Πολιτική|18.01.2019 08:02

Μαξίμου: «Ολοι ενώπιον των ευθυνών τους»

Βούλα Κεχαγιά

Μετά την αποφόρτιση που δηµιουργεί η ανανέωση της ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, το Μαξίµου έχει πολλούς λόγους να κατεβάζει ταχύτητες ως προς τον χρόνο κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών. Και να υπόσχεται εξαντλητικό διάλογο για τη Συµφωνία, αφήνοντας για λίγο πιο πίσω την κατάθεσή της στη Βουλή.

Από τη µία, το Μαξίµου επιθυµεί να αποσυµπιέσει την πολιτική ατµόσφαιρα, δίνοντας χρόνο και στην κυβέρνηση και στα άλλα κόµµατα να προσέλθουν µε µεγαλύτερη ψυχραιµία στη συζήτηση για τις Πρέσπες. Από την άλλη, δεν δείχνει βιασύνη, καθώς θέλει να αποτρέψει η όποια συζήτηση να διεξάγεται παράλληλα µε το συλλαλητήριο της Αθήνας για τη Μακεδονία, ενώ επιπροσθέτως επιδιώκει να ενηµερώσει διεξοδικά τους πολίτες για το περιεχόµενο της Συµφωνίας των Πρεσπών. Αυτό σηµαίνει ότι θα ξεδιπλωθεί µεγάλη καµπάνια ενηµέρωσης και µάλιστα, όπως ανακοίνωσε χθες το κυβερνητικό επιτελείο, η Συµφωνία θα διανεµηθεί και στον κυριακάτικο Τύπο, ώστε οι πολίτες να διαµορφώσουν απόλυτη γνώµη σε σχέση µε όσα προβλέπονται σε αυτήν.

Ο ουσιαστικός λόγος, όµως, για το προσωρινό… χειρόφρενο στην κατάθεση της Συµφωνίας στη Βουλή συνδέεται µε την κυβερνητική επιθυµία να ασκήσει πιέσεις σε όλα τα κόµµατα να πάρουν σαφή θέση -κυρίως µετά τις διευκρινίσεις της ρηµατικής διακοίνωσης- για το θέµα. «Να έρθουν όλοι ενώπιον των ευθυνών τους» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. «Εργαζόµαστε και θέλουµε να εξαντλήσουµε τον διάλογο» ανέφερε χθες στην ΕΡΤ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ∆ηµήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας πως «δεν βιαζόµαστε καθόλου». Οµοίως ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, ανέφερε ότι θα πρέπει να δοθεί όλος ο απαραίτητος χρόνος και να εξαντληθεί ο διάλογος, προσκαλώντας τα ΜΜΕ να διοργανώσουν συζητήσεις για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Αρνητική ήταν η απάντηση της Πειραιώς στην πρόταση του πρωθυπουργού για διακαναλικό ντιµπέιτ 

Ο χρονικός ορίζοντας

Τι σηµαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η Συµφωνία µπορεί να κατατεθεί στη Βουλή ενδεχοµένως και στο διάστηµα των επόµενων δύο εβδοµάδων, σε καµία περίπτωση όµως πέραν του µήνα. Αλλωστε οι πληροφορίες επιµένουν ότι το Μαξίµου επιθυµεί να τελειώσει τα διαδικαστικά περί τη Συµφωνία έως τις 15 Φεβρουαρίου.

Στο πλαίσιο αυτής της πίεσης που ασκεί στα πολιτικά κόµµατα το Μαξίµου, πρότεινε µε κάθε επισηµότητα χθες αυτό που ζήτησε το βράδυ της Τετάρτης από τη Βουλή ο πρωθυπουργός. Τη διεξαγωγή ενός ντιµπέιτ µεταξύ του ιδίου και του αρχηγού της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. «Η πρότασή µας είναι η συζήτηση να είναι διακαναλική και να λάβει χώρα στις αρχές της ερχόµενης εβδοµάδας σε µέρα και ώρα που θα συµφωνηθεί» έλεγε το Μαξίµου, προτού υπάρξει η απορριπτική απάντηση από την Πειραιώς. Το επιχείρηµα της κυβέρνησης ήταν πως οι πολίτες θα έχουν έτσι την ευκαιρία να ακούσουν και να συγκρίνουν επιχειρήµατα και να αντιµετωπίσουν τη Συµφωνία µε γνώµονα την αλήθεια και µε κριτή τη συνείδησή τους.

Αµέσως µετά το «όχι» της Νέας ∆ηµοκρατίας σε ντιµπέιτ, το Μαξίµου σχολίασε πως «ο κ. Μητσοτάκης για ακόµη µία φορά το βάζει στα πόδια. Φοβάται την τετ α τετ αντιπαράθεση σε ντιµπέιτ, γιατί πολύ απλά δεν του έχει µείνει κανένα επιχείρηµα». Τον καλεί, ωστόσο, «να µην αναζητά δικαιολογίες στην προκήρυξη εκλογών, γιατί θα χρειαστεί να κρύβεται για πολύ καιρό ακόµα. Τα ντιµπέιτ των εκλογών θα γίνουν στην ώρα τους, τον Οκτώβριο του 2019».

Πάντως η κυβέρνηση προαναγγέλλει και συζήτηση στη Βουλή για τη Συµφωνία των Πρεσπών, σχολιάζοντας πως θα είναι εξαντλητική, προκειµένου να ακουστεί και η τελευταία άποψη όλων των βουλευτών.

Κατά το Μέγαρο Μαξίµου η ρηµατική διακοίνωση της ΠΓ∆Μ φέρνει σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση τα κόµµατα της αντιπολίτευσης και πρώτιστα τη Ν∆. Οπως επισηµαίνουν κυβερνητικά στελέχη, η διακοίνωση διευκρινίζει ότι ο όρος εθνικότητα αναφέρεται αποκλειστικά σε ιθαγένεια, καθώς και ότι η ιθαγένεια δεν καθορίζει ούτε προδικάζει εθνότητα. Αναφέρει, επίσης, ότι η γλώσσα της ΠΓ∆Μ ανήκει στην οικογένεια των νότιων σλαβικών γλωσσών.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΣΥΡΙΖΑ