Πολιτική|22.01.2019 08:48

Κεντροαριστερό παζλ χωρίς εύκολες λύσεις - Σύγκρουση στη ΔΗΜΑΡ

Φώφη Γιωτάκη

Καθαρές και γρήγορες λύσεις για την έγκαιρη αναδιάταξη του εσωκοµµατικού σκηνικού αναζητεί η Φώφη Γεννηµατά για τη «δύσβατη» πορεία του Κινήµατος Αλλαγής προς τις κρίσιµες εκλογικές αναµετρήσεις.

Την ίδια ώρα το Ποτάµι επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του µετά τη διάλυση της Κοινοβουλευτικής του Οµάδας εξαιτίας της αποχώρησης των δύο βουλευτών του, Γιώργου Αµυρά και Γρηγόρη Ψαριανού, ενώ οι δύο «τάσεις» της ∆ΗΜΑΡ ξεκινούν ένα ιδιότυπο «µπαρ ντε φερ» για τον δρόµο που θα ακολουθήσουν µετά τη «διαγραφή» του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ. Πρόκειται για ένα παζλ στο οποίο οι κινήσεις από τις διάφορες πλευρές γίνονται πλέον µε ταχύτητα… φωτός και υπερβαίνουν σε αριθµό και ουσία τις προβλέψεις ακόµη και των πολύπειρων στελεχών της Κεντροαριστεράς.

Το σίγουρο είναι ότι οι Πρέσπες κατάφεραν να «σπάσουν» τους συνδετικούς κρίκους στα κόµµατα της ελάσσονος αντιπολίτευσης – στην καλύτερη περίπτωση προκαλώντας σηµαντικές αναταράξεις, όπως συνέβη στο ΚΙΝΑΛ µε τη «διαγραφή» Θεοχαρόπουλου, και στη χειρότερη διαλύοντας την Κοινοβουλευτική Οµάδα του Ποταµιού, το οποίο πλέον αριθµεί τρεις βουλευτές µαζί µε τον επικεφαλής του, Σταύρο Θεοδωράκη.

Η πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής, πάντως, πιστεύει ακράδαντα ότι το Κίνηµα Αλλαγής θα αντεπεξέλθει σύντοµα στις δυσκολίες που προέκυψαν µε αφορµή τη Συµφωνία των Πρεσπών και οι δυνάµεις του θα σφυρηλατήσουν δεσµούς πολιτικής ενότητας πολύ πριν από τις εθνικές κάλπες. Πώς θα γίνει αυτό; Κατ’ αρχάς, είναι θέµα χρόνου να αποσαφηνιστεί το τοπίο -επαναλαµβάνουν συνεργάτες της- σχετικά µε τη λειτουργία του πολυκοµµατικού φορέα που «θέλει» να γίνει ενιαίος.

Συνάντηση µε Παπανδρέου

Επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ λοιπόν; Η διάλυση του ΠΑΣΟΚ; Ούτε τον ένα ούτε το άλλο! Η Χαριλάου Τρικούπη επιδιώκει στην πραγµατικότητα να διατηρηθεί το κάθε κόµµα -καθώς έχουν ήδη σηµειωθεί αντιδράσεις από στελέχη του ΠΑΣΟΚ-, αλλά ταυτόχρονα να «διαγράψει» το Πολιτικό Συµβούλιο µε τους άλλους αρχηγούς ή υποψηφίους για την ηγεσία, µε «όχηµα» την εκλογή όλων των οργάνων από το Συνέδριο του Μαρτίου.

Οι καλά γνωρίζοντες λένε ότι η «καλή αρχή» που θα αναχαιτίσει ένα νέο αλαλούµ µπορεί να γίνει άµεσα, µε την πιθανή συνάντηση της κυρίας Γεννηµατά µε τον Γιώργο Παπανδρέου, ο οποίος ως αρχηγός του ΚΙ∆ΗΣΟ είχε ταχθεί αρχικά υπέρ της ίδρυσης πολυκοµµατικού φορέα. Η ∆ΗΜΑΡ συζητά ήδη το σχετικό σενάριο, το οποίο καλοβλέπουν όµως τα στελέχη της ισχυρής µεν, µειοψηφίας δε. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κορυφαίου στελέχους Θόδωρου Μαργαρίτη, ο οποίος τόνισε µεταξύ άλλων: «Η επιλογή για “παρών” ή αποχή εξασφαλίζει την ενότητα της ∆ΗΜΑΡ και τη συνοχή του Κινήµατος Αλλαγής. Οφείλουµε, παρά τις δυσκολίες, τα λάθη, τις όποιες διαφωνίες µας µε το ΠΑΣΟΚ, να συνεχίσουµε το εγχείρηµα που ξεκίνησε το 2015 και το οποίο πρέπει να προχωρήσει µε την αυτόνοµη πορεία της Κεντροαριστεράς και την αλλαγή των συσχετισµών».

Εκκληση ενότητας Υπέρ της παραµονής της ∆ΗΜΑΡ στο ΚΙΝΑΛ τάσσεται και ο πρώην γραµµατέας της ΚΕ του κόµµατος, Γιώργος Μπουλµπασάκος, ο οποίος υπογράµµισε: «Απευθύνω έκκληση ενότητας για τη ∆ΗΜΑΡ και το ΚΙΝΑΛ. Γι’ αυτό υποστήριξα τη θέση για “παρών” στη Συµφωνία των Πρεσπών. Η θέση µου είναι σαφής. Με τις δικές µας “αποσκευές”, τις όποιες διαφωνίες και ενστάσεις, µε τη δική µας ιστορική διαδροµή, πρέπει να είµαστε παρόντες στην προσπάθεια για ενιαίο κόµµα της Κεντροαριστεράς µέσα από το ΚΙΝΑΛ» 

ΚΙΝΑΛΔΗΜΑΡΦώφη Γεννηματά