Πολιτική|19.01.2019 07:30

Συμφωνία των Πρεσπών: Στόχος να κυρωθεί την ερχόμενη εβδομάδα

Βούλα Κεχαγιά

Με το Μαξίµου να εκφράζει τη βεβαιότητά του για µια «καθαρή» πλειοψηφία στη Συµφωνία των Πρεσπών, το σχετικό νοµοσχέδιο έρχεται στη Βουλή µε στόχο η κύρωσή της να ολοκληρωθεί έως την ερχόµενη Πέµπτη ή Παρασκευή. Μάλιστα, µέχρι χθες το απόγευµα εξεταζόταν το ενδεχόµενο η κατάθεσή της να γίνει ακόµη και σήµερα το πρωί.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση ξεδιπλώνει ενηµερωτική καµπάνια για τις Πρέσπες και ταυτόχρονα απευθύνεται σε όλες τις πολιτικές δυνάµεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, αλλά και σε κάθε βουλευτή ξεχωριστά, επιχειρώντας µέχρι και την τελευταία στιγµή να µεταπείσει κάποιους αµφιταλαντευόµενους βουλευτές να στηρίξουν µε την ψήφο τους τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Το προσκλητήριο προφανώς αφορά πρώτιστα τους βουλευτές του Ποταµιού και του ΚΙΝΑΛ, καθώς, όπως έγινε κατανοητό τις τελευταίες ηµέρες, πολιτικά πρόσωπα όπως ο ∆ηµήτρης Κρεµαστινός, που δεν είχαν εκδηλωθεί δηµοσίως, θα µπορούσαν υπό προϋποθέσεις να ψηφίσουν τη Συµφωνία. «Οι όποιες διαφορές µε τον ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορούν να αποτελούν άλλοθι για αυτό το ιστορικό σφάλµα. Σε κρίσιµα θέµατα ιστορικής, εθνικής σηµασίας, όλοι αναµετριόµαστε µε τις αξίες, τις ιδέες και τη συνείδησή µας, µα πάνω απ’ όλα µε την Ιστορία» τονίζει η Πολιτική Γραµµατεία του ΣΥΡΙΖΑ, µε την επισήµανση πως η στοίχιση πίσω από τη Ν∆ της ακροδεξιάς ρητορικής για ένα τόσο κρίσιµο εθνικό θέµα αποτελεί στρατηγικό λάθος µε ιστορικές συνέπειες.

Οι λεπτοµέρειες οριστικοποιήθηκαν στη συνεδρίαση του κοµµατικού οργάνου του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλέξη Τσίπρα, που οµόθυµα ενέκρινε το σχέδιο της κυβέρνησης για τη Συµφωνία των Πρεσπών.

Η είσοδος στο ΝΑΤΟ

Κατά τις πληροφορίες, το αργότερα µία εβδοµάδα µετά την κύρωσή της και αναλόγως και των διαδικασιών στο ΝΑΤΟ θα πραγµατοποιηθεί στη Βουλή και η δεύτερη ψηφοφορία για την είσοδο της ΠΓ∆Μ (ως Βόρειας Μακεδονίας) στη Βορειοατλαντική Συµµαχία.

Στο µεταξύ, η κυβέρνηση επιµένει ότι η συζήτηση γύρω από τη Συµφωνία θα πρέπει να εξαντληθεί και εξ αυτού του λόγου µέσα στο Σαββατοκύριακο εξελίσσεται εντατική καµπάνια για το περιεχόµενό της, ώστε να ενηµερωθούν διεξοδικά και οι πολίτες. Η Συµφωνία θα υπάρχει ως τετρασέλιδο ένθετο στον κυριακάτικο Τύπο, ώστε να µπορεί να αναγνωστεί από όλους τους Ελληνες «και να αποκτήσουν γνώση του περιεχοµένου της», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Αλλωστε, και ο ίδιος ο πρωθυπουργός διατυπώνει τα οφέλη που θα έχει για τη χώρα η επικύρωση της Συµφωνίας των Πρεσπών µε συνέντευξη που δίνει στην «Αυγή της Κυριακής». Μία συνέντευξη 
που συµπίπτει και µε τα τέσσερα χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. «Απευθυνόµαστε σε κάθε γνήσιο πατριώτη, σε κάθε προοδευτικό πολίτη ανεξαρτήτως πολιτικής τοποθέτησης, σε κάθε ελεύθερα σκεπτόµενο άνθρωπο, στους πολίτες που µέχρι στιγµής διαφωνούν µε τη Συµφωνία και τους καλούµε να τη διαβάσουν µε νηφαλιότητα» αναφέρει η ανακοίνωση της Κουµουνδούρου.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ, η Συµφωνία ανταποκρίνεται πλήρως στην πάγια θέση της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, όπως διαµορφώθηκε µε την Ενδιάµεση Συµφωνία, για λύσηergaomnesµε σύνθετη ονοµασία µε γεωγραφικό προσδιορισµό. Ως εκ τούτου, όλες οι χώρες θα αναγνωρίσουν την ΠΓ∆Μ µε το νέο συνταγµατικό της όνοµα, Βόρεια Μακεδονία.

Στην ανακοίνωση της Κουµουνδούρου επισηµαίνεται ότι η Συµφωνία τερµατίζει οριστικά τον αλυτρωτισµό και την αµφισβήτηση των συνόρων, ενώ διασφαλίζει την ιστορική και πολιτιστική παράδοση, τον σεβασµό της ελληνικής κληρονοµιάς και της αρχαίας Μακεδονίας. Επίσης, ρητά διατυπώνεται ότι η µακεδονική γλώσσα, η οποία είχε αναγνωριστεί ως γλώσσα του ΟΗΕ σε συνδιάσκεψη του 1977, επί κυβέρνησης Ν∆, ανήκει στην οµάδα των νότιων σλαβικών γλωσσών.

ΒουλήΣυμφωνία των Πρεσπών