Πολιτική|05.07.2021 14:32

Κορονοϊός: Παρουσία Τσιόδρα η σύσκεψη Μητσοτάκη με τους περιφερειάρχες

Newsroom

Η σύσκεψη του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, με τη συμμετοχή των περιφερειαρχών και της ηγεσίας των Υπουργείων Εσωτερικών και Υγείας πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου. Το αντικείμενο της σύσκεψης ήταν οι εξελίξεις, γύρω από την πανδημία του κορονοϊού και η πορεία των εμβολιασμών.

Η απότομη αύξηση, κατά 75% των ενεργών κρουσμάτων στη χώρα μας, σχετίζεται και με τη εξάπλωση της -πολύ μεταδοτικής- παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού. 
Ενδεικτικό της σοβαρότητας της κατάστασης είναι ότι, στη σύσκεψη, έδωσε το «παρόν» και ο επικεφαλής της ομάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα μας, Σωτήρης Τσιόδρας. 

Αμέσως μετά την εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού, ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε την πλήρη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δίνοντας έμφαση στις περιοχές που υπάρχει έντονα αυξητική τάση της πανδημίας το τελευταίο διάστημα, όπως είναι η Αττική, η Κρήτη και το Νότιο Αιγαίο. Η αυξητική τάση παρατηρείται ιδιαίτερα στις νεότερες ηλικίες.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Πάνω από 6.000 τα ενεργά κρούσματα

Με φόντο την αύξηση κρουσμάτων ο κ. Μητσοτάκης, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για τη διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα, η οποία εντοπίστηκε στη χώρα μας και η οποία προβλέπεται να επικρατήσει στο μέλλον. Τόνισε πως ήδη παρατηρείται σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων.

«Όπως ξέρετε, η μετάλλαξη Δέλτα έχει ήδη εντοπιστεί στη χώρα μας. Είναι ζήτημα χρόνου, όπως εκτιμά και το ευρωπαϊκό ECDC να γίνει και εδώ, όπως και σε άλλες χώρες, η επικρατούσα μετάλλαξη. Την βλέπουμε ήδη πιο έντονα παραδείγματος χάρη στην Κρήτη. Τι σημαίνει αυτό; Ότι όσοι σήμερα είναι ανεμβολίαστοι, ειδικά οι πιο ευάλωτοι συμπολίτες μας, διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν σοβαρά. Ήδη από την περασμένη εβδομάδα παρατηρούμε μία σημαντική αύξηση των ενεργών κρουσμάτων. Είναι της τάξης του 75%. Βρισκόμαστε λίγο παραπάνω από 6.000 ενεργά κρούσματα σήμερα», είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε ο πρωθυπουργός:

«Θέλω να τονίσω ότι τα πιο πολλά, αλλά όχι όλα, αφορούν κυρίως νέες ηλικίες. Από τη διερεύνηση που κάνει ο ΕΟΔΥ αλλά και η Πολιτική Προστασία προκύπτει ότι σχετίζονται -όπως τα περιμέναμε- κυρίως με  δραστηριότητες ψυχαγωγίας και κινητικότητας.  Παρατηρούμε ότι και σε άλλες χώρες πού εντοπίζεται μία αύξηση κρουσμάτων, λόγω του εμβολιασμού, προς το παρόν, τουλάχιστον αυτή δεν μεταφράζεται σε κάποια σοβαρή επιβάρυνση στα συστήματα υγείας».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τις εισαγωγές στις ΜΕΘ αλλά και τους θανάτους. Ειδικότερα είπε: « Το τελευταίο τρίμηνο μελετήσαμε αναλυτικά τις νοσηλείες στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, αλλά και τους θανάτους λόγω COVID-19 στις κρίσιμες ηλικίες 60 έως 80 ετών. Τα συμπεράσματα είναι ότι το 99% -επαναλαμβάνω το 99%- των βαρέων περιστατικών που, δυστυχώς, είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους, είναι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Είναι πραγματικά κρίμα».

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Ο ίδιος ανακοίνωσε τη δημιουργία κινητών μονάδων εμβολιασμού σε όλες τις τουριστικές περιοχές της χώρας.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Αυξημένη διασπορά φέρνει στο τραπέζι νέα μέτρα – Ξορκίζει το lockdown η κυβέρνηση, προβληματισμένοι οι ειδικοί

Ταξίδι με πλοίο: Το αδιαχώρητο στο λιμάνι του Πειραιά με φόντο τα νέα μέτρα – Ουρές δεκάδων μέτρων

Τουρισμός για Όλους: Ανοιξε η πλατφόρμα για τις αιτήσεις – Αναλυτικές οδηγίες για υποβολή

Πώς βλέπουν τα νέα μέτρα οι άνθρωποι του Πολιτισμού: «Παραμένουμε πληττόμενες επιχειρήσεις»

Σωτήρης ΤσιόδραςσύσκεψηΚορονοϊόςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΜέγαρο Μαξίμου