Πολιτική|18.01.2019 08:06

Μητσοτάκης σε Τσίπρα: «Προκηρύξτε εκλογές και πάμε σε debate»

Σπύρος Μουρελάτος

Πολιτική ανωµαλία διαπιστώνει η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας στο φόντο της ψήφου εµπιστοσύνης, που τελικώς έλαβε η κυβέρνηση µέσω της συνδροµής έξι βουλευτών, δύο εκ των οποίων παραµένουν στους ΑΝΕΛ, ενώ η ανεξάρτητη Κατερίνα Παπακώστα εξελέγη µε τα ψηφοδέλτια του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Σύµφωνα µε την οπτική του Κυριάκου Μητσοτάκη, η κυβέρνηση-κουρελού, όπως τη χαρακτηρίζει, βρίσκεται σε πλήρη δυσαρµονία µε το αίσθηµα της µεγάλης πλειοψηφίας του ελληνικού λαού. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές θεωρούν, δε, πως εξαντλεί την αποστολή της στην κύρωση της Συµφωνίας για το Σκοπιανό. Κυρίαρχη παραµένει η εκτίµηση στο στενό επιτελείο του αρχηγού του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης ότι η νέα ετερόκλητη πλειοψηφία δεν θα µακροηµερεύσει, εξ ου και ο προεκλογικός σχεδιασµός της Πειραιώς έχει ορίζοντα το αργότερο έως τον Μάιο και όχι τον Οκτώβριο, όπως υποστηρίζει δηµοσίως ο πρωθυπουργός.

Στο πνεύµα αυτό, αρµόδιες κοµµατικές πηγές τηρούσαν χθες στάση αναµονής ως προς τους χειρισµούς της πλειοψηφίας αναφορικά µε τη σύνθεση των κοινοβουλευτικών επιτροπών, και δη αυτής των Εξωτερικών Υποθέσεων και Αµυνας, απ’ όπου θα περάσει η Συµφωνία των Πρεσπών, πιθανότατα την επόµενη εβδοµάδα. Προειδοποιούσαν, πάντως, ότι τυχόν απόπειρα αλλοίωσης των συσχετισµών των πολιτικών κοµµάτων, όπως προέκυψαν µετά την αποκόλληση των ΑΝΕΛ από τον κυβερνητικό συνασπισµό, θα ισοδυναµεί µε κοινοβουλευτικό πραξικόπηµα, απειλώντας ότι η απάντηση από το Μοσχάτο θα είναι ακαριαία και πολύ σκληρή.

Αµηχανία

Η Πειραιώς διακρίνει πίσω από την πρόταση του κ. Τσίπρα για διεξαγωγήντιµπέιτ αµηχανία και έντονο εκνευρισµό τόσο του ίδιου του πρωθυπουργού όσο και του άµεσου περιβάλλοντός του. «Αν ο κ. Τσίπρας βιάζεται για ντιµπέιτ, του έχουµε µια πρόταση: Ας προκηρύξει εδώ και τώρα εκλογές και στα προεκλογικά ντιµπέιτ οι πολίτες θα βγάλουν τα συµπεράσµατά τους» απάντησε η Ν∆ και µε σαρκαστική διάθεση πέρασε στην αντεπίθεση: «Επειδή κάτι µας λέει ότι ο κ. Τσίπρας θα απορρίψει την πρότασή µας, του έχουµε και δεύτερη: Να κάνει το ντιµπέιτ που προτείνει µε τον Πάνο τον Καµµένο και να µιλήσουν ανοιχτά για τη σχέση τους». Μάλιστα, σε νεότερη ανακοίνωσή της η Ν∆ αξιοποιεί το χθεσινό... τιτίβισµα Καµµένου, που υπαινίσσεται χρηµατισµό του τέως υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, και προκαλεί εκ νέου τον κ. Τσίπρα να απαντήσει δηµοσίως «για το ποιος και τι εισέπραξε από τη Συµφωνία των Πρεσπών».

Εναντι των κυβερνητικών αιτιάσεων για τη ρηµατική διακοίνωση, η Πειραιώς υπενθυµίζει πως το εν λόγω έγγραφο, πέραν του ότι δεν διαφοροποιεί τα αρνητικά για τα ελληνικά χρώµατα, δεν κυρώνεται και από την ελληνική Βουλή. Στενοί συνεργάτες του προέδρου του κόµµατος παραπέµπουν, µάλιστα, στο Σύνταγµα της γείτονος, το οποίο βρίθει, όπως λέγεται, αναφορών σε… «µακεδονικό λαό» (εν προκειµένω στα άρθρα 49 και 35) και ως εκ τούτου εξακολουθούν να κατηγορούν την κυβέρνηση για εκχώρηση εθνότητας και γλώσσας στους Σκοπιανούς.

Το απόγευµα ο Κ. Μητσοτάκης µεταβαίνει στην Κρήτη, στο πλαίσιο διήµερης περιοδείας του στη µεγαλόνησο.

Νέα ΔημοκρατίαΚυριάκος Μητσοτάκης