Πολιτική|19.07.2021 10:05

Ερντογάν στην Κύπρο: Μετά τις 3 φτάνει στα Κατεχόμενα - Τι θα ανακοινώσει

Newsroom

Λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι της Δευτέρας αναμένεται να φτάσει στα Κατεχόμενα στην Κύπρο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, συνοδευόμενος από πολυμελή αντιπροσωπεία της τουρκικής κυβέρνησης και κάτω από εξαιρετικά αυστηρά μέτρα ασφαλείας.

Μετά τις 16:00 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η ειδική συνεδρίαση στη λεγόμενη «Βουλή» του ψευδοκράτους, στην οποία θα ανακοινώσει «τα καλά νέα», που έχει προαναγγείλει εδώ και μέρες. Όπως μετέδωσε η Μαρία Ζαχαράκη, τα τουρκικά πρωτοσέλιδα κάνουν λόγο για «μεγάλη ημέρα για την Κύπρο».

Την ώρα της ομιλίας του Τούρκου Προέδρου στη «Βουλή», το Κόμμα Εθνικής Ενότητας και το Κόμμα Αναγέννησης έχουν καλέσει τους οπαδούς τους σε συγκέντρωση έξω από αυτήν. Για τον κόσμο που θα συγκεντρωθεί θα τοποθετηθούν γιγαντοοθόνες, μέσω των οποίων η ομιλία Ερντογάν θα μεταδίδεται απευθείας.

O Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά την ομιλία του στη «Βουλή», προβλέπεται να παρακαθίσει σε σύντομη σύσκεψη στο «Προεδρικό» και ακολούθως, το απόγευμα, να μεταβεί στο Μπουγιούκ Χαν όπου θα έχει συνάντηση με νέους, όπως είχε πράξει προ ημερών και ο Τούρκος αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Στη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Ερσίν Τατάρ, θα συζητηθούν οι τελευταίες εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και όλο το φάσμα των σχέσεων Τουρκίας-ψευδοκράτους. Ο Τούρκος Πρόεδρος με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη θα παρευρεθούν σε μαζική τελετή για τα εγκαίνια έργων υποδομής που έχουν ολοκληρωθεί στα Κατεχόμενα.

Το βράδυ ο κ. Ερντογάν θα κηρύξει, μαζί με τον κ. Τατάρ, την έναρξη του φιλικού ποδοσφαιρικού αγώνα «διασημοτήτων» στο πλαίσιο του «διεθνούς φεστιβάλ πολιτισμού και αθλητισμού βόρειας Κύπρου».

Τα 5 «χαρμόσυνα» νέα που θα ανακοινώσει

Όπως μετέδωσε από την Κυριακή η ανταποκρίτρια του ethnos.gr στην Τουρκία, Μαρία Ζαχαράκη, ο τουρκικός Τύπος πρόβαλλε τα 5 σενάρια που συζητούνται σχετικά με τα «καλά νέα» του Ερντογάν που Ελλάδα, Κύπρος, ΕΕ και Ηνωμένα Έθνη περιμένουν με ανυπομονησία να ακούσουν. Σύμφωνα με την εφημερίδα «Χουριέτ», ο Ταγίπ Ερντογάν, θα προβεί σε 2 δημόσιες δηλώσεις: Μία στο «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους, στις 19 Ιουλίου, και άλλη μία κατά τις εκδηλώσεις της 20ης Ιουλίου, ανήμερα της επετείου της τουρκική εισβολή. Αν και οι τουρκικές αρχές κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό τα «χαρμόσυνα» νέα, ο τουρκικός τύπος εστιάζει σε 5 σενάρια: 

Έναρξη διπλωματικών σχέσεων «ΤΔΒΚ» με Αζερμπαϊτζάν

Ένα από τα πιο σημαντικά καλά νέα που θα ανακοινώσει ο Ερντογάν ενδέχεται να είναι η απόφαση του Αζερμπαϊτζάν να ξεκινήσει διπλωματικές σχέσεις με το ψευδοκράτος. Η επίσκεψη 5 βουλευτών από την ομάδα φιλίας της βουλής του Αζερμπαϊτζάν στη Λευκωσία επί 3 ημέρες ενίσχυσε αυτό το σενάριο. Ο Τ/Κ ηγέτης, Ερσίν Τατάρ, δήλωσε άλλωστε κατά την υποδοχή της αντιπροσωπείας του Αζερμπαϊτζάν "Είμαστε ένα έθνος, τρία κράτη". Ένα τέτοιο βήμα θα υποστηρίξει επίσης τη φόρμουλα της «λύσης των δύο κρατών στην Κύπρο» που παρουσιάστηκε στον ΟΗΕ από την τουρκική πλευρά.

Κάλεσμά στους Ε/Κ για «επιστροφή στα Βαρώσια»

Ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει τη δεύτερη επίσκεψή του στα Βαρώσια, τα οποία επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο. Το άνοιγμα της περίκλειστης πόλης της Αμμοχώστου συνεχίζεται και ο Ερντογάν εκεί θα εγκαινιάσει τον «Κήπο του Έθνους» και το Τζαμί Μπιλάλ Αγά, του οποίου η αναστήλωση έχει ολοκληρωθεί. «Η Ε/Κ διοίκηση και η Αθήνα» –σύμφωνα με τη Χουριέτ- «ανησυχούν ότι ο Ερντογάν θα προσφύγει στην Επιτροπή Ακίνητης Περιουσίας που έχει ιδρυθεί στην ΤΔΒΚ για να καλέσει τους Έλληνες που κατέχουν περιουσίες στα Βαρώσια να ‘επιστρέψουν στα σπίτια τους’. Κατόπιν της έκκλησης Ερντογάν, η κυβέρνηση της ΤΔΒΚ θα απο-χαρακτηρίσει ένα μέρος της πόλης, που έχει καθεστώς στρατιωτικής ζώνης. Το ελληνο-ελληνοκυπριακό δίδυμο, που έχει υποβάλλει μια σειρά καταγγελιών στην ΕΕ και τον ΟΗΕ, φοβάται γιατί πολλοί Έλληνες που διαθέτουν περιουσία στην πόλη είναι έτοιμοι να ‘δεχτούν την τουρκική διοίκηση’».

Μόνιμη βάση drones στον Λευκόνοικο

Ο Τούρκος πρόεδρος έχει ήδη δηλώσει ότι η στρατιωτική βάση Λευκόνοικος, η οποία ιδρύθηκε για την προσγείωση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών μετά το 1974, αλλά παρέμεινε αδρανής τα χρόνια που ακολούθησαν, μπορεί να μετατραπεί σε μόνιμη βάση για οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (SİHA). Το πρώτο τουρκικό drone προσγειώθηκε στον Λευκόνοικο τον Δεκέμβριο του 2019. Τα τουρκικά οπλισμένα μη επανδρωμένα αεροσκάφη απογειώνονται από τη Μούγλα της νοτιο-δυτικής Τουρκίας (Αιγαίο) και χρησιμοποιούν τα Κατεχόμενα ως τόπο προσγείωσης.

Ναυτική βάση στην Αμμόχωστο

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται επίσης να ανακοινώσει ότι θα κατασκευαστεί μια νέα ναυτική βάση κοντά στην πόλη της κατεχόμενης Αμμοχώστου για να χρησιμοποιηθεί από το τουρκικό ναυτικό. Σήμερα, τα τουρκικά πολεμικά πλοία αγκυροβολούν στο λιμάνι της κατεχόμενης Αμμοχώστου. Υπάρχουν σχέδια να μετακινηθεί η στρατιωτική ζώνη στο λιμάνι Ισκελέ, 40 χιλιόμετρα ανατολικά της πόλης και να μετατραπεί σε αρχηγείο.

Νέα για φυσικό αέριο

Υπάρχουν, τέλος, φήμες ότι ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν να ανακοινώσει κάποια καλά νέα ανακάλυψης φυσικού αερίου στα ανοικτά της Κύπρου. Τα τουρκικά γεωτρητικά και ερευνητικά πλοία πραγματοποίησαν πέρυσι μια σειρά γεωτρήσεων και σεισμικών ερευνών ανοιχτά της Κύπρου.

Άρθρο τις Hürriyet για τις ανακοινώσεις Ερντογάν 

Την ίδια ώρα, με τίτλο «What good news will Erdoğan disclose in ‘Northern Cyprus’?» δημοσιεύεται στην ηλεκτρονική έκδοση της αγγλόφωνης εφημερίδας Hürriyet Daily News άρθρο, στο οποίο υποστηρίζεται πως τα μηνύματα που θα ανακοινώσει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, εκτιμάται ότι θα επικεντρώνονται σε τέσσερα βασικά ζητήματα:

  • Στην ανάγκη για μία «λύση δύο κρατών» σε σχέση με το Κυπριακό
  • Στα αποθέματα υδρογονανθράκων της ανατολικής Μεσογείου και στις προσπάθειες της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας να τα «στερήσουν» από την Τουρκία και την «Τουρκική Κύπρο»
  • Στα Βαρώσια
  • Στα νέα μέτρα ασφαλείας που πρόκειται να ληφθούν στη «Βόρεια Κύπρο».

Καταλήγοντας, ο αρθρογράφος σχολιάζει πως η επίσκεψη του Ερντογάν στη νήσο πραγματοποιείται σε μία περίοδο, όπου η σχέση της Τουρκίας με την ΕΕ και τις ΗΠΑ είναι σε μία «διαδικασία συμφιλίωσης», ενώ διπλωμάτες ισχυρίζονται ότι τα «καλά νέα» που θα ανακοινωθούν από τον Ερντογάν δεν πρόκειται να παρακωλύσουν αυτή τη «διαδικασία της εξομάλυνσης» της Τουρκίας.

Πρόγραμμα Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα έχει ένα πλούσιο πρόγραμμα κατά την επίσκεψή του στα Κατεχόμενα, το οποίο θα ξεκινήσει το απόγευμα της Δευτέρας, 19 Ιουλίου, στις 15.00. Ο Ερντογάν θα παρευρεθεί σε εκδήλωση στον κόλπο, όπου ο τουρκικός στρατός προσγειώθηκε στην Κερύνεια το 1974, αφού προηγουμένως δώσει μία «ιστορική» -όπως ήδη χαρακτηρίζεται από τον τουρκικό τύπο- ομιλία στο «κοινοβούλιο» του ψευδοκράτους στις 16.00.

Στην 50μελή «βουλή» της «ΤΔΒΚ», το «Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα», το οποίο διαθέτει 12 βουλευτές και θεωρείται η «αξιωματική αντιπολίτευση» στα Κατεχόμενα, καθώς και το «Σοσιαλιστικό Δημοκρατικό Κόμμα» (του Μουσταφά Ακιντζί), το οποίο έχει 3 βουλευτές, αποφάσισε να μποϊκοτάρει τη συνεδρίαση στην οποία θα μιλήσει ο Ερντογάν. Το βράδυ της Δευτέρας 19 Ιουλίου θα παρακολουθήσει στο στάδιο «Ατατούρκ» της Λευκωσίας ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ Τούρκων και Τ/Κ πολιτικών και διασημοτήτων. Την Τρίτη, 20 Ιουλίου, ο Ερντογάν θα πραγματοποιήσει την προσευχή για το μπαϊράμι (Γιορτή των Θυσιών) στη Λευκωσία, όπου θα πραγματοποιηθούν επίσης «εορταστικές» εκδηλώσεις για την επέτειο της 20ης Ιουλίου. Στη συνέχεια θα απευθυνθεί δημοσίως στον τ/κ λαό και θα στείλει νέα μηνύματα.

Όλες οι ειδήσεις

Εμβόλιο: «Ναυάγησε» το σχέδιο για κατ’ οίκον εμβολιασμούς από ιδιώτες γιατρούς – Ξεκινούν τα Κέντρα Υγείας

Φολέγανδρος: Τα ερωτήματα για τη δολοφονία της Γαρυφαλλιάς

Νέα μέτρα -lockdown: Ποια νησιά είναι στο μικροσκόπιο μετά τη Μύκονο

Ψυχρή Λίμνη: Χτυπάει τη χώρα με βροχές και καταιγίδες – Μαρουσάκης: Προσοχή Δευτέρα και Τρίτη

ΚατεχόμεναΚύπροςΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΒαρώσια