Πολιτική|28.06.2021 11:39

Προνόμια εμβολιασμένων: Στις 12.00 οι ανακοινώσεις από τον πρωθυπουργό

Newsroom

Στις 12:00 θα γίνει στο Μέγαρο Μαξίμου, παρουσίαση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την ενθάρρυνση των εμβολιασμών.

Στην παρουσίαση θα μετέχουν η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη, ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, ο Υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για θέματα Σύγχρονου Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης και ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για το Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου Άκης Σκέρτσος.

Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την προνόμια για τους εμβολιασμένους, κατά τις δηλώσεις μετά τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο οποίος απάντησε σε σχετικό ερώτημα, «κάντε υπομονή μία εβδομάδα».

«Είναι βέβαιο ότι αφού φτάσαμε σε ένα σημείο που αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν πάνε με μεγάλη προθυμία να το κάνουν, πρέπει να σκεφτούμε πιο δημιουργικά πώς θα προσεγγίσουμε συμπολίτες μας οι οποίοι μπορεί να μην έχουν πάρει ακόμα αυτή την απόφαση. Θέλω βέβαια να πω ότι σταθερά και στους ηλικιωμένους συμπολίτες μας τα ποσοστά εμβολιασμών αυξάνονται», είπε ο πρωθυπουργός.

Τι αναμένεται να ανακοινωθεί 

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, ανάμεσα στα προνόμια που θα έχουν οι πλήρως εμβολιασμένοι αναμένεται να είναι η ελεύθερη πρόσβαση, χωρίς μάσκες, σε κλειστούς χώρους, όπως σε κινηματογράφους, θέατρα, συναυλιακούς χώρους, φεστιβάλ, αθλητικές εκδηλώσεις, εστιατόρια, μπαρ.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινωθεί και η διευκόλυνση σε μετακινήσεις και ταξίδια, χωρίς τη διενέργεια self test

Τα προνόμια των εμβολιασμένων και οι αντιδράσεις

Όσον αφορά στα «προνόμια» που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι, αυτά κυρίως θα σχετίζονται με τη διασκέδαση. Το βασικό σενάριο προβλέπει σε επιχειρήσεις (π.χ. εστιατόρια, καφέ, μπαρ, κινηματογράφοι) που δέχονται μόνο εμβολιασμένους  να μην υπάρχουν περιορισμοί όσον αφορά στην πληρότητα και να επιτρέπεται η είσοδος χωρίς μάσκες. 

Σε περίπτωση που οι επιχειρήσεις επιλέγουν να εξυπηρετούν και μη εμβολιασμένους θα παραμείνουν τα πρωτόκολλα που ήδη ισχύουν , δηλαδή αποστάσεις, μάσκες, συγκεκριμένος αριθμός ατόμων ανά τραπέζι κ.α. Η συμμετοχή μη εμβολιασμένων σε μαζικές δραστηριότητας- από συναυλίες μέχρι γήπεδα- θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού τεστ. 

Για την εφαρμογή του μέτρου η λύση που προκρίνεται είναι να προσκομίζεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού και ο έλεγχος να γίνεται  μέσω του barcode που αυτό έχει. 

Στο μεταξύ  στην κυβέρνηση  συζητούν επιμέρους  κίνητρα που θα δοθούν σε όσους αποφασίσουν να εμβολιαστούν.  Βαρύτητα θα δοθεί στην προσέγγιση των νεότερων ηλικιών, ωστόσο αναζητείται φόρμουλα ώστε να μη δημιουργηθεί η αίσθηση της αδικίας σε πολίτες που έχουν ήδη σπεύσει να εμβολιαστούν. 

Κυβερνητικά στελέχη σημειώνουν πως  στόχος είναι να μην αποκλείονται πολίτες από δραστηριότητες αλλά οι εμβολιασμένοι να έχουν ευκολότερη καθημερινότητα. Φυσικά, σε χώρους όπου οι πολίτες προμηθεύονται είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. σουπερμάρκετ, φούρνοι),  στα φαρμακεία, στις  δημόσιες υπηρεσίες και στις τράπεζες δε θα υπάρχει  κανένας διαχωρισμός  

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Τα «μπόνους» στους εμβολιασμένους, οι αντιδράσεις και η κρίσιμη μάχη του τουρισμού

Γλυκά Νερά: Αποφασίζει σήμερα η δικαιοσύνη για το μέλλον της μικρής Λυδίας

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Οριστικό τέλος από σήμερα - Όλες οι αλλαγές

Self Test: Τι αλλάζει από σήμερα - Ποιοι δεν θα κάνουν

Θεσσαλονίκη: Τροχαίο με δύο νεκρούς στη δυτική έξοδο της πόλης

ΚορονοϊόςΚυριάκος Μητσοτάκηςεμβόλιοπρονόμια