Πολιτική|21.01.2019 10:25

Οταν το Χάρβαρντ ονόµαζε τους γείτονες σκέτα «Μακεδόνες»

Γεράσιμος Λιβιτσάνος

Οµως πολλά είναι τα πεδία όπου αντιλήψεις πολλών χρόνων θα αλλάξουν άρδην. Ενα από αυτά είναι και η παγκόσµια ακαδηµαϊκή κοινότητα, στο ανώτερο µάλιστα επίπεδο.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα ως προς αυτά είναι και η επιστηµονική διαµάχη που υπήρξε τον Φεβρουάριο του 2016 ανάµεσα στον ακαδηµαϊκό Σπύρο Σφέτα και τον Μαρκ Κράµερ, υπεύθυνο «Σπουδών Ψυχρού Πολέµου» του Κέντρου Ντέιβις για τις Ρωσικές και Ευρασιατικές Σπουδές του Πανεπιστηµίου του Χάρβαρντ. Αντικείµενο; Ο όρος «Σλαβοµακεδόνες».

Οταν o Ελληνας ακαδηµαϊκός χρησιµοποίησε τον όρο αυτό, στο πλαίσιο εργασίας του προς δηµοσίευση σε επιστηµονικό περιοδικό, την ευθύνη του οποίου είχε το Πανεπιστήµιο Χάρβαρντ, του ζητήθηκε να αφαιρεθεί. Επρόκειτο για το περιοδικό «Journal of Cold War Studies» και το άρθρο του Σπ. Σφέτα είχε ήδη προεγκριθεί από την αρµόδια επιτροπή για τις δηµοσιεύσεις.

Παρ’ όλα αυτά ο Μαρκ Κράµερ παρενέβη. Μάλιστα ήταν ουσιαστικά απόλυτος στη διατύπωσή του, αναφέροντας χαρακτηριστικά σε µήνυµά του: «Θα χρειαστεί να ξεφορτωθείς τον όρο “Σλαβοµακεδόνες” που στις µέρες µας χρησιµοποιείται ως υποτιµητικός για τους “Μακεδόνες”. Εάν δεν επιθυµείς να τον αντικαταστήσεις µε κάποιον ουδέτερο όρο, δεν θα υπολογίζουµε περαιτέρω το χειρόγραφό σου».

Το πανεπιστήµιο ζήτησε από τον Ελληνα ακαδηµαϊκό Σπύρο Σφέτα να αποσύρει από την εργασία του τον όρο «Σλαβοµακεδόνες»

Η απάντηση του Σπ. Σφέτα ήταν αρνητική απέναντι στο συγκεκριµένο αίτηµα. Ετσι ο Ελληνας ακαδηµαϊκός, εµµένοντας στην επιστηµονική του θέση, οδηγήθηκε στο να δηµοσιευθεί τελικά το άρθρο σε άλλο περιοδικό.

Η υπόθεση αυτή, πάντως, είναι ενδεικτική των παγιωµένων αντιλήψεων που υπήρχαν για το ζήτηµα, ακόµη και στα πλέον σηµαντικά κέντρα διανόησης του δυτικού κόσµου, όπως το Πανεπιστήµιο του Χάρβαρντ. Μια συνθήκη που προφανώς σχετίζεται µε την επί δεκαετίες στασιµότητα στο θέµα των σχέσεων Ελλάδας και ΠΓ∆Μ. Μάλιστα, µε βάση τα δεδοµένα που δηµιουργεί πλέον η Συµφωνία των Πρεσπών, ο όρος «Σλαβοµακεδόνας» πλέον επισηµοποιείται.

Συμφωνία των ΠρεσπώνΜακεδονικόΖόραν ΖάεφΠΓΔΜ