Πολιτική|24.08.2021 20:20

Αφγανιστάν - Σε κίνδυνο διερμηνείς: Διπλωματικός προσπάθειες από ΥΠΕΞ και πρωθυπουργό για απεγκλωβισμό

Newsroom

Σε αγώνα δρόμου έχει επιδοθεί το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τον απεγκλωβισμό περίπου 20 Αφγανών -με τις οικογένειές τους- οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Ελληνική Δύναμη στο Αφγανιστάν καθώς στις 31 Αυγούστου λήγει η διορία για την επιχείρηση εκκένωσης του αεροδρομίου της Καμπούλ.

Με εντολή του Νίκου Δένδια, και εφόσον οι συνθήκες ασφαλείας το επιτρέπουν, μεταβαίνει στην Καμπούλ, ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ προκειμένου να συντονίσει την όλη διαδικασία. Παράλληλα, δόθηκε εντολή στην πρεσβεία των ΗΠΑ αλλά και σε πρεσβείες κρατών μελών της ΕΕ να παρασχεθεί κάθε δυνατή βοήθεια στον Έλληνα Πρέσβη από τις επί τόπου Πρεσβείες.

Κινδυνεύουν Αφγανοί διερμηνείς 

Όπως μετέδωσε στο OPEN, η Αλεξία Τασούλη, τις τελευταίες ώρες οι προσπάθειες για απεγκλωβισμό των Αφγανών πολιτών οι οποίοι συνεργάστηκαν με την Αθήνα γίνονται και στο υψηλότερο επίπεδο. Συγκεκριμένα, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διαμήνυσε ότι για την ελληνική κυβέρνηση επείγει να φτάσουν άμεσα στη χώρα μας οι Αφγανοί διερμηνείς, οι οποίοι για πολλά χρόνια εργάζονταν για την ελληνική στρατιωτική αποστολή και τώρα κινδυνεύουν τόσο αυτοί όσο και οι οικογένειές τους.

Συνολικά, πρόκειται για 20 άτομα, που πρέπει να φτάσουν με ασφάλεια στη χώρα μας, καθώς όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, η Ελλάδα έχει ηθική υποχρέωση απέναντί τους, διότι βοήθησαν την ελληνική στρατιωτική αποστολή.

Όπως μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη, ο Έλληνας πρέσβης, Ανδρέας Παπασταύρου, έλαβε εντολή για να μεταβεί στην Καμπούλ, να εντοπίσει τους Αφγανούς πολίτες, να κινήσει τις γραφειοκρατικές διαδικασίες, και να τους φέρει με αεροσκάφος στην Αθήνα. Πρόκειται για μία επιχείρηση με υψηλό επίπεδο δυσκολίας. 

Επίθεση από Τσελίκ σε Ελλάδα και Ε.Ε

Τέσσερις μόλις ημέρες μετά την τηλεφωνική συνομιλία Κυριάκου Μητσοτάκη και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και την καταγραφή «συναντίληψης» των δύο ηγετών σε ενδεχόμενη έξαρση μεταναστευτικών ή προσφυγικών ροών από το Αφγανιστάν, ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, Ομέρ Τσελίκ, εξαπέλυσε διμέτωπη επίθεση σε Ελλάδα και Ευρώπη.

«Τα συρματοπλέγματα που στήνουν, όπως η Ελλάδα, που οδηγεί στο θάνατο τους πρόσφυγες και τους μετανάστες τρυπώντας τα φουσκωτά τους. Είναι αυτά πράγματα που κάνουν πολιτισμένες κοινωνίες; Όμως, γιατί κλείνουν τα μάτια σε αυτή τη βαρβαρότητα των Ελλήνων; Επειδή με αυτή τη συμπεριφορά της Ελλάδας δεν θα έρθουν στα σύνορά τους πρόσφυγες, κλείνουν τα μάτια στη βαρβαρότητα του Λιμενικού Σώματος της Ελλάδας. Εδώ υπάρχει μία διπρόσωπη στάση. Αν εσείς δεν κάνετε αυτό που σας αναλογεί, μην περιμένετε να το κάνει η Τουρκία για σας», σημείωσε ο Τσελίκ.

Η Αθήνα διαμηνύει ότι θα προστατέψει τα σύνορά της

Η Αθήνα διαμηνύει με τον πιο εμφαντικό τρόπο πως θα προστατέψει τα σύνορά της που είναι και ταυτόχρονα και σύνορα της Ε.Ε. με παράλληλο σεβασμό στα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την Τρίτη 24 Αυγούστου τηλεφωνική επικοινωνία με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και  αντάλλαξαν απόψεις ενόψει της τηλεδιάσκεψης των ηγετών της G7 για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν

Σύνοδος των Μεσογειακών χωρών στην Κρήτη

Με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, στις 17 Σεπτεμβρίου, σύνοδος των 9 Μεσογειακών χωρών και ένα από τα βασικά θέματα που θα «πέσουν στο τραπέζι» είναι το νέο προσφυγικό κύμα που αναμένεται από το Αφγανιστάν.

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα: Ολα όσα θα ισχύουν για ανεμβολίαστους σε εστίαση, εργασία, σχολεία, πανεπιστήμια

Δολοφονία στη Μεσαρά Κρήτης: Τον σκότωσε ο εργάτης του – Ομολόγησε ο δράστης

Νέα μέτρα: Πώς θα προσέρχονται στην εργασία οι ανεμβολίαστοι - Τέλος τα δωρεάν τεστ από τις δομές του ΕΟΔΥ

Γαλάτσι: Ντοκουμέντο από την επίθεση στον ντελιβερά - Έτσι συνελήφθη ο σεσημασμένος δράστης

ΑφγανιστάνΤαλιμπάνΚαμπούλΚυριάκος Μητσοτάκηςυπουργείο Εξωτερικών