θετική ψήφος για τις Πρέσπες. Αντιθέτως, θετική ψήφος για τις Πρέσπες δεν σημαίνει ψήφος εμπιστοσύνης. Είναι κάτι που έχει ξεκαθαρίσει το Ποτάμι. Πολεμάμε τις ιδεοληψίες της κυβέρνησης. Χωρίς να γινόμαστε και εμείς ιδεοληπτικοί».

Λυκούδης: Δεν θα καταψηφίσω τη Συμφωνία των Πρεσπών

H συμφωνία των Πρεσπών είναι θετική και εγώ δεν θα την καταψηφίσω» δήλωσε μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του Ποταμιού, Σπύρος Λυκούδης, ο οποίος εξήγησε ότι θα λειτουργήσει με βάση τη συνείδησή του. «Από την πρώτη στιγμή έχω πει ότι η συμφωνία είναι σε θετική κατεύθυνση» ανέφερε ο κ. Λυκούδης και υπογράμμισε ότι έχει μεγάλη σημασία μέσα σε ποιο πολιτικό κλίμα θα έρθει αυτή στη Βουλή.

Ναι στη Συμφωνία των Πρεσπών από Κύρκο και Γραμματικάκη

Την ίδια ώρα οι ευρωβουλευτές του κόμματος Γιώργος Γραμματικάκης και Μίλτος εμφανίζονται θετικοί όσον αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Συγκεκριμένα ο Γιώργος Γραμματικάκης σε πρόσφατη δήλωσή του είπε ότι «το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή είχε ταχθεί υπέρ της Συμφωνίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος αυτή τη στιγμή να αλλάξει στάση. Αντίθετα, υπάρχουν λόγοι οι οποίοι επιτείνουν την ψήφιση της Συμφωνίας».

Από την άλλη πλευρά ο Μίλτος Κύρκος στη ΕΡΤ ανέφερε τα εξής: «Λέμε, και εν γνώσει του διεθνούς περιβάλλοντος, ότι η Συμφωνία των Πρεσπών πρέπει να ψηφιστεί, και μάλιστα θα έλεγα με ενθουσιασμό, διότι λύνει ένα πρόβλημα του παρελθόντος, πολύ μεγάλο, και ανοίγει καλύτερες προοπτικές και για το μέλλον και για τις δύο χώρες».

Γρηγόρης ΨαριανόςΠοτάμιΣυμφωνία των Πρεσπών