Πολιτική|18.08.2021 07:41

Φωτιές: Crash test για την κυβέρνηση η ταχύτητα στήριξης των πληγέντων

Newsroom

Με διαδικασίες “εξπρές” θέλει το Μέγαρο Μαξίμου να προχωρήσουν τα μέτρα στήριξης όσων έχουν πληγεί από τις πυρκαγιές, προκειμένου να σταλεί μήνυμα πως δεν θα επαναληφθούν λάθη του παρελθόντος. Ο Αύγουστος αποδείχθηκε δύσκολος μήνας με πύρινα μέτωπα στην Αττική, στην Εύβοια και σε νομούς της Πελοποννήσου, με την κυβέρνηση να βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για τους χειρισμούς της.

Ο τρόπος με τον οποίο θα προχωρήσουν τώρα οι διαδικασίες ενίσχυσης των  πολιτών αλλά και τα έργα που θα γίνουν στις περιοχές που παραδόθηκαν στις φλόγες αποτελούν ένα κρίσιμο κρας τεστ. Να σημειωθεί πως την επόμενη Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί συζήτηση στη Βουλή για τις φωτιές και το λόγο θα πάρουν ο πρωθυπουργός και οι πολιτικοί αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Παράλληλα στόχος είναι μέχρι το τέλος του έτους να έχει περάσει από τη Βουλή ο πρώτος κλιματικός νόμος. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί σήμερα   το απόγευμα με τον Σταύρο Μπένο, που έχει τεθεί επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για την ανασυγκρότηση της Εύβοιας. Στόχος είναι να υλοποιηθεί ένα ευρύτερο σχέδιο  για την περιοχή,  με έργα υποδομής και δράσεις στήριξης της τοπικής οικονομίας. Υπενθυμίζεται πως στις περιοχές της Εύβοιας που χτυπήθηκαν από την πύρινη λαίλαπα «τρέχουν» οριζόντια μέτρα στήριξης των κατοίκων.

Πού θα δοθεί βαρύτητα

Σε αυτή τη φάση βαρύτητα έχει δοθεί στην καταγραφή των ζημιών και συνολικά έχουν γίνει από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών 1.961 αυτοψίες σε Αττική (775), σε νομούς της Πελοποννήσου (469), στην Εύβοια (673) , στην Φθιώτιδα (12) και στην Φωκίδα (32). Στόχος είναι να ολοκληρωθεί, εντός της εβδομάδας ο επανέλεγχος όσων κτιρίων έχουν χαρακτηριστεί ακατάλληλα για χρήση, ενώ ενδεχομένως στην Αρκαδία να χρειαστούν λίγες ημέρες ακόμα (καθώς δεν μπορούσε να προχωρήσει ο έλεγχος όσο υπήρχαν αναζωπυρώσεις).

Σήμερα θα μπουν σε λειτουργία οι δύο ψηφιακές πλατφόρμες μέσω των οποίων θα γίνεται οι αιτήσεις για αποζημιώσεις (arogi.gov.gr) και θα γίνονται δωρεές (e-dorees.gov.gr).  Να σημειωθεί πως:

  • Χθες άνοιξε η πλατφόρμα για την υποβολή ηλεκτρονικών αιτήσεων για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση των  718,65 ευρώ για τους πρώην εργαζόμενους πυρόπληκτων επιχειρήσεων
  • Μέχρι τις 31 Αυγούστου 2021 το ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ είναι διαθέσιμο για την υποβολή δηλώσεων αναστολών συμβάσεων των εργαζομένων. Αφορά επιχειρήσεις που εδρεύουν ή έχουν παράρτημα σε  περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές και που ανήκουν στα διοικητικά όρια των Δήμων Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης Αγίας Άννας της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

Παράλληλα  από την κυβέρνηση δίνεται βαρύτητα στην υλοποίηση  αντιδιαβρωτικών - αντιπλημμυρικών έργων στις καμμένες  δασικές εκτάσεις. Μάλιστα χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, και ο υφυπουργός Γιώργος Αμυράς επισκέφθηκαν περιοχές της Εύβοιας και συναντήθηκαν με εκπροσώπους των δασικών συνεταιρισμών, καθώς και των ρητινοκαλλιεργητών. 

Να σημειωθεί πως συνολικά θα διατεθεί ένα επιπλέον κονδύλι  500 εκατομμυρίων ευρώ προκειμένου να χρηματοδοτηθούν παρεμβάσεις αποκατάστασης δασών, οικισμών και σχετικών υποδομών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Αύριο αναμένεται να γίνει το πρώτο briefing στους δημοσιογράφους από τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου, οπότε και θα υπάρξει περαιτέρω  ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις.

φωτιέςκυβέρνησηαποζημιώσειςπυρόπληκτοι