Πολιτική|28.07.2021 22:17

Μητσοτάκης: Η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπου και όποτε είναι απαραίτητο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Την ώρα που η Τουρκία κλιμακώνει την προκλητικότητά της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης με συνεχόμενες παρεμβάσεις τους φροντίζει να στείλει ένα σαφές μήνυμα στην Άγκυρά: ότι η Ελλάδα θα υπερασπιστεί τα σύνορά της. Έτσι και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο 99ο Ανώτατο Συνέδριο της AHEPA στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα ο Έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε με νόημα: «Η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι θα υπερασπιστεί την κυριαρχία της και τα κυριαρχικά της δικαιώματα όπου και όποτε είναι απαραίτητο». «Γνωρίζετε ότι αντιμετωπίζουμε σημαντικές προκλήσεις σε περιφερειακό επίπεδο τα τελευταία δύο χρόνια, αλλά παραμένουμε σταθεροί στην πεποίθησή μας ότι εάν βασιζόμαστε στις θεμελιώδεις αρχές του διεθνούς δικαίου, στην αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας, μπορούμε και θα είμαστε σε θέση να αντιμετωπίσουμε αυτές τις δυσκολίες», προσέθεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παράλληλα, απέτισε φόρο τιμής στο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της χώρας για την προσπάθειά τους κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Δράττομαι της ευκαιρίας να αποτίσω φόρο τιμής και να αφιερώσω αυτό το ξεχωριστό βραβείο στις νοσηλεύτριες και στους γιατρούς μας στο Ελληνικό Σύστημα Υγείας που εργάστηκαν πολύ σκληρά και αδιάκοπα για να την αντιμετώπιση αυτού του αόρατου εχθρού», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ειδική μνεία έκανε στη ψήφο των ομογενών, έναν νόμο που μετά από διακομματική στήριξη εγκρίθηκε από την Ελληνική Βουλή, βάζοντας όμως συγκεκριμένα κριτήρια. « Δεσμεύτηκα να δώσω το δικαίωμα στους Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό να ψηφίζουν, δίχως να χρειάζεται να επιστρέφουν στην Ελλάδα για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Η δουλειά μας δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα. Έχουμε κάνει τη μισή δουλειά, επειδή εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν σε πολλούς από εσάς να συμμετέχετε πραγματικά στα πολιτικά πράγματα της Ελλάδας. Δεν μπορέσαμε να συγκεντρώσουμε την απαραίτητη ενισχυμένη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο ώστε να παρακάμψουμε αυτό το τελευταίο εμπόδιο, αλλά έχει γίνει το πρώτο σημαντικό βήμα», επισήμανε ο ίδιος.

Να σημειωθεί ότι στον κ. Μητσοτάκη απονεμήθηκε το βραβείο «AHEPA Socrates Award» από τον Ύπατο Πρόεδρο της AHEPA παγκοσμίως, George Horiates, ενώ την απονομή του βραβείου προλόγισε ο σύμβουλος έκδοσης της εφημερίδας Εθνικός Κήρυξ της Νέας Υόρκης και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Αντώνης Διαματάρης. Το ίδιο βραβείο απονεμήθηκε επίσης στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.

Όλες οι ειδήσεις

Γιατί κρίθηκε προφυλακιστέος ο Πέτρος Φιλιππίδης - «Μπορεί να τελέσει και νέα εγκλήματα»

Μεγάλη φωτιά στην Πάτρα: Νέα προειδοποίηση στους πολίτες – Μαίνεται η πυρκαγιά

Καιρός - Καύσωνας: Οι 12 περιοχές που θα «φλερτάρουν» με τους 40 βαθμούς Κελσίου

Ολυμπιακοί Αγώνες 2021: Τα σορτς που «κόλασαν» στην Τουρκία

Ηλιούπολη: «Το παιδί του αστυνομικού ζούσε μέσα στα ναρκωτικά και την κακοποίηση» - Τι δηλώνει η δικηγόρος της πρώην συντρόφου του

ελληνοτουρκικές σχέσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΤουρκία