Πολιτική|20.07.2021 23:02

Ερντογάν στην Κύπρο: Αντιδράσεις από ΗΠΑ και Ε.Ε - Έκτακτη συνεδρίαση ΟΗΕ την Τετάρτη για τα Βαρώσια

Newsroom

Εκτάκτως συνεδιάζει την Τετάρτη το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τις ανακοινώσεις του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια στην Κύπρο. Οι εξαγγελίες του Τούρκου προέδρου έχουν προκαλέσει διεθνή ανησυχία με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών να σχολιάζει αυστηρά τις τοποθετήσεις Ερντογάν υπογραμμίζοντας ότι «δεν συμβαδίζει με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ,  και τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ να κάνει λόγο για «απαράδεκτη» την απόφαση.

Παράλληλα Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε επικοινωνία προκειμένου να συντονίσουν τις διπλωματικές τους ενέργειες μετά την προκλητική επίσκεψη Ερντογάν στα Κατεχόμενα. Μάλιστα αύριο οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου θα πραγματοποιήσουν κοινές δηλώσεις από τη Λευκωσία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το OPEN οι διπλωματικές κινήσεις δεν περιορίζονται εκεί. Αμέσως μετά την ολοκλήρωση των ανακοινώσεων Ερντογάν στα Κατεχόμενα ο Νίκος Δένδιας επικοινώνησε με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ και την ενημέρωσε λεπτομερώς για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

Μπορέλ: Απαράδεκτη μονομερής απόφαση για αλλαγή του καθεστώτος στα Βαρώσια

Ο Ζοζέπ Μπορέλ με γραπτή ανακοίνωσή του, εξέφρασε τη «βαθιά ανησυχία» για τις ανακοινώσεις που έγιναν από τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Ερσίν Τατάρ: «Η ΕΕ εξακολουθεί να καθοδηγείται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σχετικά με τα Βαρώσια, τα οποία πρέπει να τηρούνται πλήρως - συμπεριλαμβανομένων των ψηφισμάτων 550 (1984) και 789 (1992). Δεν πρέπει να πραγματοποιηθούν ενέργειες σε σχέση με τα Βαρώσια που δεν είναι σύμφωνες με αυτά τα ψηφίσματα. Η ΕΕ εξακολουθεί να θεωρεί την κυβέρνηση της Τουρκίας υπεύθυνη για την κατάσταση στα Βαρώσια. Η ΕΕ θα παρακολουθήσει στενά την αυριανή κλειστή διαβούλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και θα αποφασίσει σχετικά με τα επόμενα βήματα» σημείωσε ο ύπατος εκπρόσωπος.

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η ΕΕ υπογραμμίζει για άλλη μια φορά την ανάγκη να αποφεύγονται μονομερείς ενέργειες κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και επαναλαμβανόμενες προκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να αυξήσουν τις εντάσεις στο νησί και να θέσουν σε κίνδυνο την επιστροφή στις συνομιλίες για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ».

«Η ΕΕ ζητεί τον άμεσο τερματισμό των περιορισμών στην ελεύθερη κυκλοφορία της UNFICYP που επιβάλλονται στην περιοχή των Βαρωσίων, έτσι ώστε η αποστολή να μπορεί να περιπολεί και να εκτελεί τις εντολές της» προσθέτει.

Επιπλέον , ο Ζοζέπ Μπορέ τόνισε ότι «η ΕΕ παραμένει πλήρως δεσμευμένη για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού βάσει μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του ΣΑ του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες βασίζεται η ΕΕ και αναμένει το ίδιο από την Τουρκία».

ΗΠΑ για Ερντογάν: Κινήσεις ασυμβίβαστες με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ

Τις ανακοινώσεις Ερντογάν σχολίασε σε αυστηρό τόνο η υποψήφια βοηθός Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κάρεν Ντόνφριντ. Η ίδια μάλιστα τόνισε ότι οι κινήσεις των Τουρκοκυπρίων και του Ερντογάν είναι προκλητικές και συνιστούν εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια διαπραγμάτευσης για επίλυση του Κυπριακού στη βάση της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, κ. Ντόνφριντ δεσμεύθηκε στον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, ότι θα εργαστεί με το Κογκρέσο για την αποκλιμάκωση της έντασης στην Ανατολική Μεσόγειο και διαβεβαίωσε επίσης θα διατηρηθούν οι κυρώσεις στην Τουρκία για όσο έχει στην κατοχή της τους S-400.

Στην ίδια γραμμή τάχθηκε και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο οποίος εξέφρασε την ανησυχία του για την απόφαση Ερντoγάν ξεκαθαρίζοντας ότι είναι ασυμβίβαστη με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. «Η θέση μας δεν άλλαξε: τυχόν περαιτέρω βήματα προς αυτή την κατεύθυνση θα ήταν προκλητικά και αντιπαραγωγικά για την επανάληψη των συνομιλιών για διευθέτηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Επικοινωνία Χριστοδουλίδη - Λαβρόφ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ για το ζήτημα  και, σύμφωνα με το sigmalive, τον ενημέρωσε ότι ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κύπρου θα στείλει επιστολή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για τις τουρκικές ενέργειες και προκλήσεις. 

Τηλεφωνική επικοινωνία Μητσοτάκη - Αναστασιάδη

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη μετά τις προκλητικές δηλώσεις Ερντογάν από τα Κατεχόμενα. 

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου οι δύο ηγέτες συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο υπό το φως των σημερινών εξαγγελιών της τουρκικής και τουρκοκυπριακής πλευράς, που αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.  Παράλληλα, συζήτησαν τον συντονισμό των περαιτέρω διπλωματικών ενεργειών Ελλάδας και Κυπριακής Δημοκρατίας, σε απάντηση της τουρκικής προκλητικότητας.

Έκτακτο Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου

Στην Κύπρο συνεδριάζει την Τετάρτη το Εθνικό Συμβούλιο, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για τις εξελίξεις. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, σε μια πρώτη και άμεση αντίδραση, έδωσε οδηγίες όπως:

  1. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε τον Ύπατο Εκπρόσωπο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ για τις εξελίξεις, κάτι που έχει ήδη γίνει.
  2. Ο Υπουργός Εξωτερικών έστειλε ενημερωτική επιστολή προς τον Πρόεδρο και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών προς ενημέρωση για τις εξαγγελίες, ενόψει και της συζήτησης που θα πραγματοποιηθεί αύριο σε σχέση με τις πρόσφατες εκθέσεις του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών.
  3. Ο Υπουργός Εξωτερικών ενημέρωσε για τις νέες εξαγγελίες τους Πρέσβεις των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
  4. Ο Υπουργός Εξωτερικών προέβη σε ενημέρωση προς τους Πρέσβεις των 26 κρατών μελών της ΕΕ.

Διπλωματική αντεπίθεση της Αθήνας

Μετά τις νέες δηλώσεις Ερντογάν, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας πραγματοποιεί την Τετάρτη 21 Ιουλίου, διπλωματικό μαραθώνιο στην ευρύτερη περιοχή. Αρχικά, ο Νίκος Δένδιας θα μεταβεί στο Ισραήλ, όπου αναμένεται να συναντηθεί με τον νέο ομόλογό του Yair Lapid. Αμέσως μετά ο Υπουργός Εξωτερικών θα επισκεφθεί την Κύπρο, όπου αναμένεται να γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον ομόλογό του Νίκο Χριστοδουλίδη, καθώς και με τον Δήμαρχο Αμμοχώστου Σίμο Ιωάννου. Θα υπάρξουν κοινές δηλώσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου γύρω στις 14:00.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Εξωτερικών, «η επίσκεψη αυτή, μία μέρα μετά την συμπλήρωση 47 ετών από την τουρκική εισβολή, εντάσσεται στο πλαίσιο της στήριξης των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού στη βάση των σχετικών Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και του Ευρωπαϊκού Κεκτημένου, ήτοι μια διζωνική, δικοινοτική Ομοσπονδία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί ο στενός συντονισμός σχετικά με την αντιμετώπιση της τουρκικής παράνομης συμπεριφοράς».

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Εξωτερικών καταδίκασε με ανακοίνωσή του την εξαγγελία Ερντογάν από τα Βαρώσια, τονίζοντας ότι η εξαγγελία του Τούρκου προέδρου «αποτελεί κατάφορη παραβίαση των αποφάσεων 550 (1984) και 789 (1992) του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ». Όπως ξεκαθαρίζει, η χώρα μας, «σε απόλυτο συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία παραμένει προσηλωμένη στην επίλυση του Κυπριακού στην βάση μιας Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας».

Οι ανακοινώσεις Ερντογάν - Τατάρ για τα Βαρώσια

Την αποστρατιωτικοποίηση τμήματος της πόλης των Βαρωσίων ανακοίνωσαν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Ερσίν Τατάρ. Συγκεκριμένα, ο ηγέτης του ψευδοκράτους, Ερσίν Τατάρ ανακοίνωσε ότι ακολουθεί η άρση του στρατιωτικού καθεστώτος ενός τμήματος της πόλης. Ο ίδιος ανέφερε ένα ποσοστό της τάξης του 3,5%. Την ανακοίνωση αυτή χαιρέτισε ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν.

«Το ότι αυτό το άνοιγμα των κλειστών Βαρωσίων θα ξεκινήσει πιλοτικά, δηλ. θα ανοίξει το 3,5% της περιοχής, δείχνει και την ευαισθησία των τουρκοκυπριακών αρχών», επεσήμανε ο Ερντογάν σχολιάζοντας την απόφαση. «Είμαστε αποφασισμένοι στην Ανατολική Mεσόγειο να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και συμφέροντα τόσο τα δικά μας όσο και τα δικαιώματα και συμφέροντα των Τουρκοκύπριων», επέσημανε ο πρόεδρος της Τουρκίας.
Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Τουρκίας με δηλώσεις του είχε επιμείνει στην διχοτόμηση της Κύπρου, λέγοντας χαρακτηριστικά:  «Πλέον δεν θέλουμε να λέμε «Βορράς – Νότος», πλέον λέμε ‘Τουρκοκυπριακό’ (κράτος). Έτσι πλέον το βλέπουμε κι έτσι θα συνεχίσουμε από εδώ και στο εξής».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παράλληλα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μίας αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν. «Δεν υπάρχει κανένας δισταγμός επ’ αυτού. Το συζητάμε συνεχώς με τον αδερφό μου Ιλχάμ Αλίγεφ (σ.σ. πρόεδρος Αζερμπαϊτζάν)», ανέφερε, ενώ προανήγγειλε μία σειρά εγκαινίων σήμερα, Τρίτη 20 Ιουλίου στα Κατεχόμενα.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Εκτός ΕΜΑΚ 54 άτομα που δεν έκαναν το εμβόλιο

Ερντογάν: «Εχθρός της Τουρκίας ο Μητσοτάκης – Ανοίγει μέρος του Βαρωσίου» - Διπλωματική αντεπίθεση από Αθήνα και Λευκωσία

Φολέγανδρος: Την Πέμπτη τελικά η απολογία του 30χρονου γυναικοκτόνου

Πανελλήνιες 2021: Είμαι απόφοιτος και αποτυχημένος άριστος-Η επιστολή στην Κεραμέως

Freedom Pass: Πώς θα κάνετε αίτηση για το voucher των 150 ευρώ -Πού χρησιμοποιείται

ΚυπριακόΒαρώσιαΡετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΟΗΕΚύπροςΤουρκία