Πολιτική|16.07.2021 13:18

Μητσοτάκης: Η πρόκληση είναι να πείσουμε τους πολίτες να εμβολιαστούν

Newsroom

Σειρά ζητημάτων που αφορούν την πανδημία, τις τεχνολογικές δυνατότητες της Ευρωπαϊκής Ένωσης βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του αρμόδιου Επιτρόπου για την Εσωτερική Αγορά, Thierry Breton, στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν οι ενέργειες που έχουν γίνει σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την καταπολέμηση της πανδημίας, η συνεργασία που υπήρξε για την προμήθεια και διανομή εμβολίων και για τη δημιουργία του ευρωπαϊκού ψηφιακού πιστοποιητικού, οι προοπτικές που προκύπτουν από τον ψηφιακό και τον πράσινο μετασχηματισμό, η ανάπτυξη στρατηγικών τεχνολογικών δυνατοτήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και η συνεργασία όσον αφορά τα σχέδια της ΕΕ στο μέτωπο του διαστήματος

«Ξέρω ότι είστε πραγματικός φίλος της Ελλάδας. Αυτή είναι μια ευκαιρία, πρώτα απ' όλα, να σας συγχαρώ προσωπικά για την εξαιρετική δουλειά που έχετε κάνει στο μέτωπο των εμβολίων. Πάντα ήμουν ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας, ακόμη και σε περιόδους στις οποίες επικρατούσε σκεπτικισμός στη δημόσια σφαίρα, και δήλωσα ότι η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να αγοράσει εμβόλια ως Ένωση και να τα διανέμει σε όλα τα κράτη-μέλη, αναλογικά με τον πληθυσμό, χωρίς να κάνει καμία διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών, μεγάλων και μικρών χωρών, ήταν μια πραγματική επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Και τα καταφέραμε», ανέφερε, μεταξύ άλλων ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι πλέον η πρόκληση είναι να πειστούν όλοι οι πολίτες να εμβολιαστούν, σημειώνοντας ότι με την κατάλληλη ισορροπία μεταξύ κινήτρων και αντικινήτρων που έχει οργανωθεί, «βλέπουμε τους εμβολιασμούς να αυξάνονται σημαντικά τις τελευταίες εβδομάδες και πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πορεία».

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι  «ζήσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δέκα χρόνια μεγάλων προκλήσεων, αλλά πιστεύω ότι έχουμε γυρίσει οριστικά σελίδα. Η Ελλάδα θα αναπτυχθεί σημαντικά και θέλουμε να είμαστε στην πρώτη γραμμή όχι μόνο της ανάπτυξης αλλά και της καινοτομίας, και πιστεύω ότι έχουμε το ανθρώπινο κεφάλαιο και την επιθυμία να το πετύχουμε».

«Χαρούμενος που εγκρίθηκε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης»

Από την πλευρά του ο Thierry Breton ανέφερε ότι είναι πολύ χαρούμενος που εγκρίθηκε το σχέδιο για το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο χαρακτήρισε ως εξαιρετικό κυρίως στο ψηφιακό κομμάτι.

«Γνωρίζω τα επιτεύγματα της Ελλάδας στον τομέα της τεχνολογίας, αλλά και στην ανάπτυξη λογισμικού, που είναι απολύτως βασικό. Δεν ήταν τυχαίο το γεγονός, κ. Πρωθυπουργέ ότι όντως εσείς ήσασταν ο πρώτος που μας επεσήμανε πως θα έπρεπε να επεξεργαστούμε την ιδέα ενός ψηφιακού πιστοποιητικού (Covid). Βρίσκομαι εδώ σήμερα για να δω από κοντά ποιες θα μπορούσαν να είναι άλλες πρωτοβουλίες στις οποίες η Ελλάδα θα μπορούσε να πρωτοστατήσει, αλλά να δούμε και τι μπορεί να γίνει σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Έχουμε πολλά να συζητήσουμε και με τον Υπουργό Άμυνας, καθώς πραγματικά εκτιμούμε την προσπάθεια που κάνετε εδώ. Εκτιμούμε πραγματικά τη δέσμευσή σας, εκτιμούμε αυτό που κάνατε για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας. Και έχουμε πολλές ιδέες για πιθανή συνεργασία ενώ, επίσης, είμαστε σε επαφή και με πολλές εταιρείες που επωφελούνται από αυτό», είπε ο κ. Breton.

O ίδιος αναφέρθηκε και στο ζήτημα του εμβολίου, ανακοινώνοντας ότι έχουν δοθεί από την έναρξη της κρίσης 1 δισεκατομμύριο εμβόλια. «Σήμερα είναι η μέρα που φτάσαμε το 1 δισεκατομμύριο εμβόλια. Χρειαζόμαστε πολλά για να πετύχουμε τη συλλογική ανοσία. Και θεωρώ ότι έχει μεγάλο ενδιαφέρον ο τρόπος που δράσατε και κινείται πραγματικά στη σωστή κατεύθυνση -καθώς όλοι μας αντιμετωπίζουμε κάποια θέματα στην προσπάθειά μας να πείσουμε όλους τους πολίτες να εμβολιαστούν, συμπεριλαμβανομένων των νέων. Θα είμαστε έτοιμοι, αν χρειαστούμε και ενισχυτική δόση. Θα είμαστε έτοιμοι αν χρειαστεί το φθινόπωρο, θα είμαστε έτοιμοι να παράσχουμε τις δόσεις», σημείωσε ο κ. Breton. 

Στη συνάντηση έλαβαν μέρος από την ελληνική πλευρά ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο Γενικός Γραμματέας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Θανάσης Στάβερης.

διάστημαΚυριάκος Μητσοτάκηςεμβόλιαπανδημία