Πολιτική|30.08.2021 07:07

Ανασχηματισμός: Αντίστροφη μέτρηση για ανακοινώσεις - Οι «γαλάζιοι», οι… μεταγραφές και τα αουτσάιντερ

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

«Φυγή» προς τα εμπρός επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά από έναν εξαιρετικά δύσκολο Αύγουστο λόγω των πυρκαγιών αλλά και της ανοδικής πορείας των κρουσμάτων  της πανδημίας. Η ώρα των αποφάσεων φτάνει για τον ανασχηματισμό, καθώς ο πρωθυπουργός σκοπεύει  να κλείσει όλα τα θέματα πριν από την ομιλία του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 11 του μήνα.

Κυβερνητικό restart

Ουσιαστικά η κυβέρνηση επιδιώκει να κάνει restart και να ανακτήσει τον έλεγχο της πολιτικής ατζέντας, ώστε να αποφύγει περαιτέρω «ρωγμές» στην εικόνα της. Στο «γαλάζιο» στρατόπεδο αναμένουν την ολοκλήρωση ενός κύκλου δημοσκοπήσεων, ώστε να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα για το πως αξιολογούν οι πολίτες τους χειρισμούς που έγιναν το καλοκαίρι σε μια σειρά θεμάτων μείζονος σημασίας (με κυριότερο αυτό των πυρκαγιών).

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρίσκεται στο Μέγαρο Μαξίμου σήμερα, μετά από ένα ιδιωτικό ταξίδι στις ΗΠΑ (καθώς η κόρη του ξεκινά να φοιτά στο Yale). Αύριο είναι προγραμματισμένο υπουργικό συμβούλιο με συγκεκριμένη ατζέντα, ενώ μέχρι το τέλος της εβδομάδας υπάρχει ένα φορτωμένο πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα συμμετάσχει στην 16η Διεθνή Σύνοδο του Bled Strategic Forum στην Σλοβενία. To απόγευμα της Τετάρτης θα είναι στη Θεσσαλονίκη για να έχει έναν κύκλο επαφών με παραγωγικούς φορείς ενόψει και της ΔΕΘ. Επόμενος σταθμός θα είναι η Μασσαλία, όπου στις 3 του μήνα θα πραγματοποιηθεί η Διεθνής Διάσκεψη για την Βιοποικιλότητα της Μεσογείου.

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για τον χρόνο των ανακοινώσεων

Με αυτά τα δεδομένα είναι πολύ συγκεκριμένα τα χρονικά περιθώρια για τον ανασχηματισμό. Οι αλλαγές θα πρέπει να ανακοινωθούν μέχρι αύριο ή εναλλακτικά το πρωί της Πέμπτης αλλιώς θα πάνε για το επόμενο Σαββατοκύριακο. Ωστόσο δεν μπορεί να σέρνεται η συζήτηση για μεγάλο διάστημα, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να κατεβάσουν μολύβια οι υπουργοί και απλά να περιμένουν τις ανακοινώσεις.

Πάντως αυτή τη φορά ο ανασχηματισμός θα είναι δομικός. Πληροφορίες αναφέρουν ότι θα υπάρξουν 4- 5 ηχηρές μετακινήσεις πρωτοκλασάτων υπουργών, ενώ σαρωτικές θα είναι οι αλλαγές σε επίπεδο υφυπουργών.

Ενισχυμένη θα είναι η συμμετοχή «γαλάζιων» βουλευτών στο νέο σχήμα, χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει πως δεν θα είναι στην κυβέρνηση πρόσωπα με τεχνοκρατικό προφίλ. Παράλληλα στόχος είναι να μην χαθεί το momentum για ένα άνοιγμα στο κέντρο και τα σενάρια για μετεγγραφές έχουν φουντώσει (ακόμα και για πρόσωπα που έχουν «πράσινο» παρελθόν).

Ωστόσο αυτό εξαρτάται και από το αν τελικά θα παραμείνουν στην κυβέρνηση, πρόσωπα που στο παρελθόν είχαν σηματοδοτήσει το πολιτικό άνοιγμα (όπως ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και η Λίνα Μενδώνη). Αν δεν παραμείνουν στο κυβερνητικό σχήμα ανοίγει ο δρόμος για μεταγραφές, διαφορετικά στενεύουν τα περιθώρια καθώς ο ανασχηματισμός θα «κοιτά» προς τη γαλάζια κοινοβουλευτική ομάδα.

Αδιαμφισβήτητα οι εξελίξεις στο  υπουργείο Προστασίας του Πολίτη - που βρέθηκε στο επίκεντρο το τελευταίο διάστημα λόγω των πυρκαγιών- μπορεί να προκαλέσουν ευρύτερες καραμπόλες. Το πρώτο ερώτημα είναι αν δεν παραμείνει στη θέση του ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αν θα πάει σε άλλο πόστο ή θα βρεθεί εκτός κυβερνητικού σχήματος. Το δεύτερο ερώτημα είναι αν ο Νίκος Χαρδαλιάς, για  λόγους υγείας, θα πάει σε άλλο υπουργείο (π.χ. στο Εσωτερικών) ή αν θα παραμείνει στην ίδια θέση.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αλλαγές θα επικεντρώνονται  στα υπουργεία με «κοινωνικό» πρόσημο, με πρωτοκλασάτα στελέχη να μετακομίζουν σε άλλες θέσεις. Για παράδειγμα υπάρχουν σενάρια για αλλαγές στο υπουργείο Υγείας, με το Βασίλη Κικίλια να κατευθύνεται είτε στο Τουρισμού είτε στο Προστασίας του Πολίτη.

Επίσης έχει φουντώσει η συζήτηση και τα οικονομικά υπουργεία, καθώς η κυβέρνηση εστιάζει στην αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης για να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Σε περίπτωση που τελικά δεν υπάρξουν θεαματικές αλλαγές δεν αποκλείεται να βρεθεί μια εναλλακτική λύση με περαιτέρω διαχωρισμό αρμοδιοτήτων.

Παράλληλα όπως όλα δείχνουν θα υπάρξει ένα  νέο ενισχυμένο χαρτοφυλάκιο αποκλειστικά για θέματα κλιματικής κρίσης. Πρόκειται για ένα  θέμα  που είναι στην πρώτη γραμμή και με το οποίο ασχολείται ιδιαίτερα  ο επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Στους αμετακίνητους αναμένεται να είναι οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης. Επίσης με ανεβασμένες  μετοχές στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Νέες αφίξεις θα υπάρξουν στην κυβέρνηση από τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα, ενώ έχει ενδιαφέρον πως θα διαμορφωθούν και οι εσωκομματικές ισορροπίες (π.χ. ανάμεσα σε «καραμανλικούς», «σαμαρικούς»). Στα ονόματα που ακούγονται μεταξύ άλλων για είσοδο στο κυβερνητικό σχήμα είναι του Θόδωρου Ρουσόπουλου (για παράδειγμα στο Τουρισμού) και του Θάνου Πλεύρη, ενώ μένει να φανεί αν θα υπάρξει επιστροφή του Τάκη Θεοδωρικάκου. Επίσης στο νέο κυβερνητικό σχήμα θα είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή των γυναικών.

Τέλος θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό να υπάρξουν στοχευμένες  αναβαθμίσεις γενικών γραμματέων, κάτι που ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει κάνει και στο παρελθόν. Για παράδειγμα πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Χρήστος Τριαντόπουλος αναλαμβάνει υφυπουργός στον πρωθυπουργό. Στα ονόματα που ακούγονται δυνατά είναι μεταξύ άλλων του Μάριου Θεμιστοκλέους (από το υπουργείο Υγείας), της Αλεξάνδρας Σδούκου (από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας) και του Θάνου Πετραλιά (από το υπουργείο Οικονομικών).

Όλες οι ειδήσεις

Κορονοϊός: 1.582 κρούσματα, 37 θάνατοι, 334 διασωληνωμένοι

Κορονοϊός – Νέα σχολική χρονιά: Πώς θα λειτουργήσουν φέτος τα σχολεία

Εμβόλιο: To γύρο του Διαδικτύου κάνει βίντεο φοιτητών του ΑΠΘ - «Εσύ δεν βαρέθηκες;»

Ανασχηματισμός: Τα σενάρια για χρόνο ανακοινώσεων και αλλαγές σε κορυφαία υπουργεία

Αφγανιστάν: Νέα έκρηξη στην Καμπούλ

Νίκος ΧαρδαλιάςΝίκος ΔένδιαςΚορονοϊόςΜιχάλης ΧρυσοχοΐδηςκυβέρνησηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘανασχηματισμός