Πολιτική|29.06.2021 16:37

Κουρουμπλής: Eπιστολή σε 10 χώρες για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Επιστολή προς τους πρέσβεις 10 χωρών στην Αθήνα, με την οποία ζητά την παρέμβαση τους προς τις κυβερνήσεις των χωρών τους, προκειμένου να αναγνωρίσουν τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού από τους Νεότουρκους και τους κεμαλιστές, απέστειλε ο βουλευτής Β2 Δυτικού Τομέα Αθήνας, του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία και Πόντιος στην καταγωγή, Παναγιώτης Κουρουμπλής.

Η επιστολή συνοδεύεται από το βιβλίο του Μιχάλη Χαραλαμπίδη, με τίτλο «The Pontian Question In The United Nations», το οποίο αποτελεί έκδοση της “International League For The Right And Liberation of Peoples” (Διεθνής Ένωση για τα Δικαιώματα και την Απελευθέρωση των Λαών).

Όπως αναφέρει στο ethnos.gr ο κ. Κουρουμπλής, η επιστολή εστάλη προς τις πρεσβείες της Αυστρίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Δανίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, των ΗΠΑ, της Πολωνίας, της Ρωσίας και της Σλοβακίας, χώρες που είχαν μία άμεση ή έμμεση σχέση με τα τραγικά γεγονότα εκείνης της εποχής, ωστόσο, δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να αποσταλούν αντίστοιχες επιστολές και προς άλλες χώρες. 

«Με το Μιχάλη Χαραλαμπίδη είμαστε φίλοι από τη δεκαετία του ’80. Έχει την αγάπη μου και έχει πίστη σε αυτό που κάνει. Με αφορμή το βιβλίο του, πήρα την πρωτοβουλία να στείλω την επιστολή αλλά και το βιβλίο στις δέκα αυτές πρεσβείες χωρών, που είχαν κάποια σχέση με τα γεγονότα. Ουσιαστικά προσπαθώ να αναμοχλεύσω μία υπόθεση που ακόμα εκκρεμεί, για τη μη επίλυση της οποίας, δυστυχώς, το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης έχει ο ποντιακός ελληνισμός. Διότι διακατέχονται από μικρότητα και μικροψυχία πολλοί από αυτούς που κατά καιρούς βρίσκονται στα ηνία του. Υπνοβατούμε. Πάμε στο γκρεμό και λέμε ότι δε μας πειράζει. Αυτό το λέω με πικρία, διότι ποτέ δεν εκλέχτηκα βουλευτής, για να εκπροσωπώ μόνο τον ποντιακό ελληνισμό. Είναι δυνατό να κάνουμε δύο διαφορετικές εκδηλώσεις την Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία του ποντιακού ελληνισμού;», σημειώνει ο κ. Κουρουμπλής.

Το παράδειγμα των Αρμενίων

Ο ίδιος τονίζει ακόμα ότι πρέπει ο ελληνικός λαός να πάρει παράδειγμα από τους Αρμενίους, οι οποίοι με αγώνα και επιμονή κατάφεραν να αναγνωριστεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ η Γενοκτονία του δικού τους λαού. «Αυτό που λείπει για το ζήτημα, είναι η συλλογική προσπάθεια. Οι Αρμένιοι πέτυχαν την αναγνώριση της Γενοκτονίας τους, διότι το πίστευαν και το πάλεψαν. Κι εμείς έχουμε οργανώσεις και επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να το πετύχουμε, θα πρέπει να συστρατευθούμε όλοι σε αυτήν την προσπάθεια. Όλος ο λαός, όλα τα κόμματα. Δε θέλω να πω ότι κάποιος είναι περισσότερο ευαισθητοποιημένος από τους υπόλοιπους. Με μεμονωμένες ενέργειες, όμως, δε γίνεται τίποτα. Πρέπει να είμαστε μια πέτρα», τονίζει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Επιστολές προς το Die Lienke

Όπως αναφέρει ακόμα ο κ. Κουρουμπλής, το επόμενο διάστημα θα αποστείλει και δύο επιστολές προς το κόμμα του γερμανικού κόμματος της Αριστεράς Die Lienke, το οποίο, μέσω του αντιπροέδρου του πριν από περίπου ένα μήνα, ζήτησε από την τουρκική κυβέρνηση να αναγνωρίσει την ενοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και να ζητήσει συγνώμη για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

«Η μία μου επιστολή θα είναι ευχαριστήρια προς το Der Lienke για την πρωτοβουλία του να αποκαταστήσει την ιστορική αλήθεια. Θα τους πω ότι είμαι ευγνώμων γι’ αυτό. Στη δεύτερή μου επιστολή θα αναφέρομαι στην εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας για τις συνέπειες στη χώρα μας από το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Προσωπικά είμαι θύμα αυτών των συνεπειών, αφού βρήκα τη χειροβομβίδα και έχασα το φως μου στα δέκα μου χρόνια. Θα τους τονίζω ότι πρέπει όλοι να δουλεύουμε για την ειρήνη», λέει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία.

ΠΟΠΣ: «Επικροτούμε την προσπάθεια»

Ως αξιέπαινη και υπολογίσιμη χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του κ. Κουρουμπλή η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων (ΠΟΠΣ), Χριστίνα Σαχινίδου. Και η ίδια υπογραμμίζει ότι πρέπει όλος ο πολιτικός κόσμος να συστρατευθεί γύρω από τη συγκεκριμένη προσπάθεια, προκειμένου να μπει το θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας του ποντιακού λαού στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών και να φτάσει στην Ευρωβουλή.

«Ο κ. Κουρουμπλής γνωρίζει πολύ καλά την υπόθεση και τον έχουμε πάντοτε κοντά μας ως φορέα. Κάθε τέτοια προσπάθεια, από οπουδήποτε κι αν προέρχεται, είναι για εμάς υπολογίσιμη. Τη συγχαίρουμε, την επιβραβεύουμε και την επικροτούμε. Δυστυχώς, όμως, οι μεμονωμένες προσπάθειες φτάνουν μέχρι ενός σημείου. Πρέπει να αγωνιστούμε όλοι οι Έλληνες μαζί. Να ενταχθεί το θέμα στην ατζέντα του Υπουργείου Εξωτερικών και να το φέρουμε στην Ευρωβουλή και στα διεθνή φόρα. Ως ΠΟΠΣ είχαμε κάνει μεγάλη προσπάθεια και είχαμε στείλει στο Ευρωκοινοβούλιο επιστολές. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες, που έχουν παρουσιάσει ατράνταχτα στοιχεία για το αποτρόπαιο έγκλημα της Γενοκτονίας. Είναι στο χέρι της κάθε κυβέρνησης και της κάθε αντιπολίτευσης να το αναδείξει», τονίζει η κ. Σαχινίδου.    

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Σύσταση για εμβολιασμό των εφήβων 15 - 17 ετών από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού

Έκτακτο δελτίο ΕΜΥ για καύσωνα: Oδηγίες από την Πολιτική Προστασία - Πώς θα προστατευτείτε από την ζέστη

Πώς θα λειτουργήσουν κλειστοί και ανοιχτοί χώροι εστίασης και διασκέδασης για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

Ανακοινώσεις για τους πίνακες Πικάσο και Μοντριάν - «Η Εθνική Πινακοθήκη επουλώνει το μέγιστο τραύμα της»

Μπαχτσελί: Η ΕΕ απειλεί την Τουρκία – Έρχεται χάος

ΠΟΠΣΠαναγιώτης ΚουρουμπλήςΓενοκτονία Ποντίων