Πολιτική|21.01.2019 10:49

Νέα Δημοκρατία: Επικρίνουν τα «ναι», καταγγέλλουν τα χηµικά

Σπύρος Μουρελάτος

Στην αποτροπή της κύρωσης της Συµφωνίας των Πρεσπών ρίχνει όλο της το βάρος αυτήν την εβδοµάδα η Νέα ∆ηµοκρατία. Μολονότι στην Πειραιώς δεν έχουν αυταπάτες ότι η κυβέρνηση µπορεί τελικώς να µην εξασφαλίσει την απόλυτη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι «γαλάζιοι» βουλευτές θα επιδιώξουν να θέσουν προ των ευθυνών της το σύνολο της εθνικής αντιπροσωπείας και δη όλους όσοι έχουν εκφραστεί θετικά έναντι της Συµφωνίας για το Σκοπιανό.

«Κάθε κόµµα και κάθε βουλευτής αναµετρώνται µε τη συνείδησή του και την ιστορική του ευθύνη» έχει επαναλάβει πολλάκις τις τελευταίες ηµέρες ο πρόεδρος της Ν∆, υπονοώντας µε σαφήνεια ότι σε ένα κορυφαίας σηµασίας εθνικό ζήτηµα η στάση του πολιτικού προσωπικού έχει ξεχωριστή βαρύτητα και σηµασία. «Οι τεχνητές πλειοψηφίες στη Βουλή είναι κούφιοι αριθµοί µπροστά στα εκατοµµύρια των Ελλήνων που διαφωνούν. Η προπαγάνδα του ΣΥΡΙΖΑ δεν µπορεί να κρύψει την αλήθεια: πολιτική δεκαετιών, καθώς αναγνωρίζει “µακεδονική” ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες και ενισχύει τον αλυτρωτισµό τους» σηµείωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ν∆.

Οπως προκύπτει από τις πρόσφατες συσκέψεις στον 3ο όροφο της οδού Πειραιώς, η κοινοβουλευτική τακτική του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης θα είναι η σηµείο προς σηµείο αποδόµηση της συµφωνίας Τσίπρα - Ζάεφ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η «γαλάζια» πολεµική θα επικεντρωθεί στην εκχώρηση «µακεδονικής» εθνικότητας και γλώσσας, κάτι, που, όπως λέγεται, ουδέποτε διανοήθηκε κανένας από τους προκατόχους του Ελληνα πρωθυπουργού.

Βάσει της «γαλάζιας» οπτικής η κυβερνητική αποτυχία είναι διπλή: όχι µόνο δεν κατόρθωσε να αξιοποιήσει την εδώ και δεκαετίες ευνοϊκότερη διεθνή συγκυρία και να διασφαλίσει τη βέλτιστη δυνατή συµφωνία, αλλά παρουσιάζει στην κοινή γνώµη τη χειρότερη εκδοχή συµφωνίας από όσες είχαν προταθεί στις παρελθούσες ελληνικές κυβερνήσεις. Υψηλόβαθµες κοµµατικές πηγές τονίζουν, µάλιστα, πως το περιεχόµενο της ρηµατικής διακοίνωσης των Σκοπίων επιδεινώνει τα ήδη αρνητικότατα δεδοµένα, καθώς αναφέρεται σε «µακεδονικό» λαό, γεγονός που αναγνωρίζεται στη Ν∆ ως προοίµιο µελλοντικής διεκδίκησης «µακεδονικής» µειονότητας επί ελληνικού εδάφους.

Από το «γαλάζιο» επιτελείο αφήνουν να εννοηθεί ότι έως την ηµέρα της ψηφοφορίας η Ν∆ αναµένεται να επικεντρώσει σε άλλες, εξόχως προβληµατικές, όπως χαρακτηρίζονται, πτυχές της Συµφωνίας, τις οποίες η κυβέρνηση πασχίζει να αποσιωπήσει δείχνοντας προς την κατεύθυνση του προοιµίου του συντάγµατος της FYROM.

Ζητά παραιτήσεις

Στο µεταξύ, βαρύτατες ευθύνες στην κυβέρνηση καταλογίζει η Πειραιώς, στον απόηχο των επεισοδίων µιας µικρής οµάδας εξτρεµιστών και της εκτεταµένης χρήσης χηµικών από την ΕΛ.ΑΣ., που επιχείρησαν να σκιάσουν το χθεσινό συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στο Σύνταγµα, και ζητά τις παραιτήσεις των κυριών Γεροβασίλη και Παπακώστα.

«Η κυβέρνηση-κουρελού του κ. Τσίπρα έδειξε σήµερα το πιο σκοτεινό και αυταρχικό της πρόσωπο. Πανικόβλητοι µπροστά στην οργή των Ελλήνων και χωρίς καµία σοβαρή αφορµή έριξαν µεγάλες ποσότητες χηµικών για να διαλύσουν τους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν από όλη την Ελλάδα για να διαδηλώσουν ειρηνικά εναντίον της επιζήµιας Συµφωνίας των Πρεσπών» αναφέρει χαρακτηριστικά το Μοσχάτο.

συλλαλητήριο για τη ΜακεδονίαΝέα ΔημοκρατίαΣυμφωνία των Πρεσπών