Πολιτική|26.08.2021 13:06

Κυβέρνηση: Επενδύει στις φοροελαφρύνσεις, ετοιμάζει plan b για την πανδημία και ανησυχεί για το προσφυγικό

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το αφήγημα της επόμενης ημέρας σχεδιάζει η κυβέρνηση, που ετοιμάζεται για ένα δύσκολο φθινόπωρο με ανοιχτά πολλά μέτωπα ταυτόχρονα. Το Μέγαρο Μαξίμου εστιάζει σε ένα νέο πακέτο φοροελαφρύνσεων, που θα ανακοινωθεί στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ώστε να στείλει μήνυμα αλλαγής σελίδας. Την ίδια στιγμή έχει χτυπήσει καμπανάκι για την πορεία της πανδημίας που δεν δείχνει σημάδια υποχώρησης, ενώ ανησυχία υπάρχει και για τις διαστάσεις που μπορεί να πάρει το προσφυγικό ρεύμα από το Αφγανιστάν. Στο «μέτωπο» της οικονομίας στην κυβέρνηση επικρατεί αισιοδοξία πως θα βρεθεί ο απαιτούμενος δημοσιονομικός χώρος για να μπει σε εφαρμογή ένα μεγάλο πακέτο φοροελαφρύνσεων.

Άλλωστε τα μηνύματα από τον τουρισμό είναι ιδιαίτερα θετικά, καθώς μέχρι τώρα έχουμε ξεπεράσει τα έξι εκατομμύρια επισκέπτες από το εξωτερικό. «Κλειδωμένη» είναι η παράταση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών- κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες- και τη νέα χρόνια, μέτρο που δίνει μία μικρή «ανάσα» στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα. Επίσης δεν θα εφαρμοστεί ούτε το 2022 η εισφορά αλληλεγγύης σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και ελεύθερους επαγγελματίες (με ευνοημένους όσους έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ). Μάλιστα προκρίνεται η επέκταση του μέτρου σε δύο ακόμα κατηγορίες : τους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.

Tην Τετάτη ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας είπε στο Open πως η κυβέρνηση εξετάζει νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, δίνοντας ένα στίγμα των επόμενων κινήσεων. Σύμφωνα με πληροφορίες εναλλακτικά σενάρια εξετάζονται και για την ενίσχυση του επιχειρείν. Στο πλαίσιο αυτό ο εταιρικός συντελεστή υποχωρεί στο 22% από το 24% (αυτό είναι κλειδωμένο) και στόχος είναι σταδιακά να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο στο 20%. Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση ποντάρει στις φοροελαφρύνσεις για να τονώσει την οικονομία, που δοκιμάστηκε από την πανδημία.

Ωστόσο προβληματισμός επικρατεί για την ανοδική πορεία των κρουσμάτων, καθώς αυξάνεται η πίεση στο σύστημα υγείας και προμηνύεται δύσκολο φθινόπωρο (υπολογίζεται ότι χρειάζονται ακόμα ένα εκατομμύριο εμβολιασμοί). Ήδη ανακοινώθηκε ένα πρώτο πακέτο μέτρων, με τον κλοιό να σφίγγει όλο και περισσότερο για τους ανεμβολίαστους. Η κυβέρνηση έχει στα σκαριά και ένα plan b σε περίπτωση που δεν υπάρξει αύξηση των εμβολιασμών και παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα οι επιδημιολογικοί δείκτες. Τα επόμενα βήματα που θα γίνουν θα προβλέπουν επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών σε άλλες μεγάλες κατηγορίες εργαζόμενων και ήδη εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια. «Γαλάζιες» πήγες - με αφορμή τις πρόσφατες ανακοινώσεις- σημειώνουν πως τα μέτρα που έχουν ληφθεί είναι σύμφωνα με την αρχή της αναλογικότητας.

Προσθέτουν πως «ο μεν υποχρεωτικός εμβολιασμός περιορίζεται σε κλάδους όπου κρίνεται ότι υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος μετάδοσης και νόσησης. Τα δε μέτρα πρόσβασης σε χώρους συγκέντρωσης του κοινού διαβαθμίζονται» Ωστόσο δεν είναι μόνο η πορεία της πανδημίας που έχει χτυπήσει συναγερμό στην κυβέρνηση αλλά και οι εξελίξεις στο προσφυγικό. Η Αθήνα παρακολουθεί στενά τα τεκταινόμενα στο Αφγανιστάν, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θέλει να αναβιώσουν μνήμες του 2015 με το μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα. Προς το παρόν δεν μπορεί να υπολογιστεί η έκταση των προσφυγικών ροών και το ενδιαφέρον κυρίως επικεντρώνεται στον απεγκλωβισμό ατόμων από το Αφγανιστάν που είχαν βοηθήσει την ελληνική δύναμη στη χώρα (διερμηνείς και οικογένειες τους).

Στην Καμπούλ έφτασε ο πρέσβης της Ελλάδας στο Ισλαμαμπάντ Ανδρέας Παπασταύρου, προκειμένου να συντρέξει επί τόπου στις προσπάθειες απεγκλωβισμού ατόμων ελληνικού ενδιαφέροντος. Όσον αφορά στις κινήσεις που γίνονται στη γεωπολιτική σκακιέρα θα φανεί το επόμενο διάστημα αν η Τουρκία θα επιχειρήσει μεγαλύτερο άνοιγμα σε ΗΠΑ και Ε.Ε. Να σημειωθεί πως σήμερα με τον γερουσιαστή Ρόμπερτ Μενέντεζ -που είναι διαχρονικός υποστηρικτής των ελληνικών θέσεων- συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: Κυριαρχεί με 95% η μετάλλαξη Δέλτα - Στο τραπέζι κι άλλα νέα μέτρα

Δολοφονία στην Κρήτη: Σοκάρει η απολογία του δράστη που εκτέλεσε τον 39χρονο κτηνοτρόφο

Αφγανιστάν: Συγκλονίζει η 29χρονη Ζαρίφα Γκαφάρι - Η πρώτη γυναίκα που αντιστάθηκε στους Ταλιμπάν

Κεφαλονιά: Σοκ στον Μύρτο με καρέτα καρέτα που βγήκε στην παραλία χτυπημένη στο κεφάλι

ΚορονοϊόςπροσφυγικόπανδημίαΚυριάκος Μητσοτάκηςκυβέρνηση