Πολιτική|19.01.2019 00:56

Συμφωνία των Πρεσπών: «Κλειδώνει» το «ναι» με τουλάχιστον 151 ψήφους

Newsroom

Την δεύτερη πλειοψηφία της στη Βουλή, για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, αυτήν τη φορά, φαίνεται ότι θα εξασφαλίσει η κυβέρνηση.

Το απόγευμα της Παρασκευής, στην άποψη ότι πρέπει να λυθεί το πρόβλημα του ονοματολογικού με την πΓΔΜ κατέληξε το Πολιτικό Συμβούλιο των ΜΕΤΑρρυθμιστών της Αριστεράς στη συνεδρίασή του για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών. Ως εκ τούτου, ο συνεργαζόμενος με το Ποτάμι, βουλευτής Σπύρος Λυκούδης θα υπερψηφίσει την Συμφωνία των Πρεσπών.

Νωρίτερα, η απόφαση του Ποταμιού να απελευθερώσει τους βουλευτές του να ψηφίσουν ό,τι θέλουν, άνοιξε τον δρόμο και στους Σταύρο Θεοδωράκη και Γιώργο Μαυρωτά να δώσουν θετική ψήφο και να προσμετρηθούν, έτσι, σε όσους έχουν ήδη δηλώσει ότι είναι υπέρ.

Συγκεκριμένα, κι εφόσον δεν υπάρξουν εκπλήξεις, στους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προστίθεται η Κατερίνα Παπακώστα, ο Σπύρος Δανέλλης και οι δύο βουλευτές που ήταν μέχρι πρότινος στους ΑΝΕΛ, δηλαδή Έλενα Κουντουρά και Θανάσης Παπαχριστόπουλος. Συνολικά, δηλαδή, υπάρχουν 151.

Στην περίπτωση που δύο βουλευτές από το Ποτάμι στηρίξουν τη Συμφωνία, αυτόματα οδηγούμαστε στον αριθμό 151, ενώ η κυβέρνηση θα μπορούσε να αυξήσει την πλειοψηφία αν ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος παραβλέψει τη σύσταση της Φώφης Γεννηματά για κοινή γραμμή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη ΔΗΜΑΡ υπάρχουν δύο τάσεις, δύο προτάσεις, οι οποίες θα κατατεθούν στη συνεδρίαση της προσεχούς Κυριακής. Η πρώτη είναι σκληρή γραμμή υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών και η δεύτερη να επιλεγεί η λύση της αποχής.

Σε κάθε περίπτωση, οι συσχετισμοί που διαμορφώνονται δείχνουν ότι η Συμφωνία περνά με 151 βουλευτές, αλλά δεν αποκλείεται να διευρυνθεί η πλειοψηφία. Βεβαίως, υπάρχουν αρκετές ημέρες μέχρι να έρθει η Συμφωνία στη Βουλή, κι ενδεχομένως να υπάρξουν ανατροπές, όμως, ήδη στο Μαξίμου εμφανίζονται πιο ήσυχοι για την ημέρα της ψηφοφορίας.

151 βουλευτέςΣυμφωνία των Πρεσπών