Πολιτική|15.07.2021 17:16

Αχτσιόγλου για ρύθμιση χρεών: «Ασπιρίνες» του Σταϊκούρα αντί για διαγραφή μέρους τους

Newsroom

Σκληρή κριτική ασκεί η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Έφη Αχτσιόγλου σχετικά με τη ρύθμιση των χρεών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού που εισήγαγε η κυβέρνηση. «Με δεκάδες δισ σωρευμένα χρέη πολιτών και επιχειρήσεων μόνο από την περίοδο της πανδημίας, ο κ. Σταϊκούρας, που τόσο καιρό αρνούνταν ότι υπάρχει πρόβλημα υπερχρέωσης, σήμερα έταξε ασπιρίνες», υπογραμμίζει σε δήλωσή της.

Όπως σημειώνει, «η ρύθμιση που παρουσίασε για τα χρέη της πανδημίας δεν προβλέπει το βασικό και αναγκαίο: τη διαγραφή μέρους των οφειλών, ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να σταθούν όρθιοι το επόμενο διάστημα». «Δεν προβλέπει καν ικανό αριθμό δόσεων ώστε να μπορούν οι οφειλέτες να ανταπεξέλθουν», προσθέτει.

Η κυβέρνηση διαμορφώνει την οικονομία προς όφελος των τραπεζών και των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων

«Από τη μία σπρώχνουν τους οφειλέτες σε μαζικές πτωχεύσεις και πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας με το νέο πτωχευτικό και από την άλλη τους κοροϊδεύουν με 36 δόσεις. Την ώρα μάλιστα, που οι υποχρεώσεις τους πολλαπλασιάζονται από την πληρωμή της επιστρεπτέας προκαταβολής και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις», συνεχίζει η Ε. Αχτσιόγλου και καταλήγει:

«Από την αρχή της πανδημίας αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση της οικονομίας προς όφελος τραπεζών και μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων».

Η ρύθμιση Σταϊκούρα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε την Τετάρτη 14 Ιουλίου στην ΕΡΤ ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, η νέα ρύθμιση θα καλύπτει όλα τα χρέη που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα και θα αφορά όσους μετείχαν σε συγκεκριμένα μέτρα στήριξης ή ανήκουν στη διευρυμένη λίστα πληττόμενων ΚΑΔ Απριλίου. Επεσήμανε επίσης πως η ρύθμιση θα αφορά χρέη προς την εφορία και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ειδικότερα, όπως είπε, το ζήτημα «έχει τεθεί με τους θεσμούς και ουσιαστικά έχουμε καταλήξει», για να προσθέσει ότι «αύριο σε επίπεδο επικεφαλής θα ολοκληρώσουμε τις συζητήσεις. Νομίζω ότι έχουμε καταλήξει στη βέλτιστη λύση που αντιμετωπίζει το σύνολο των χρεών από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι και σήμερα και θα αφορά στο τμήμα της κοινωνίας, το οποίο πλήττεται για τις φορολογικές και για τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις του».

Στη ρύθμιση θα ενταχθούν:

•    Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα αρρύθμιστες οφειλές (ΦΠΑ, φόρος μισθωτών υπηρεσιών, φόρος κληρονομιάς, δωρεάς ή γονικής παροχής, πρόσθετοι φόροι και πρόστιμα φορολογικών και τελωνειακών ελέγχων).
•    Ολες οι βεβαιωμένες στις ΔΟΥ και στα Ελεγκτικά Κέντρα οφειλές που ήταν ληξιπρόθεσμες.
•    Οι ασφαλιστικές εισφορές που έχουν «παγώσει».
•    Φόρος εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ.

Η νέα ρύθμιση θα αφορά:

•    Επιχειρήσεις και επαγγελματίες που εντάσσονται στη διευρυμένη λίστα με τους πληττόμενους ΚΑΔ Απριλίου 2020.
•    Εργαζομένους που τέθηκαν σε καθεστώς αναστολής εργασίας ή συμμετείχαν στο πρόγραμμα Συν-Εργασία.
•    Ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν εισπράξει μειωμένα ενοίκια και έχουν υποβάλει δήλωση Covid.
•    Ανέργους που είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ την περίοδο του κορονοϊού.

Νέα ευκαιρία για τις 120 δόσεις

Παράλληλα, η κυβέρνηση θα δώσει τη δυνατότητα να επανενταχθούν στις ρυθμίσεις των 100 και 120 δόσεων -τις οποίες έχασαν τους προηγούμενους μήνες- επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή υπέστησαν απώλεια τζίρου καθώς και σε εργαζόμενους που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας. Στις προϋποθέσεις επανένταξης είναι να έχουν καταβάλει όλες τις δόσεις των συγκεκριμένων ρυθμίσεων μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 όσοι είναι στις 100 δόσεις και μέχρι τον Ιανουάριο του 2020 όσοι είναι στις 120 δόσεις.

Δηλαδή, επανεντάσσονται εκείνοι οι οφειλέτες που ήταν συνεπείς στην εξυπηρέτηση των ρυθμίσεων προ της πανδημίας.

Πρόκειται για την τέταρτη κατά σειρά ευκαιρία, καθώς η πρώτη ήταν με την ισχύ των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, η δεύτερη δόθηκε στο δίμηνο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του 2020 και η τρίτη τον περασμένο Απρίλιο.

Όλες οι ειδήσεις

Ηλιούπολη:Σοκαριστική καταγγελία από τη μητέρα του παιδιού του αστυνομικού - Την είχε στο ίδιο σπίτι με την 19χρονη

Κορονο-χρέη: Ρύθμιση σε έως 72 δόσεις, ποιες οφειλές εντάσσονται – Οι ανακοινώσεις Σταϊκούρα

ECDC: Eπιδείνωση στην Ελλάδα δείχνουν οι νέοι χάρτες - Στο «πορτοκαλί» Αττική και Κρήτη

Δέσποινα Βανδή – Ντέμης Νικολαΐδης: «Δεν είχαν επικοινωνία για αρκετό καιρό» - Το παρασκήνιο του διαζυγίου

χρέηπανδημίαΈφη ΑχτσιόγλουΧρήστος Σταϊκούρας