Πολιτική|25.06.2021 20:56

Μετάλλαξη Δέλτα: Απειλεί η Μέρκελ με καραντίνα σε Γερμανούς τουρίστες από Ελλάδα

Newsroom

Η κόντρα στη Σύνοδο Κορυφής μεταξύ Γερμανίας – Γαλλίας και μεσογειακών χωρών συνεχίζεται. Αφορμή είναι η ταχύτατη εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα του κορονοϊού, σε συνδυασμό με το άνοιγμα χωρών όπως η Ελλάδα και η Πορτογαλία, σε εμβολιασμένους τουρίστες, με εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων.

Όπως μετέδωσε στο Open TV η Ελλάδα κινδυνεύει να μπει σε καραντίνα για τους Γερμανούς τουρίστες. Σύμφωνα με τον Παντελή Βαλασόπουλο από το Βερολίνο, στη Γερμανία υπάρχει μεγάλη ανησυχία για τη μετάλλαξη Δέλτα αφού, μέσα σε μία εβδομάδα, διπλασιάστηκε το ποσοστό των κρουσμάτων με την εν λόγω μετάλλαξη. Η Άγκελα Μέρκελ φοβάται το ενδεχόμενο ενός νέου lockdown που θα έχει επιπτώσεις και στην οικονομία.

Όμως υπάρχουν και σκέψεις, εάν επιδεινωθεί η κατάσταση με τη μετάλλαξη Δέλτα να υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα και η Ελλάδα να γίνει «πορτοκαλί» για τους Γερμανούς.

Η Γερμανίδα καγκελάριος φαίνεται ιδιαίτερα προβληματισμένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Σύνοδο Κορυφής υπήρξε σκληρό παρασκήνιο και αντιπαράθεση, με την ίδια να ασκεί κριτική στην Ελλάδα και σε άλλες μεσογειακές χώρες για τα υγειονομικά πρωτόκολλα που ισχύουν στις πύλες εισόδου αλλά και για την αναγνώριση των εμβολίων που δεν έχουν την έγκριση της ΕΕ, όπως το ρωσικό και το κινεζικό.

«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος με διαβεβαίωσε ότι, όταν κάποιος έχει εμβολιαστεί με άλλα εμβόλια, για παράδειγμα το Sputnik, και ταξιδεύει στην Ελλάδα, εκεί πραγματοποιούνται επιπλέον έλεγχοι», δήλωσε η Μέρκελ από τις Βρυξέλλες.

Μητσοτάκης για δημοσίευμα Bloomberg: Δημοσιογραφικές υπερβολές

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξη Τύπου από τις Βρυξέλλες, τοποθετήθηκε για το δημοσίευμα του Bloomberg. «Μην πιστεύετε πάντα τις δημοσιογραφικές υπερβολές», είπε και σχολίασε ότι, η Γερμανία, αν είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις θα τις είχε εκφράσει νωρίτερα. Όπως εξήγησε ο Έλληνας πρωθυπουργός, πράγματι η Ανγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε στις ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται τα εν λόγω εμβόλια, και άλλες που δεν τα δέχονται. «Είμαστε υποχρεωμένοι να δεχόμαστε όλα τα εγκεκριμένα από την ΕΕ εμβόλια, έχουμε δικαίωμα να αναγνωρίζουμε και άλλα», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος αναφέρθηκε στο θέμα, υποστήριξε, όμως, ότι η Ελλάδα «έχει ανοίξει τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας». Όπως είπε για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των ελέγχων, δεν υπήρξε εκτενής συζήτηση. Για το θέμα των εμβολιασμών, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε ότι «εκφράστηκε η ικανοποίηση με την πρόοδο σε όλη την ΕΕ. Ως Ευρώπη, καλύψαμε το χαμένο έδαφος και προμηθευτήκαμε αρκετές δόσεις ώστε να εμβολιαστούν, με όλα τα σκευάσματα, οι ενήλικες πολίτες». Τέλος, αναφερόμενος στη μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού, δήλωσε την πεποίθησή του ότι δεν πρέπει να μπούμε ξανά σε λογική νέων περιορισμών, αλλά σε επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Μέρκελ: Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε

Χαρακτηριστικά, όπως σημείωσε η Άνγκελα Μέρκελ «ελέγχους συνοριακούς δεν έχουμε προβλέψει» και πρόσθεσε: «Μίλησα και με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας και με διαβεβαίωσε ότι αν πάνε εμβολιασμένοι και με άλλα εμβόλια όπως για παράδειγμα με το Sputnik, τότε θα λάβουν χώρα και άλλοι έλεγχοι και τεστ και εξετάσεις».

Όπως μετέδωσε μέσω Twitter ο Νίκος Χρυσολωράς, απεσταλμένος του Bloomberg στις Βρυξέλλες, από την πλευρά της Γερμανίδας Καγκελαρίου, το θέμα της μετακίνησης των εμβολιασμένων με μη εγκεκριμένα από την ΕΕ σκευάσματα, δεν έχει κλείσει. «Δεν είμαι σίγουρη εάν το θέμα έχει ρυθμιστεί πλήρως. Ίσως χρειαστεί να επανέλθουμε», φέρεται να υποστήριξε η Ανγκελα Μέρκελ. 

Προνόμια εμβολιασμένων – Μητσοτάκης: Κάντε υπομονή μία εβδομάδα

Μετάλλαξη Δέλτα: «Καρφιά» Μακρόν - Μέρκελ σε Ελλάδα, ανησυχία για τον τουρισμό

Μύκονος: Αγριο ξύλο από 15 άτομα στον σωματοφύλακα του Νταν Μπιλζέριαν

Φανταστικός Λευτέρης Πετρούνιας! Εκανε τέλεια προσπάθεια και πάει Ολυμπιακούς Αγώνες

Καιρός: Κορυφώνεται ο καύσωνας με θερμοκρασίες έως 43 βαθμούς

ΚορονοϊόςκαραντίνατουρίστεςΆγκελα ΜέρκελΚυριάκος ΜητσοτάκηςΒερολίνο