Πολιτική|20.07.2021 18:21

Ερντογάν στην Κύπρο: 36 ελληνικά ακίνητα περιλαμβάνει η νέα αποστρατικοποιημένη περιοχή της Αμμοχώστου

Newsroom

175 χιλιάδες τ.μ. στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου αποστρατικοποιούνται, μετά τις σημερινές δηλώσεις του Τούρκου πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν

Συγκεκριμένα, αποστρατικοποιείται μία έκταση 174.643 τετραγωνικών μέτρων των Βαρωσίων, στην οποία υπάρχουν ιδιωτικά ακίνητα που ανήκουν σε 36 Ελληνοκύπριους, οι οποίοι έχουν υποβάλλει ήδη αίτηση στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας και μπορούν να τους επιστραφούν. 

Το όνομα της περιοχής που θα ανοίξει είναι ο Άγιος Νικόλαος και στην είσοδό της υπάρχει μία μεγάλη εκκλησία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της τ/κ ιστοσελίδας Kıbrıs Postası, η απόφαση σχετικά με την αποστρατικοποίηση της περιοχής, που αποτελεί το 3.5% της πόλης-φάντασμα, ελήφθη στο «υπουργικό συμβούλιο» της ψευδο-κυβέρνησης που συνήλθε στις 16 Ιουλίου.

Οι σιδερένιοι φράχτες γύρω από την περιοχή, που αποστρατικοποιείται και ανοίγει, θα αφαιρεθούν.

Επίσης, η περιοχή πέρα από τις λεωφόρους Δημοκρατίας και Κένεντι,, όπου υπάρχουν ιδιωτικές περιουσίες και ακόμη δεν δέχονται επισκέπτες, θα ανοίξουν προς το κοινό. 

Οι 36 Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες δικαιούνται αποζημίωση και ανταλλαγή, καθώς και επιστροφή χρημάτων.

Νέες προκλήσεις Ερντογάν στην Κύπρο

Σε νέες προκλήσεις προχώρησε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ανήμερα της επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. 

Ο ηγέτης του ψευδοκράτους Ερσίν Τατάρ, ανακοίνωσε την αποστρατιωτικοποίηση και το πιλοτικό άνοιγμα τμήματος των Βαρωσίων, με τον Ερντογάν να σχολιάζει πως «η ζωή θα ξαναρχίσει» στην περιοχή. Παράλληλα, ο πρόεδρος της Τουρκίας επανέλαβε τη θέση της Άγκυρας στο Κυπριακό περί λύσης δύο κρατών, τονίζοντας ότι «η νέα διαδικασία διαπραγμάτευσης μπορεί να προχωρήσει μόνο μεταξύ δυο κυρίαρχων κρατών». 

Άφησε δε ανοιχτό το ενδεχόμενο να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος από το Αζερμπαϊτζάν, τονίζοντας πως υπάρχουν σχετικές συζητήσεις με τον πρόεδρο της χώρας Ιλχάμ Αλίγεφ

Ο Ερντογάν επιτέθηκε με σφοδρότητα και κατά της Ελλάδας, χαρακτηρίζοντας τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη ως εχθρό της Τουρκίας, ενώ δεν έλειψαν και τα πυρά κατά της Ευρωπαϊκής Ένωσης. 

Αθήνα και Λευκωσία οργανώνουν τις επόμενες κινήσεις τους έναντι των τουρκικών προκλήσεων. Την Τετάρτη 20 Ιουλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας θα μεταβεί αρχικά στο Ισραήλ και έπειτα στην Κύπρο όπου θα έχει συναντήσεις με τους ομολόγους του. 

Επίσης το πρωί της Τετάρτης θα συνεδριάσει το Εθνικό Συμβούλιο στην Κύπρο, υπό τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο κύριος Αναστασιάδης, σχολιάζοντας τις εξαγγελίες Τατάρ και Ερντογάν για τα Βαρώσια έκανε λόγο για προσπάθεια αλλοίωσης του στάτους κβο της Αμμοχώστου όπως καθορίζεται από τα ψηφίσματα 550 και το 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο

Ερντογάν: «Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης – Ανοίγει μέρος του Βαρωσίου» - Διπλωματική αντεπίθεση από Αθήνα και Λευκωσία

Φολέγανδρος: Την Πέμπτη τελικά η απολογία του 30χρονου γυναικοκτόνου

Πανελλήνιες 2021: Είμαι απόφοιτος και αποτυχημένος άριστος-Η επιστολή στην Κεραμέως

Freedom Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για το voucher των 150 ευρώ -Πού χρησιμοποιείται

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΤουρκίαΚύπροςΕρσίν ΤατάρΒαρώσιαΑμμόχωστος