Πολιτική|29.08.2021 13:01

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Newsroom

Πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες τα σενάρια περί ανασχηματισμού της κυβέρνησης, καθώς έπειτα από ένα δύσκολο καλοκαίρι με φωτιές και έξαρση της πανδημίας ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επιθυμεί να πατήσει το κουμπί της επανεκκίνησης του κυβερνητικού έργου.

«Φούντωσαν» τα σενάρια περί ανασχηματισμού

Τα σενάρια πυροδοτήθηκαν εκ νέου στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην πρώτη ενημέρωση προς τους κυβερνητικούς συντάκτες δεν διέψευσε τα σενάρια περί αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα. Επίσης οι συζητήσεις τροφοδοτήθηκαν περαιτέρω τόσο από τη δημοσκόπηση της GPO για λογαριασμό της εφημερίδας «τα Νέα» όπου το 49,9% απάντησε πως πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα, όσο και από διαρροές στον κυριακάτικο Τύπο.

Προς ώρας, είναι άγνωστο το πότε θα επιλέξει ο πρωθυπουργός να κάνει την κίνησή του: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου  από το πρωί της Δευτέρας στο γραφείο του και μέχρι τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, έχει ένα πυκνό πρόγραμμα, με τα χρονικά περιθώρια για τις όποιες κινήσεις να στενεύουν. Την Τρίτη το πρωί συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο.

Ονοματολογία

Όπως έγραψε το ethnos.gr, τα «φώτα» πέφτουν κυρίως στα οικονομικά υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Στα δυνατά χαρτιά θεωρείται στο Μέγαρο Μαξίμου  ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης, που θεωρείται πιθανό να αναλάβει ακόμα περισσότερα καθήκοντα.

Σε περίπτωση που αποφασιστεί ο ανασχηματισμός να είναι σαρωτικός δεν πρέπει να αποκλείεται οι δύο βασικοί υπουργοί στο πεδίο της οικονομίας να τοποθετηθούν σε αλλά κομβικά πόστα. Για παράδειγμα σενάρια υπάρχουν για «μετακόμιση» του Χρήστου Σταϊκούρα στο Ανάπτυξης και του Αδωνι Γεωργιάδη στο Ναυτιλίας, ωστόσο αυτό εξαρτάται από την έκταση των αλλαγών που επιθυμεί να κάνει ο πρωθυπουργός. 

Πάντως φήμες που υπήρξαν για «άφιξη» του Νίκου Δένδια στην οδό Νίκης - όπου στεγάζεται το υπουργείο Οικονομικών-  δεν επιβεβαιώνονται. Ο πρώτος σε δημοφιλία υπουργός της κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει στο υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία (καθώς οι εξελίξεις στο Αφγανιστάν ενδέχεται να επηρεάσουν ευρύτερα τις ισορροπίες στη γεωπολιτική σκακιέρα).

Σταθεροί αναμένεται να μείνουν επίσης οι υπουργοί Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης, Μεταφορών και Υποδομών Κώστας Καραμανλής και Εσωτερικών Μάκης Βορίδης. Επίσης δεν πρόκειται - σύμφωνα με πληροφορίες - να αλλάξουν ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης και ο υφυπουργός Πάνος Τσακλόγλου , καθώς μέσα στην επόμενη εβδομάδα  θα ψηφιστεί από τη Βουλή το νομοσχέδιο για την εισαγωγή του κεφαλαιοποιητικού συστήματος στην επικουρική ασφάλιση.

Οι αλλαγές θα επικεντρώνονται  στα υπουργείο με «κοινωνικό» πρόσημο, όπου αναμένεται να υπάρξουν καραμπόλες και εκπλήξεις της τελευταίας στιγμής. Τα σενάρια  έχουν φουντώσει  για  το ενδεχόμενο να αναλάβουν νέα καθήκοντα η Νίκη Κεραμέως, ο Βασίλης Κικίλιας και ο Κώστας Τσιάρας.

Την ίδια στιγμή μεγάλο ερωτηματικό παραμένει αν ο πρωθυπουργός θα διατηρήσει τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, καθώς η αντιπολίτευση εξαπολύει σφοδρά πυρά στην κυβέρνηση για την έκταση που πήραν οι αυγουστιάτικες πυρκαγιές. «Ψήφος εμπιστοσύνης» θα δοθεί στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, που σύμφωνα με πληροφορίες θα παραμείνει στο κυβερνητικό σχήμα.

Υπάρχουν και δύο υπουργεία που έχουν πολλούς… μνηστήρες σε περίπτωση που αδειάσει η θέση. Το υπουργείο Πολιτισμού είναι από τους πλέον επιθυμητούς «προορισμούς» για αρκετούς  βουλευτές, ωστόσο δεν είναι σαφές αν θα παραμείνει η Λίνα Μενδώνη. Αλλά και το υπουργείο Τουρισμού αποτελεί «πόλο έλξης», ειδικά μετά τα θετικά μηνύματα που υπήρξαν όσον αφορά στις αφίξεις από το εξωτερικό.

Σημαντικές αλλαγές αναμένονται επίσης και σε επίπεδο υφυπουργού, όπου αρκετοί αναμένεται να μείνουν εκτός κυβερνητικού σχήματος.

Όλες οι ειδήσεις

Υποχρεωτικός εμβολιασμός: Ολόκληρη η απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ

Αφγανιστάν - Πρώην διοικητής ελληνικής στρατιωτικής δύναμης στο OPEN: Οι Ταλιμπάν θα συνεχίσουν το αιματοκύλισμα

Κορονοϊός – Παγώνη στο OPEN: «Πάρα πολλοί για την εποχή οι θάνατοι» - Ανησυχία για το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΘ

Αφγανιστάν: Εγκατέλειψαν την Καμπούλ και οι τελευταίοι βρετανοί στρατιώτες - Φωτογραφίες

ανασχηματισμόςΜέγαρο ΜαξίμουΙωάννης ΟικονόμουΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝίκος ΔένδιαςΧρήστος Σταϊκούραςπρωθυπουργόςκυβέρνηση