Πολιτική|19.01.2019 13:21

Στο στόχαστρο Μητσοτάκη οι «ενδιάμεσοι» βουλευτές της Συμφωνίας των Πρεσπών

Σπύρος Μουρελάτος

Τα κόµµατα και τους βουλευτές που εµφανίζονται µέχρι τούδε ευεπίφοροι να υπερψηφίσουν τη συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ βάζει στο στόχαστρο της Νέας ∆ηµοκρατίας ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εν όψει της ψηφοφορίας για την κύρωση της Συµφωνίας στη Βουλή. 

Στα 24ωρα που ακολουθούν η ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας αναµένεται εντός και εκτός του Κοινοβουλίου να υπογραµµίσει όλες τις αρνητικές πτυχές της συγκεκριµένης Συµφωνίας, επιµένοντας ότι «όλοι οι βουλευτές που προθυµοποιούνται να την εγκρίνουν αναλαµβάνουν τεράστια ευθύνη έναντι της Ιστορίας και της προοπτικής της πατρίδας µας».

Η κλιµακούµενη δηµόσια πίεση που θα ασκήσει το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης επικεντρώνεται, κατά πληροφορίες, σε εκείνους τους βουλευτές που είτε έχουν εκφραστεί στο παρελθόν αρνητικά για τη λύση που προκρίνεται στο ονοµατολογικό είτε προστρέχουν την ύστατη ώρα να στηρίξουν τη Συµφωνία των Πρεσπών. Από την Πειραιώς ξεκαθαρίζουν, πάντως, πως η Ν∆ ουδόλως εµπλέκεται µε τις εσωτερικές διαδικασίες των κοµµάτων. Μοιραία το «γαλάζιο» ενδιαφέρον µετατοπίζεται και στα εν πολλοίς διαλυτικά τεκταινόµενα των τελευταίων ηµερών στο Ποτάµι. «Γαλάζια» στελέχη επισηµαίνουν πως είναι κάτι παραπάνω από πρόδηλη η απουσία στρατηγικού προσανατολισµού της Σεβαστουπόλεως, ενώ τα ίδια πρόσωπα ακούν µε ενδιαφέρον την προσέγγιση ορισµένων στο Ποτάµι πως η στάση των βουλευτών του στη Συµφωνία των Πρεσπών δεν θα πρέπει να αποσυνδεθεί από το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον και δη από το «πηγαινέλα» βουλευτών των τελευταίων ηµερών, µε στόχο να διασωθεί στο... παρά ένα η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η ρηµατική διακοίνωση

Επικαλούµενη το σύνταγµα των Σκοπίων αλλά και τις δηλώσεις αξιωµατούχων της γειτονικής χώρας, προεξάρχοντος του Ζόραν Ζάεφ, η Ν∆ χαρακτηρίζει «µείζονα υποχώρηση, στα όρια της εθνικής ταπείνωσης, την εκχώρηση µακεδονικής εθνότητας και γλώσσας». Προς επίρρωσιν της «γαλάζιας» επιχειρηµατολογίας, η ρηµατική διακοίνωση, που έφτασε στην Ελλάδα το βράδυ της συζήτησης στη Βουλή για την παροχή ψήφου εµπιστοσύνης στην κυβέρνηση, ανέδειξε ακόµη µια σοβαρή «ανορθογραφία», ήτοι τη διπλή αναφορά σε «µακεδονικό λαό», δεδοµένο που ενισχύει τον ούτως ή άλλως έντονο αλυτρωτισµό που αποπνέει η καθαυτή συµφωνία.

Οπως, εξάλλου, επανέλαβε προσφάτως ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθµό ΑΝΤ1, η Ν∆ δεν πρόκειται να κυρώσει τη συµφωνία Τσίπρα - Ζάεφ, ενώ σε περίπτωση µη έγκρισής της, η διαπραγµάτευση µε την επόµενη κυβέρνηση της Ν∆ εκκινεί από µηδενική βάση. Μάλιστα, «γαλάζιες» πηγές τόνιζαν ότι «αν ψηφιστεί η Συµφωνία των Πρεσπών, το πρωτόκολλο ένταξης της ΠΓ∆Μ στο ΝΑΤΟ γίνεται πλέον µια τυπική και ανεπίστροφη υποχρέωση της Ελλάδας βάσει του άρθρου 2 της Συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Τα ίδια πρόσωπα επιβεβαίωναν ότι «η Ν∆ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να µην κυρωθεί η επιζήµια Συµφωνία των Πρεσπών και κατά συνέπεια ούτε το πρωτόκολλο». Εν όψει, τέλος, του αυριανού συλλαλητηρίου κατά της Συµφωνίας για το όνοµα των Σκοπίων, η ηγεσία της Ν∆ δεν µεταβάλλει κατά πληροφορίες την τακτική που ακολούθησε στο πρόσφατο παρελθόν: «γαλάζιοι» βουλευτές και στελέχη είναι ελεύθεροι να συµµετέχουν, απορρίπτοντας τις ακρότητες.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΝέα Δημοκρατία