Πολιτική|07.07.2021 12:40

Νέα μέτρα: Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αποφευχθεί ένα νέο lockdown

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Με μέτρα πολλών ταχυτήτων- σε επίπεδο περιφερειών, επιχειρήσεων, επαγγελματικών αλλά και ηλικιακών ομάδων- στοχεύει η κυβέρνηση να βάλει ανάχωμα στην πανδημία. Το ενδεχόμενο ενός γενικού lockdown παραμένει εκτός κυβερνητικής ατζέντας, ωστόσο η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οδηγεί σε πρόσθετες παρεμβάσεις.

Στο τραπέζι μέτρα à la carte

Στο Μέγαρο Μαξίμου έγινε χθες Τρίτη 6 Ιουλίου σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, όπου συζητήθηκαν τα νέα δεδομένα από το μέτωπο της πανδημίας. Ακολούθησαν χθες το απόγευμα οι ανακοινώσεις από τον υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Χαρδαλιά ενώ το επόμενο διάστημα θα υπάρξει σειρά πρωτοβουλιών με στόχο την αύξηση του ρυθμού των εμβολιασμών.

Η κυβέρνηση καλείται να πετύχει μια δύσκολη ισορροπία, ώστε να αποφύγει ένα τέταρτο κύμα της πανδημίας μέσα στο καλοκαίρι και παράλληλα να μην οδηγήσει σε «διασωλήνωση» την οικονομία. Ταυτόχρονα προβληματισμό  προκαλεί το ενδεχόμενο μιας νέας έξαρσης της πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς κάτι τέτοιο θα επηρεάσει άμεσα τη βαριά βιομηχανία της χώρας δηλαδή τον τουρισμό.

Με δεδομένο πως η κυβέρνηση ξορκίζει το ενδεχόμενο ενός καθολικού lockdown η λύση που προκρίνεται είναι η εφαρμογή μέτρων à la carte. Στο πλαίσιο αυτό θα υπάρξει ένα «μπουκέτο» παρεμβάσεων, με διαφορετικούς αποδέκτες.

Η μάχη θα δοθεί σε τέσσερα πεδία:

1.Σε τοπικό  επίπεδο, καθώς υπάρχουν περιφέρειες «πρωταθλήτριες» στους εμβολιασμούς και άλλες που είναι «ουραγοί». Στο... μικροσκόπιο μπαίνουν 50 δήμοι που έχουν εμβολιαστική κάλυψη κάτω από το 25%.

Η νέα «εκστρατεία» για τους εμβολιασμούς θα ξεδιπλωθεί με διαφορετικούς τρόπους. Δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός την προηγούμενη εβδομάδα συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, καθώς θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική η συμβολή της Εκκλησίας. Μάλιστα ακολούθησε  συνάντηση χθες του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικού Στέλιου Πέτσα, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το θέμα θα τεθεί στη συνεδρίαση της Ιεράς  Συνόδου.

Περιφέρεια

Ποσοστό Εμβολιασμένου Πληθυσμού με μία δόση

Ποσοστό Πληθυσμού  που έχει εμβολιαστεί/προγραμματισμένο ραντεβού 1ης δοσης

Ποσοστό Πληθυσμού που έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό

ΑΝ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ & ΘΡΑΚΗΣ

39%

41%

32%

ΑΤΤΙΚΗΣ

51%

56%

38%

ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

39%

40%

32%

ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

40%

42%

32%

ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

45%

46%

39%

ΗΠΕΙΡΟΥ

47%

50%

37%

ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

42%

44%

33%

ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ

55%

57%

47%

ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

43%

44%

36%

ΚΡΗΤΗΣ

43%

46%

34%

ΝΟΤΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ

52%

53%

44%

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ

41%

44%

32%

ΣΤΕΡΕΑΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

39%

42%

31%

Παράλληλα αναμένεται να υπάρξουν περιοδείες κυβερνητικών στελεχών, θα ζητηθεί η κινητοποίηση των τοπικών βουλευτών σε περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη καθώς και η ενεργοποίηση των εκπροσώπων  της τοπικής αυτοδιοίκησης. Επίσης θα «επιστρατευτούν» και πρόσωπα που είναι ιδιαίτερα αγαπητά στη νεολαία (καλλιτέχνες, αθλητές κ.α.)

2.Σε συγκεκριμένους  κλάδους, με αιχμή του δόρατος την εστίαση και τη διασκέδαση. Έντονος προβληματισμός επικρατεί για τη διασπορά του ιού σε νυχτερινά μαγαζιά, κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

Τα πρώτα μέτρα ανακοινώθηκαν και έτσι από αύριο Πέμπτη δε θα επιτρέπονται όρθιοι πελάτες σε χώρους εστίασης, νυχτερινά κέντρα και beach bar . Παράλληλα αυστηροποιούνται οι ποινές που θα επιβάλλονται σε όσους  επιχειρηματίες δεν τηρούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Εκτός από τα πρόστιμα προβλέπονται και λουκέτα στα μαγαζιά, όταν εντοπίζονται παραβάσεις.

Να σημειωθεί εδώ πως ανάλογα με την πορεία των κρουσμάτων θα εξεταστούν και πρόσθετα μέτρα, όπως για παράδειγμα η μείωση του αριθμού των ατόμων ανά τραπέζι.

3.Σε επαγγελματικές  ομάδες, που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή.  Ο « δρόμος» θα ανοίξει από τους εργαζόμενους στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει το νοσηλευτικό προσωπικό. Παράλληλα σε περίπτωση που υπάρξει μεγάλη αύξηση των κρουσμάτων η συζήτηση θα επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες (χωρίς ωστόσο να εξετάζεται υποχρεωτικός εμβολιασμός του συνόλου των πολιτών)

4.Σε συγκεκριμένες ηλικίες, που μπορούν να διαδραματίσουν αποφασιστικό ρόλο στην «τιθάσευση» της πανδημίας. Τα… φώτα πέφτουν κυρίως στους 20ρηδες, όπου παρατηρείται και η μικρότερη συμμετοχή στην επιχείρηση Ελευθερία (κάτι που οφείλεται βέβαια και στο ότι πρόσφατα άνοιξαν οι σχετικές πλατφόρμες). Το freedom pass των 150 ευρώ ήταν ένα πρώτο βήμα, ενώ ακολούθησε  ένα σποτάκι για τα οφέλη του εμβολιασμού που απευθύνεται αποκλειστικά στους νέους.

Ωστόσο η κυβέρνηση «κοιτά» και μια άλλη μεγάλη ομάδα, τους ηλικιωμένους που είναι και οι πιο ευάλωτοι στην πανδημία. Στόχος είναι να πειστούν όσοι ακόμα παραμένουν δύσπιστοι να κάνουν το εμβόλιο.  Μάλιστα για το σκοπό αυτό παρουσιάστηκαν και αναλυτικά στοιχεία, με βάση τα οποία το τελευταίο τρίμηνο  το 99% -των πολιτών από 60 έως 80 ετών - που είτε καταλήγουν σε Μ.Ε.Θ., είτε χάνουν τη ζωή τους δεν έχουν κάνει εμβόλιο.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα - Εξετάζονται τοπικοί περιορισμοί: Μάσκες, μουσική και απαγόρευση κυκλοφορίας

Νέα μέτρα - Χαρδαλιάς: Τέλος οι όρθιοι σε μπαρ, βαριά πρόστιμα και λουκέτα

Καισαριανή: Τραυματίας σε ένοπλη ληστεία με πυροβολισμούς σε σούπερ μάρκετ

Χαϊδάρι: Θύμα σωματεμπορίας η 17χρονη που είχε εξαφανιστεί

Πάτρα: Διασωληνώθηκε η 27χρονη που είχε εμβολιαστεί με Johnson & Johnson

Κορονοϊός: Βόμβα διασποράς τα πάρτι γνωστού μπιτς μπαρ στην παραλιακή

Κυριάκος ΜητσοτάκηςκυβέρνησηlockdownΚορονοϊόςΕΟΔΥνέα μέτρακρούσματα