Πολιτική|28.08.2021 10:45

Άκης Τσοχατζόπουλος: Παρ’ ολίγον πρωθυπουργός – Πώς έχασε την προεδρία του ΠΑΣΟΚ από τον Σημίτη

Newsroom

Εφυγε την Παρασκευή 27 Αυγούστου από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πολλάκις υπουργός Άκης Τσοχατζόπουλος. Στο απόγειό της σταδιοδρομίας του, ο Άκης Τσοχατζόπουλος υπήρξε πολιτικός με μεγάλη επιρροή στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Έχασε μάλιστα για λίγες ψήφους τον πρωθυπουργικό θώκο, ενώ διεκδίκησε ανεπιτυχώς και την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Η ψηφοφορία θρίλερ για τη θέση του πρωθυπουργού

Μετά την παραίτηση του Ανδρέα Παπανδρέου από τη θέση του πρωθυπουργού τον Ιανουάριο του 1996 λόγω των γνωστών προβλημάτων υγείας, ο Άκης Τσοχατζόπουλος, έθεσε υποψηφιότητα για την ανάδειξη του νέου πρωθυπουργού που θα εξέλεγε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ.

Ισοψήφησε με τον Κώστα Σημίτη (από 53 ψήφοι), ενώ ακολούθησαν σε ψήφους οι Γεράσιμος Αρσένης και Γιάννης Χαραλαμπόπουλος. Στην επαναληπτική ψηφοφορία έλαβε 75 ψήφους, έναντι 86 του Κώστα Σημίτη.

Τον Ιούνιο του ίδιου χρόνου και μετά τον θάνατο του Ανδρέα Παπανδρέου, διεκδίκησε στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ που διοργανώθηκε στο κλειστό του ΟΑΚΑ, το χρίσμα του προέδρου του κόμματος, απέτυχε όμως να εκλεγεί με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη. Ειδικότερα, από τους 5.111 συνέδρους που συμμετείχαν στην ψηφοφορία, 2.732 ψήφισαν τον Κώστα Σημίτη, 2.234 τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ενώ υπήρξαν 27 άκυρα και 28 λευκά.

Όλες οι ειδήσεις

Βάσεις 2021: Τα κυριότερα χαρακτηριστικά – Η πορεία των Ιατρικών και των Νομικών σχολών

Ανασχηματισμός: Φουντώνει η ονοματολογία - Οι αμετακίνητοι, οι καραμπόλες και οι «γαλάζιες» ισορροπίες

Κορονοϊος: Σενάρια για έως 10.000 κρούσματα και 60 θανάτους ημερησίως – Τι λέει ο Σαρηγιάννης στο ethnos.gr

Εμβόλιο – Ιαπωνία: Δύο θάνατοι μετά από εμβολιασμό με Moderna

Άκης ΤσοχατζόπουλοςΚώστας ΣημίτηςΠΑΣΟΚ