Πολιτική|31.08.2021 20:53

Ανασχηματισμός σε δόσεις: Έρχεται «στρατηγός» στην Πολιτική Προστασία μετά τη ναυμαχία Αποστολάκη

Newsroom

Αναβρασμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου μετά την ανατροπή στην υπουργοποίηση του ναυάρχου Ευάγγελου Αποστολάκη στην Πολιτική Προστασία. Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης φέρεται αποφασισμένος να ιδρύσει υπουργείο Πολιτικής Προστασίας, ειδικά μετά τις μεγάλες καταστροφές από τις φωτιές στα δάση. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες η τοποθέτηση του νέου υπουργού δεν θα αργήσει και το νέο πρόσωπο θα έχει «επιχειρησιακά και στρατιωτικά χαρακτηριστικά», όπως έλεγε πηγή από το κυβερνητικό στρατόπεδο.

Το παρασκήνιο της ναυμαχίας στον ανασχηματισμό

Το βέβαιο είναι ότι η υπόθεση Αποστολάκη κυριάρχησε του ανασχηματισμού, με την κυβέρνηση να μετρά τα κομμάτια του επικοινωνιακού πλήγματος που δέχτηκε. Η πολιτική κόντρα ακολούθησε της απόφασης του πρώην υπουργού Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ, Ευάγγελου Αποστολάκη, να πει τελικά όχι στην πρόταση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να αναλάβει το αυτόνομο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας στο πλαίσιο του ανασχηματισμού

Κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση με δηλώσεις, ανακοινώσεις και διαρροές παρουσίασαν τη δική τους εκδοχή. 

Το χρονικό της κρίσης

Το πρωί της Τρίτης, γύρω στις 11 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου ανακοίνωσε τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Μεγάλη έκπληξη ήταν η ανακοίνωση πως υπουργός στο αυτόνομο πια υπουργείο Πολιτικής Προστασίας αναλαμβάνει ο ναύαρχος ε.α., Ευάγγελος Αποστολάκης με κυβερνητική θητεία επί ΣΥΡΙΖΑ.

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Κουμουνδούρου πηγές της οποίας σημείωναν πως ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε στον Ευάγγελο Αποστολάκη ότι μια τέτοια επιλογή και με τον τρόπο που ο κ. Μητσοτάκης την επιδιώκει, δηλαδή σε επίπεδο εντυπώσεων και προσώπων και όχι ουσίας για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν αποτελεί πρόσκληση σε συνεννόηση αλλά πρόσκληση σε αποστασία

«Όχι υπό αυτές τις συνθήκες»

Κατόπιν αυτών ο Ευάγγελος Αποστολάκης υπαναχώρησε και αρνήθηκε την υπουργοποίησή του. Με δήλωσή του στην τηλεόραση του OPEN, o Ευάγγελος Αποστολάκης τόνισε ότι: «Δεν μπορώ να αποδεχθώ την πρόταση του κ. Μητσοτάκη υπό αυτές τις συνθήκες».

Η συνέχεια ήρθε με σκληρή ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου που απάντησε στον Ευάγγελο Αποστολάκη ο οποίος δεν αποδέχθηκε την πρόταση υπουργοποίησης από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και στην αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

«Δείλιασε μπροστά στις απειλές ΣΥΡΙΖΑ»

Το Μέγαρο Μαξίμου σημείωσε πως «ο κ. Αποστολάκης απεδείχθη κατώτερος των περιστάσεων. Δείλιασε μπροστά στις απειλές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποτάχθηκε στο κόμμα του και υπαναχώρησε στο κάλεσμα να υπηρετήσει την πατρίδα. Κρίμα για την υστεροφημία του». Σύμφωνα με την ανακοίνωση, έπειτα από αυτή την εξέλιξη, η αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας παραμένει στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ πήραν τη σκυτάλη και σημείωναν πως ο πρωθυπουργός: «Ως πολιτικός απατεώνας ολκής, επιχείρησε να παγιδεύσει ένα άξιο στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, πρώην αρχηγό των Ενόπλων δυνάμεων και υπουργό Εθνικής Άμυνας» και πρόσθεταν: «του παρουσίασε ψευδώς την εικόνα περί δήθεν επιθυμίας του να υπάρξει διακομματική συνεννόηση και επιλογή στο πρόσωπό του για τον από κοινού σχεδιασμό με τα κόμματα της αντιπολίτευσης της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης. Επιλογή όμως που ουδέποτε πίστεψε και ουδέποτε επιδίωξε».

Οικονόμου: Από «αποστάτης» έγινε «άξιο στέλεχος»

Απαντώντας στον ΣΥΡΙΖΑ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, σχολίαζε: «Μέσα σε 2 ώρες, από ένας αποστάτης που εξαγοράστηκε, ο κ. Αποστολάκης μετατράπηκε, στις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ, σε ένα "άξιο στέλεχος" που παγιδεύτηκε. Όταν αποδέχθηκε την πρόταση συναίνεσης, καθυβρίστηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ με τα χειρότερα λόγια. Όταν ύστερα από τις απειλές δείλιασε, δεν τήρησε το λόγο του και "συνεμορφώθη προς τας κομματικάς υποδείξεις", επαινείται. Ο Σταλινισμός ζει».

Yπό αυτές τις συνθήκες, το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει όσο το δυνατόν πιο σύντομα τις πολιτικές «πληγές» και ήδη βρίσκεται σε αναζήτηση του νέου υπουργού Πολιτικής Προστασίας.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση

Χρυσοχοΐδης: Από την πρώτη μέρα διαχειριζόμασταν το αφάνταστο

Πανελλήνιες 2022: Έρχονται «καταιγίδες» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Ευάγγελος ΑποστολάκηςΠολιτική Προστασίαανασχηματισμός