Πολιτική|17.01.2019 20:20

Citi: Οι πρόωρες εκλογές θα βοηθήσουν την Ελλάδα

Newsroom

Η Citi σε ανάλυσή της εκτιμά πως είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών την άνοιξη, παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε το βράδυ της Τετάρτης ψήφο εμπιστοσύνης. Σύμφωνα με τη Citi οι εκλογές είναι «θετικό ρίσκο».

Παράλληλα εκτιμά πως μία κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα ήταν περισσότερο φιλική προς την αγορά και τις επιχειρήσεις από τη σημερινή κυβέρνηση, αν και θα μπορούσε να διαμορφωθεί με δυσκολία, δεδομένου του κατακερματισμού του κοινοβουλίου.               

Σύμφωνα με τη Citi η κυβέρνηση όπως αναμενόταν η κυβέρνηση «επιβίωσε» καθώς έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από 151 βουλευτές. Όπως αναφέρει η ανάλυση πλέον ανοίγει ο δρόμος για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Την ίδια ώρα δεν είναι ξεκάθαρο, σύμφωνα πάντα με τη Citi, εάν κυβέρνηση βρει τους 151. Όμως η ανάλυση αναφέρει πως βουλευτές από τα μικρότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ενδέχεται να την υπερψηφίσουν. Παράλληλα αναφέρεται πως εάν η Συμφωνία κυρωθεί τότε θα πρόκειται για πολιτική νίκη του Αλέξη Τσίπρα, με φόντο τις εκλογές που θα διεξαχθούν το αργότερο τον Οκτώβριο. 

Στο τραπέζι οι πρόωρες εκλογές

Η Citi εκτιμά πως η κυβερνητική πλειοψηφία είναι επισφαλής με αποτέλεσμα να παραμένει στο τραπέζι το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Παράλληλα σημειώνεται ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις εμφανίζουν τη Ν.Δ. να προηγείται έναντι του ΣΥΡΙΖΑ κατά 10-12 μονάδες, κάνοντάς την φαβορί για την επικράτηση.

Το πραγματικό ΑΕΠ μεγεθύνεται κατά περίπου 2%

Σύμφωνα με τη Citi, έχει αποκατασταθεί σε έναν βαθμό η εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών στην ελληνική οικονομία, με το πραγματικό ΑΕΠ να μεγεθύνεται κατά περίπου 2% το 2018 – τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξησή του από το 2007. Ώθηση στη μεγέθυνση της οικονομίας δίνουν οι εξαγωγές.

Παράλληλα η ιδιωτική κατανάλωση δεν ξεπερνά το 1% και δεν αναμένεται να επιταχυνθεί, λόγω της συρρίκνωσης του πληθυσμού. Όμως, η δημοσιονομική πολιτική θα είναι λιγότερο περιοριστική το 2019-2020, γεγονός που θα συμβάλει στην ενίσχυση των ιδιωτικών δαπανών.

Οι προειδοποιήσεις της Citi

Η τράπεζα προειδοποιεί ότι οι δομικές αδυναμίες εξακολουθούν να υφίστανται, με την ανταγωνιστικότητα –παρά τις μεταρρυθμίσεις και τη μεγάλη εσωτερική υποτίμηση- να βελτιώνεται λιγότερο σε σύγκριση με άλλες χώρες.

Σύμφωνα με την τράπεζα οι ιδιωτικές αποταμιεύσεις εξακολουθούν να είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκείς για την κάλυψη των επενδυτικών αναγκών της οικονομίας, αφού οι πραγματικές επενδύσεις μειώθηκαν κατά περίπου 65% από το 2007, ενώ γίνεται αναφορά στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και στο σχέδιο της ΤτΕ.

Τέλος, οι οικονομικές προοπτικές παραμένουν σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένες από τις διακυμάνσεις της εμπιστοσύνης μεταξύ των ξένων επενδυτών, που αποτελούν ουσιαστικά τον κύριο χρηματοδοτικό δίαυλο για την οικονομία.

Χαμηλή η δυνητική ανάπτυξη

Η δυνητική ανάπτυξη παραμένει χαμηλή, λόγω των φτωχών δημογραφικών τάσεων. Ακόμη η βιωσιμότητα του χρέους βασίζεται κυρίως στις πολιτικές αποφάσεις, με την προθυμία των Ευρωπαίων πιστωτών να στηρίξουν την Ελλάδα –ακόμη και με μείωση των στόχων για πρωτογενή πλεονάσματα- να θεωρείται κρίσιμη για την αξιολόγηση της ικανότητας της Ελλάδας να εκπληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις της στο μέλλον.

εκλογέςμνημόνιοCitiΕλλάδα