Πολιτική|29.06.2021 08:27

Γαλάζιο … φλερτ στους 20ρηδες

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Η ανακοίνωση του «Freedom pass» των 150 ευρώ σε νέους έως 25 ετών που εμβολιάζονται αποτελεί - σύμφωνα με την κυβερνητική πλευρά - ένα ακόμα βήμα στην προσπάθεια να χτιστεί τείχος ανοσίας κατά του κορονοϊού

Ωστόσο αυτή δεν είναι η μόνη «γαλάζια» παρέμβαση για την προσέγγιση των νεότερων γενεών, με τον πρωθυπουργό να βγαίνει μπροστά σε αυτό το θέμα.

Το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε σε εκδήλωση της ΟΝΝΕΔ για τους νέους «που διαπρέπουν στην Ελλάδα και το εξωτερικό».

Χθες το πρωί ανακοινώνοντας το «freedom pass» έκανε λόγο για «μια οφειλή προς τη νεολαία, ένα ευχαριστώ για την επιμονή τους και την υπομονή τους».

Λίγες ώρες αργότερα ακολούθησε ομιλία του πρωθυπουργού στην εκδήλωση για την παρουσίαση του «Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου», με βασικούς αποδέκτες επίσης τους νέους.

Η «γαλάζια» επιχείρηση για προσέγγιση της νεολαίας

Η «γαλάζια» επιχείρηση προσέγγισης των νεότερων ηλικιών θα έχει και συνέχεια, καθώς το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν πρόσθετες πρωτοβουλίες στο «μέτωπο» της αγοράς εργασίας. Η υλοποίηση επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης που θα στοχεύουν στους νέους (οι οποίοι έχουν και τα μεγαλύτερα εμπόδια στην κατάκτηση μιας θέσης εργασίας), η αναβάθμιση των προγραμμάτων κατάρτισης και η λήψη μέτρων για την αναστροφή του brain drain αποτελούν κρίκους της ίδιας αλυσίδας.

Όπως υπογραμμίζουν κυβερνητικά στελέχη σε αυτή την κατεύθυνση θα αξιοποιηθούν και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ υπενθυμίζουν πως το προεκλογικό πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μιλούσε για νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας. Δεν αποτελεί μυστικό ότι η σχέση της κυβέρνησης με ένα σημαντικό κομμάτι της νεολαίας «δοκιμάστηκε» τον τελευταίο ενάμιση χρόνο λόγω της πανδημίας.

Οι δημοσκοπήσεις των τελευταίων μηνών δείχνουν πως στους εικοσάρηδες και στους τριαντάρηδες η Νέα Δημοκρατία δεν έχει το καθαρό προβάδισμα που καταγράφεται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Μία σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων στις οποίες εστίασε πολιτικά η κυβέρνηση- από την αστυνομία στα πανεπιστήμια μέχρι τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας - πυροδότησαν αντιδράσεις από ένα σημαντικό κομμάτι της νέας γενιάς.

Την ίδια στιγμή η ρητορική που είχε υιοθετηθεί από ορισμένους - όταν ξέσπασε το τρίτο κύμα της πανδημίας - περί ανεύθυνων νέων που συνωστίζονται στις πλατείες κάθε άλλο παρά βοήθησε. Ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδίκησε με επιμονή τους εικοσάρηδες με σειρά παρεμβάσεων και τώρα επιχειρείται μια …γαλάζια αντεπίθεση για να καλυφθεί το έδαφος.

Όλες οι ειδήσεις

Eμβόλιο: Ολοταχώς για τρίτη δόση από Σεπτέμβριο λόγω της μετάλλαξης Δέλτα – Τι μελετούν οι ειδικοί

Προνόμια εμβολιασμένων: Στο γήπεδο και με διαρκείας μόνο οι εμβολιασμένοι οπαδοί

Αλλαγές στα σχολεία: Οι 4 άξονες του «Νέου Αναβαθμισμένου Σχολείου»

Γλυκά Νερά: Όλο το σκεπτικό της εισαγγελέως για την επιμέλεια της μικρής Λυδίας

Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκε πίνακας του Πικάσο που είχε κλαπεί το 2012

Πάντως σε αυτή τη φάση η μητέρα των μαχών για την κυβέρνηση είναι η επιτάχυνση των εμβολιασμών, ώστε να χτιστεί το πολυπόθητο τείχος ανοσίας μέχρι το φθινόπωρο και να αποφευχθεί ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας. Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως οι νεότερες ηλικίες προχωρούν με αργά βήματα προς την επιχείρηση Ελευθερία.

Είναι χαρακτηριστικό πως μόνο ο ένας στους πέντε νέους έως 25 ετών έχει κλείσει ραντεβού για να κάνει το εμβόλιο, ενώ μόλις το 11% έχει κάνει μία δόση.

Η καθυστέρηση αυτή συνδέεται βέβαια και με το ότι άνοιξαν αργότερα οι πλατφόρμες για τις νεότερες ηλικίες, ωστόσο όσο πλησιάζει ο Αύγουστος ελλοχεύει ο κίνδυνος μειωμένης συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα λόγω διακοπών.

Για να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο έρχονται νέες κυβερνητικές ανακοινώσεις για τα «προνόμια» που θα απολαμβάνουν οι εμβολιασμένοι στη διασκέδαση (εστιατόρια, μπαρ, σινεμά κ.α.), στις αθλητικές οργανώσεις αλλά και στα ταξίδια. Και αυτό το πακέτο εκτιμάται πως στοχεύει σε μεγάλο βαθμό στις νεότερες γενιές, καθώς όσοι δεν εμβολιαστούν δεν θα απολαμβάνουν τον ίδιο βαθμό ελευθερίας στην έξοδο τους για διασκέδαση.

ΚορονοϊόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςεμβόλιοΝέα Δημοκρατίαfreedom passνέοι