Πολιτική|01.08.2021 14:43

ΥΠΕΞ σε Άγκυρα για Έβρο: «Φερόμενο περιστατικό - Υποχρέωση της Τουρκίας να μην επιτρέπει τη δράση διακινητών»

Newsroom

Με ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών απαντά η Αθήνα στην Άγκυρα αναφορικά με τα δημοσιεύματα που προηγήθηκαν σε τουρκικά ΜΜΕ, τα οποία κάνουν λόγο για νεκρό Τούρκο στα σύνορα του Έβρου, από ελληνικά πυρά. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών, η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα που κλήθηκε στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, «επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Ειδικότερα, η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρει τα εξής:

«Η Επιτετραμμένη στην Άγκυρα, κατόπιν σχετικών οδηγιών, απαντώντας σε σχετικό έκτακτο διάβημα στο οποίο κλήθηκε νωρίτερα σήμερα στο τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών, απέρριψε στο σύνολο τους τις τουρκικές αιτιάσεις σχετικά με φερόμενο περιστατικό στον Έβρο.

Επεσήμανε στην τουρκική πλευρά την υποχρέωση της τελευταίας να φυλάει τα σύνορα της και να μην επιτρέπει την δράση διακινητών και την παράνομη μετανάστευση».

Σημειώνεται ότι νωρίτερα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του ethnos.gr Mαρία Ζαχαράκη, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών είχε εκδώσει ανακοίνωση στην οποία κάνει λόγο για «πυροβολισμό ατόμων με πολιτικά ρούχα από την ελληνική πλευρά».

Συγκεκριμένα αναφέρει: «Όσον αφορά τον πυροβολισμό ατόμων με πολιτικά ρούχα από την ελληνική πλευρά που πραγματοποιήθηκε γύρω στις 19:20 χθες (31 Ιουλίου) στην Αδριανούπολη και είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο ενός από τους πολίτες μας, η Επιτετραμμένη της Ελληνικής Πρεσβείας στην Άγκυρα κλήθηκε σήμερα στο Υπουργείο μας (1 Αυγούστου) και του εκφράσαμε την αντίδρασή μας για αυτό το θέμα.  Η επιτετραμμένηενημερώθηκε ότι ζητήσαμε να διερευνηθεί αυτό το περιστατικό, το οποίο καταγγείλαμε, να ενημερωθούμε για το αποτέλεσμα, να συλληφθεί και να τιμωρηθεί ο δολοφόνος ή οι δολοφόνοι, να ληφθούν μέτρα για να αποφευχθεί η επανάληψή του ενώ επίσης διατηρούνται τα δικαιώματα των θυμάτων και των οικογενειών τους για αποζημίωση».

Τι ανέφεραν τα τουρκικά δημοσιεύματα

Σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα, το επεισόδιο συνέβη χθες γύρω στις 7 μμ όταν δυο κάτοικοι του χωριού Αντασραχανλί βρίσκονταν σε σημείο του Έβρου σε αμμώδη όχθη για να ξεκουραστούν όταν Έλληνας στρατιώτης με πολιτικά σύμφωνα με κάποιες πηγές, ο οποίος έκανε περιπολία απέναντι, πυροβόλησε και σκότωσε τον ένα από τους δύο, τον 43χρονο Μεχμέτ Ντουργκούν, στοχεύοντας τον κάτω από το μάτι. 

Σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο OdaTV οι δυο άνδρες βρίσκονταν σε νησίδα του Έβρου. Και είχαν πάει εκεί για να πάρουν φουσκωτό που είχαν εγκαταλείψει εκεί μετανάστες. Ενώ βρίσκονταν στη νησίδα, άτομα που βρίσκονταν στην όχθη από την ελληνική πλευρά του ποταμού, άρχισαν να τους φωνάζουν να φύγουν. Και κάποια στιγμή ένα άτομο από την ελληνική πλευρά έβγαλε περίστροφο και πυροβόλησε τον Ντουργκούν με αποτέλεσμα εκείνος να πέσει νεκρός.  

Ο άλλος τούρκος πολίτης που βρισκόταν στην νησίδα, ο Σουλεϊμάν Σενέλ, 60 ετών, επέστρεψε  και ειδοποίησε την τουρκική στρατοχωροφυλακή η οποία έφτασε στο σημείο και περισυνέλλεξε τη σορό στο νεκροτομείο στο νοσοκομείο Μέριτς, στην Αδριανούπολη.. Σύμφωνα με την κατάθεση του Σενέλ, η νησίδα βρίσκεται στην τουρκική περιοχή και είχαν πάει μαζί με το θύμα για να πάρουν το φουσκωτό που είχαν εγκαταλείψει μετανάστες. Επίσης είπε ότι ξεκίνησε ένα καυγάς με τους Έλληνες που είχαν συγκεντρωθεί στην απέναντι όχθη του Έβρου και ένας από αυτούς σκότωσε τον Ντουργκούν.

Σύμφωνα με άλλες πηγές όπως το τουρκικό πρακτορείο DHA ο Σενέλ ήταν μεθυσμένος. Επίσης τα σχετικά άρθρα δημοσιεύουν τη φωτογραφία του θύματος.

Όλες οι ειδήσεις

Φωτιά στην Αχαΐα: Συγκλονιστικές εικόνες από δορυφόρο της NASA

Καύσωνας: Σε επιφυλακή για μπλακ άουτ - Έκτακτη σύσκεψη στο Υπ. Περιβάλλοντος

Έφτασαν στην Αθήνα οι Αντετοκούνμπο – Οι πρώτες δηλώσεις τους

Θοδωρής Ιακωβίδης: Αν αλλάξουν οι συνθήκες θα συνεχίσω αλλά υπάρχουν άλλοι τόσοι Θοδωρήδες

Έβρος: Τουρκικά ΜΜΕ κάνουν λόγο για νεκρό Τούρκο από ελληνικά πυρά - Διαψεύδει η Αθήνα

ελληνοτουρκικές σχέσειςυπουργείο ΕξωτερικώνΈβροςΤουρκία