Πολιτική|30.06.2021 07:26

ΣΥΡΙΖΑ: Καν’ το όπως η Ισπανία

Βούλα Κεχαγιά

Το μοντέλο της Ισπανίας όπου μία κυβέρνηση συνεργασίας προοδευτικών δυνάμεων εφαρμόζει πολιτικές που κάνουν την οικονομία πιο παραγωγική στηρίζοντας τα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκρίνει ο Αλέξης Τσίπρας και για τη χώρα μας.

Στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα εργασιακά ο Αλέξης Τσίπρας άκουσε με ικανοποίηση σε βίντεο το μήνυμα της αντιπροέδρου της ισπανικής κυβέρνησης και υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Οικονομίας Γιολάντας Ντίαζ που ουσιαστικά μίλησε για το πιλοτικό πρόγραμμα 4ημερης εργασίας 32 ωρών.

Για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσα είπε η Ντίαζ για το πώς μία κυβέρνηση συνεργασίας στη χώρα της ακολουθεί ένα άλλο παράδειγμα συγκριτικά με αυτό που ακολουθεί η πλειονότητα των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων-με συντηρητική κατεύθυνση- στην οικονομία, επιλέγοντας τον «άλλο δρόμο» είναι πολύ ενθαρρυντικά.

Μάλιστα ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι οι πολιτικές της κυβέρνησης της Ισπανίας είναι πυξίδα για τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσει και η Ελλάδα διεκδικώντας να προκύψει μία προοδευτική κυβέρνηση που θα προκαλέσει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος των δυνάμεων της εργασίας και της κοινωνίας. Το σημαντικό είναι πως ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε ότι αυτό μπορεί να επιτευχθεί «στην επόμενη κάλπη όποτε κι αν έρθει» ώστε να βγάλει μέσα από το σύστημα της απλής αναλογικής μία προοδευτική κυβέρνηση.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λέει στους συνομιλητές του ότι αυτός ο σχεδιασμός είναι εφικτός και ότι «σημασία έχει να βάζεις στόχους και οι στόχοι αυτοί να βρίσκουν ανταπόκριση στην επιθυμία του λαού, των εργαζομένων και της κοινωνίας». Κατά τον ίδιο το γεγονός πως ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχει προχωρήσει σε μία βαθιά προγραμματική επεξεργασία μπορεί να βοηθήσει προς αυτήν την κατεύθυνση, δηλαδή την εξεύρεση συγκλίσεων σε επίπεδο προγράμματος και πολιτικών με άλλες προοδευτικές δυνάμεις.

Άλλωστε και η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ αυτήν την λογική υπηρετεί. Καθώς όπως διευκρινίζει «δεν είναι δώρο» ούτε on off μέτρο (150αρι) για να εμβολιαστούμε αλλά αύξηση σε μηνιαία βάση για τους εργαζόμενους που έχει ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην παρέμβασή του χθες στον ΣΕΒ επέμεινε ότι οποιαδήποτε συζήτηση για περαιτέρω μείωση μισθών είναι άτοπη και αντιαναπτυξιακή. Η εσωτερική ζήτησε, τόνισε, πρέπει να αναθερμανθεί και ο μόνος τρόπος είναι με την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος.

Από την ομιλία Τσίπρα έκανε αίσθηση η κατάθεση της ανησυχίας του ότι η χώρα εξαιτίας της πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη κινδυνεύει να αντιμετωπίσει ξανά δημοσιονομικό πρόβλημα.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός - Εμβόλια: 40 περιστατικά μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας στην Ελλάδα

Εθνική Πινακοθήκη: Λεπτό προς λεπτό η κλοπή του Πικάσο - Ολη η απολογία του 49χρονου

Άρειος Πάγος: Απόφαση - σταθμός για συμβασιούχους στο Δημόσιο

Εξοικονομώ - Αυτονομώ: Tα κριτήρια του νέου προγράμματος, πότε ανοίγει η πλατφόρμα για εκταμιεύσεις τρέχοντος

Αναδρομικά: Ανατροπή για συνταξιούχους - Αναβάλλεται η πληρωμή

ΣΥΡΙΖΑ