Πολιτική|28.06.2021 19:56

Freedom pass: Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τις ανακοινώσεις από την κυβέρνηση

Newsroom

Στα επόμενα βήματα «ελευθερίας» προχωρά η κυβέρνηση καθώς μετά τις ανακοινώσεις για το freedom pass, εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να εξειδικευτούν και τα λεγόμενα «προνόμια» για τους εμβολιασμένους. Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Freedom Pass προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

Το μεσημέρι της Δευτέρας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε τη χορήγηση της προπληρωμένης ψηφιακής κάρτας, «Freedom Pass», με την οποία οι νέοι ηλικίας 18 - 25 ετών θα λάβουν 150 ευρώ προκειμένου να τα αξιοποίησαν για να καλύψουν έξοδα σε ταξίδια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ αλλά και εισιτήρια για θεάματα (κινηματογράφοι, θέατρα) και είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, όσοι έχουν γεννηθεί από το 1996, αμέσως μετά την πρώτη δόση του εμβολιασμού τους θα λαμβάνουν το Freedom Pass καθώς όπως τόνισε «ήρθε η ώρα να δοθεί επιβράβευση στους νέους πολίτες». Η διαδικασία θα είναι εξαιρετικά απλή και θα δημιουργείται με το ΑΜΚΑ κάθε πολίτη. «Αφορά όσους νέους έχουν εμβολιαστεί και όσους θα εμβολιαστούν από δω και στο εξής», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκη και ζήτησε από τους νέους τής χώρας να «αδράξουν την ευκαιρία».

«Αξιοποιώντας αυτό το νέο ψηφιακό πορτοφόλι, οι νέοι μας θα κάνουν πιο εύκολα διακοπές. Πρόκειται για μία οφειλή προς τη νεολαία, ένα “ευχαριστώ” για την επιμονή τους και την υπομονή τους. Αποτελεί και ένα κίνητρο να εμβολιαστούν για τους νέους που συμβάλλουν περισσότερο στην κινητικότητα. Το εν λόγω κίνητρο αφορά και στην καταπολέμηση της μετάλλαξης τύπου Δέλτα. Είναι οι νέοι λοιπόν που έχουν τη δυνατότητα να βάλουν φρένο στον ιό, πατώντας γκάζι προκειμένου να φτάσουμε στο 70%, γιατί όχι και στο 80% του τείχους ανοσίας. Είναι μία ενέργεια που έχει πολλούς ευνοημένους», σημείωσε ο Κυριάκο Μητσοτάκης.

Πώς και πού θα χρησιμοποιείται το Freedom Pass

Η κάρτα θα μπορεί να χρησιμοποιείται για ταξίδια, αεροδρόμια, ξενοδοχεία, κάμπινγκ κλ.π. αφού θα υπάρχουν προκαθορισμένες κατηγορίες. Ταυτόχρονα θα μπορεί να αξιοποιηθεί σε διοργανώσεις, θέατρα, συναυλίες, σινεμά, αρχαιολογικούς χώρους, αθλητικές δραστηριότητες και εκδηλώσεις, αλλά βασικό κίνητρο θα είναι τα ταξίδια. Σε αυτό άλλωστε στοχεύει η κυβέρνηση με την κάρτα προνομίων προς τους νέους.

Η κάρτα αξίας 150 ευρώ θα είναι διαθέσιμη πριν από το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου και θα αφορά όσους γεννήθηκαν από το 1996 έως το 2003. Θα μπορούν να την προμηθεύονται με το ΑΜΚΑ τους και να την χρησιμοποιούν τόσο μέσω από τα smart phones όσο και χρησιμοποιώντας την σε εισόδους.

Τα χρήματα θα αφαιρούνται από την κάρτα με την κάθε χρήση της αφού θα λειτουργεί σαν κάρτα πόντων. 

Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση

ΣΥΡΙΖΑ: Έχετε κάνει τον βίο των νέων αβίωτο

Οι εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Freedom Pass προκάλεσαν αντιδράσεις από την αντιπολίτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ να στρέφεται κατά του πρωθυπουργού και να σημειώνει πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει το βίο των νέων αβίωτο, τώρα προσπαθεί να τους εξαγοράσει με 150 ευρώ. Τους αντιμετωπίζει σαν ψάρια που θα τσιμπήσουν και όχι ως πολίτες με δικαιώματα». Παράλληλα, καλεί τον πρωθυπουργό «να σταματήσει να διχάζει τους πολίτες δημιουργώντας κοινωνία δύο ταχυτήτων, με προνόμια μόνο για εμβολιασμένους, την ώρα μάλιστα που με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησής του, τέλος Ιουνίου αντί για 70% των πολιτών όπως υποσχόταν έχει εμβολιαστεί μόλις το 35% του πληθυσμού», αλλά και «να σταματήσει να στέλνει διαρκώς αντιφατικά μηνύματα χαλάρωσης, ζητώντας από τους πολίτες να πετάξουν τις μάσκες, την ώρα που όλοι προειδοποιούν για ραγδαία εξάπλωση της μετάλλαξης «Δέλτα».

Τσίπρας: «Η αλληλεγγύη δεν εξαργυρώνεται»

Με μία ανάρτηση στο Twitter σχολίασε ο Αλέξης Τσίπρας τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, σχετικά με το freedom pass, το ψηφιακό πορτοφόλι  150 ευρώ, προς τους νέους που εμβολιάζονται. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορεί τον πρωθυπουργό για την «εξευτελιστική», όπως σχολίασε σύνδεση του εμβολίου με χαρτζιλίκι. «Η αλληλεγγύη είναι στάση ζωής», καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας στην ανάρτησή του.

T


Από την πλευρά του το ΚΙΝΑΛ κάνει λόγο για ομολογία αποτυχίας και επισημαίνει πως η Νέα Δημοκρατία ακολουθεί τις πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ με επιδόματα για τους μισούς νέους. Συγκεκριμένα αναφέρει μεταξύ άλλων πως το Freedom Pass είναι:  «Ομολογία αποτυχίας αποτελεί η σημερινή εξαγγελία Μητσοτάκη. Δεν έπεισαν για τον εμβολιασμό και τώρα καταφεύγουν στους λαϊκισμούς του ΣΥΡΙΖΑ, με επιδόματα για τους μισούς νέους. Ο Γαλάζιος ΣΥΡΙΖΑ είναι εδώ».

KKΕ: Τα ζητήματα του εμβολιασμού δεν επιλύονται με «δωράκια» στη νεολαία

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του σημειώνει πως «τα ζητήματα του εμβολιασμού και γενικότερα της προστασίας της δημόσιας υγείας είναι πάρα πολύ σοβαρά, για να επιλυθούν με όρους ανταπόδοσης και με "δωράκια" στη νεολαία. Τα παραπάνω συνιστούν την πιο εκφυλισμένη εκδοχή "της ατομικής ευθύνης" και δείχνουν την επικίνδυνη αντίληψη της κυβέρνησης. Αντί να εξασφαλίσει ουσιαστική ενημέρωση του λαού, αντί να εγκαταλείψει τις παλινωδίες και τις αντιφάσεις, αντί να στηρίξει αποφασιστικά το δημόσιο σύστημα υγείας και ιδιαίτερα τις πρωτοβάθμιες υπηρεσίες, καταφεύγει σε πρακτικές που τελικά ενισχύουν τον ανορθολογισμό και υπονομεύουν την προστασία της υγείας του λαού».

Πελώνη: Τις επόμενες ημέρες τα προνόμια των εμβολιασμένων  

Λίγο μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού, η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη τόνισε ότι εντός των ημερών αναμένεται να ανακοινωθούν από την κυβέρνηση τα νέα μέτρα για τους εμβολιασμένους. Μάλιστα, σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο Αριστοτελία Πελώνη θα υπάρξουν προνόμια για κίνηση σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους. 

«Θα ανακοινωθεί εντός των επόμενων ημερών ένα πλαίσιο κανόνων που θα αφορά ελεγχόμενες δραστηριότητες, σε συγκεκριμένες υπηρεσίες, όπου θα δίνονται μεγαλύτερες διευκολύνσεις και δυνατότητες σε όσους είναι εμβολιασμένοι, να κινηθούν, τόσο σε κλειστούς χώρους, όσο και σε ανοιχτούς χώρους έντονου συγχρωτισμού», σημείωσε.

Όλες οι ειδήσεις

Freedom pass: Πώς θα λειτουργεί και πού θα χρησιμοποιείται - Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Γλυκά Νερά: Στην οικογένεια της Καρολάιν η επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Freedom pass: 150 ευρώ στους νέους - «Τσιμπήστε την ευκαιρία να τσιμπηθείτε με εμβόλιο», είπε ο Μητσοτάκης

Μετάλλαξη Δέλτα - Σαρηγιάννης: Μέχρι τέλη Αυγούστου αναμένουμε 1.000 κρούσματα τη μέρα

Το «Πηγάδι της Κόλασης»: Η μυστηριώδης τρύπα που βγάζει αφόρητη μυρωδιά και παραμένει ανεξερεύνητη

προνόμιαεμβολιασμόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςεμβόλιοΚορονοϊόςfreedom pass