Πολιτική|14.07.2021 07:14

Τα ανοιχτά «μέτωπα» της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση: Γιατί επενδύει στο αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Ανεβαίνουν οι τόνοι της αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με  το ΣΥΡΙΖΑ, καθώς οι κινήσεις  που γίνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας έχουν πυροδοτήσει  νέες εστίες αντιπαράθεσης.  Το τελευταίο διάστημα έχει ενταθεί ο πόλεμος των ανακοινώσεων, με τη «μάχη» να δίνεται σε διαφορετικά πεδία και τον πολιτικό … υδράργυρο να ανεβαίνει εν μέσω θέρους.

Στο κυβερνητικό «κάδρο» ο Πολάκης

Αδιαμφισβήτητα η βασική εστία πολιτικής αντιπαράθεσης σχετίζεται με τα μέτρα που λαμβάνονται για την πανδημία, καθώς τα κρούσματα τραβάνε την ανηφόρα και νέα μέτρα μπαίνουν σε εφαρμογή. Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε μεταξύ άλλων τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών αλλά και τη λειτουργία των κλειστών χωρών σε εστίαση και διασκέδαση μόνο για εμβολιασμένους.

Από την κυβερνητική πλευρά εξαπολύονται πυρά στην αξιωματική αντιπολίτευση πως … πατά σε δύο βάρκες και γίνεται λόγος για «vertigo». Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο βάζουν συχνά στα «κάδρο» τον πρώην αναπληρωτή  υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, εκτιμώντας πως με τον τρόπο αυτό μπορούν να προσεγγίσουν ευκολότερα ένα κεντρώο ακροατήριο. Δεν είναι τυχαίο πως και χθες υπήρξε ανακοίνωση της Νέας Δημοκρατίας όπου κατηγορείται ο Π.Πολάκης ότι κλείνει το μάτι στους αντιεμβολιαστές με πρόσχημα την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους

Παράλληλα με αφορμή τα πυρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση πως διχάζει τους πολίτες (για  το θέμα της πανδημίας), επιχειρείται μία πολιτική…  ρελάνς με αναφορές στο 2015 και στο δημοψήφισμα που είχε πραγματοποιηθεί. Ουσιαστικά η γαλάζια πλευρά κοιτά προς το λεγόμενο «αντι- ΣΥΡΙΖΑ» μέτωπο, το οποίο επιχειρεί να διατηρήσει στο δρόμο προς την επόμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ταυτόχρονα επιχειρείται να μπουν στο «κάδρο» υπουργοί της τότε κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, γεγονός που όπως είναι φυσικό φουντώνει την πολιτική αντιπαράθεση. Η αρχή έγινε πέρσι με την παραπομπή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δ. Παπαγγελόπουλου.  Σήμερα στη Βουλή θα συζητηθεί  η πρόταση της πλειοψηφίας της Προανακριτικής Επιτροπής  για παραπομπή του πρώην υπουργού Ν. Παππά. Πρόκειται για ένα θέμα που έχει προκαλέσει σφοδρή κόντρα, καθώς ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαβάζουν με εντελώς διαφορετικό τρόπο τα γεγονότα.

Στην οικονομία η μητέρα των μαχών

Η… μητέρα των μαχών θα δοθεί πάντως στην οικονομία, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα λόγω της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων και επικρατεί αβεβαιότητα για την επόμενη ημέρα. Μέσα σε αυτό το τοπίο η  κυβέρνηση επιχειρεί να καλλιεργήσει μία εικόνα αισιοδοξίας για το αύριο.  Δεν είναι τυχαίο πως εστιάζει στα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης, στην υλοποίηση μεγάλων έργων αλλά και τον τουρισμό (καθώς υπάρχει η εκτίμηση πως το στοίχημα δεν έχει χαθεί οριστικά).

Μάλιστα χθες, Τρίτη 13 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε το λόγο στη Βουλή - στη συζήτηση για τον αυτοκινητόδρομο Ε 65 - και έκανε αναφορά σε μια σειρά έργων που δρομολογούνται. Όπως υπογράμμισε  αυτή τη στιγμή ξεδιπλώνεται στη χώρα « ένα πρόγραμμα δημοσίων επιχειρήσεων που άγγιζε τα  13 δισεκατομμύρια ευρώ με έργα τελματωμένα τα οποία κινούνται και την έναρξη κατασκευής πολλών νέων».

Στο «γήπεδο»  επομένως  της οικονομίας αναμένεται το επόμενο διάστημα να υπάρξουν οι σφοδρότερες πολιτικές συγκρούσεις. Με την κυβέρνηση να εστιάζει και στις  φοροελαφρύνσεις, κλείνοντας με τον τρόπο αυτό  το … μάτι στη μεσαία τάξη.

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη: Η κατάθεση φωτιά της 19χρονης για τους βιασμούς, τους ξυλοδαρμούς και τα ναρκωτικά

Εστίαση:Τα σήματα που θα χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις - Τι ισχύει με τον εμβολιασμό εργαζομένων

Covid Free GR: Πώς θα λειτουργεί η εφαρμογή ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού

Καιρός: Εκτακτο δελτίο επιδείνωσης από την ΕΜΥ - Έρχεται τριήμερος καύσωνας

Eμβολιασμός: Πώς θα λειτουργήσουν οι κλειστοί χώροι στην εστίαση - Τα νέα μέτρα και τα πρόστιμα

Νέα ΔημοκρατίαφοροελαφρύνσειςπανδημίαΚορονοϊόςκυβέρνησηΠαύλος ΠολάκηςΣΥΡΙΖΑ