Πολιτική|01.09.2021 12:39

Ανασχηματισμός: Η δεξιά «πτέρυγα», οι καραμπόλες και τα ανοιχτά μέτωπα της κυβέρνησης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Μία δύσκολη ημέρα ήταν η χθεσινή για την κυβέρνηση, καθώς το επιχειρούμενο restart μέσω ανασχηματισμού «καλύφθηκε» από την απόφαση του Ευάγγελου Αποστολάκη να μην αναλάβει το νεοσύστατο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Τα μηνύματα που ήθελε να στείλει η κυβέρνηση ουσιαστικά επισκιαστήκαν από το «όχι» του κ. Αποστολάκη και χάθηκε μια ευκαιρία για στροφή σε μια θετική ατζέντα πριν από τη ΔΕΘ.

Ανασχηματισμός με το βλέμμα προς τα… δεξιά

Μετά από ένα ταραχώδες καλοκαίρι λόγω των πυρκαγιών αλλά και την πορεία της πανδημίας στόχος του Μεγάρου Μαξίμου ήταν ο ανασχηματισμός να σηματοδοτήσει την αλλαγή σελίδας. Ωστόσο η σεναριολογία όλων των προηγούμενων ημερών δημιούργησε υπερβολικές προσδοκίες για σαρωτικές αλλαγές που τελικά δεν έγιναν. Η συντριπτική πλειονότητα των υπουργών παρέμειναν στις θέσεις τους, ενώ δεν επιβεβαιώθηκαν και τα σενάρια για «σφαγή» υφυπουργών.

Αντιθέτως επιλέχθηκε να γίνουν συγκεκριμένες κινήσεις, με τις αλλαγές να στοχεύουν στα «ανοιχτά μέτωπα». Σύμφωνα με πληροφορίες στην απόφαση αυτή μέτρησαν και τα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, που δείχνουν πως σε σημαντικούς τομείς η πλειοψηφία της κοινής γνώμης βλέπει θετικά το κυβερνητικό έργο.

Αυτή τη φορά στόχος δεν ήταν η περαιτέρω διεύρυνση και έτσι με εξαίρεση την περίπτωση του Ευάγγελου Αποστολάκη -που τελικά δεν προχώρησε - ο ανασχηματισμός κοιτούσε προς τη «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα. Μάλιστα πλέον είναι τρεις οι υπουργοί της κυβέρνησης - Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, Ανάπτυξης Αδωνις Γεωργιάδης και Υγείας Θάνος Πλεύρης - που ουσιαστικά μπορούν να εκφράσουν  τη δεξιά «βάση». Άλλωστε η κυβέρνηση ενδιαφέρεται να συσπειρώσει το συγκεκριμένο  ακροατήριο και δεν θέλει να υπάρξουν διαρροές.

Να σημειωθεί εδώ πως το τελευταίο διάστημα είναι όλο και πιο εμφανές πως υπάρχει ένα κοινό με «δεξιά» χαρακτηριστικά- όπως φαίνεται και στα συλλαλητήρια - που διαφωνεί με τον εμβολιασμό. Το ζητούμενο επομένως είναι να μην υπάρξει χώρος για ένα ελληνικό QAnon, καθώς όσο θα πλησιάζει ο χειμώνας θα αναζωπυρώνεται η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα  όσον αφορά στους ανεμβολίαστους.

Την ίδια στιγμή το γεγονός πως δεν υπήρξαν αλλαγές σε υπουργεία που διαχειρίζονται «δύσκολα» θέματα- π.χ. Παιδείας και Εργασίας - δείχνει πως η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ξεδιπλώσει την πολιτική της και δεν σκοπεύει να κάνει πίσω σε μείζονα θέματα. Μάλιστα παρά το ότι - σύμφωνα με πληροφορίες - υπήρξαν σκέψεις για αλλαγές στο υπουργείο Παιδείας αυτό δεν προχώρησε. Η Νίκη Κεραμέως που έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης λόγω και της ελάχιστης βάσης εισαγωγής παραμένει στο πόστο της και δεν επιβεβαιώθηκαν τα περί μετακίνησης της στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Ετσι περιορίστηκαν και οι καραμπόλες, καθώς σε μια τέτοια περίπτωση υπήρχε το ενδεχόμενο  ο Κώστας Τσιάρας να πάει ακόμα και στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Η μεγάλη επιστροφή του Θεοδωρικάκου

Δυνατό ήταν το come back του Τάκη Θεοδωρικάκου, που το χειμώνα είχε βρεθεί εκτός κυβέρνησης. Ο κ. Θεοδωρικάκος ήταν από τους στενότερους συνεργάτες του Κ. Μητσοτάκη προεκλογικά και μέχρι τον Ιανουάριο ήταν υπουργός Εσωτερικών. Ακολούθησε η απομάκρυνση του από το υπουργικό σχήμα και ουκ ολίγοι είχαν μιλήσει τότε για «ανασχηματισμό Θεοδωρικάκου»  (καθώς ήταν η πιο εντυπωσιακή αλλαγή στο κυβερνητικό σχήμα). Στο διάστημα που πέρασε ο Τάκης Θεοδωρικάκος σύμφωνα με πληροφορίες αποκατέστησε τις σχέσεις του με το πρωθυπουργικό περιβάλλον και επιστρέφει σε ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο.

Η «επαναφορά» αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία , καθώς στέλνει μήνυμα προς τυχόν … ενδιαφερόμενους  πως όποιος βγαίνει από την κυβέρνηση δεν σημαίνει ότι δεν επιστρέφει σε αυτή. Παράλληλα εκτιμάται πως είναι και ένα σημάδι πως δεν έχει εγκαταλειφθεί ο στόχος της διεύρυνσης, καθώς ο κ. Θεοδωρικάκος είχε στο παρελθόν αποτελέσει μεταγραφή της Νέας Δημοκρατίας και προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη από την κεντροαριστερά (ενώ να σημειωθεί πως ήταν πρώην γραμματέας της ΚΝΕ).

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης οδηγήθηκε στην «έξοδο» , με κυβερνητικές πηγές να τονίζουν πως όταν γίνεται μια μεγάλη φυσική καταστροφή προφανώς υπάρχει και μια σημαντική ευθύνη που την έχει ο πολιτικός προϊστάμενος. Συμπλήρωναν δε ότι δεν έφυγε μόνο για τις πυρκαγιές αλλά και για ζητήματα ασφαλείας όπου η κυβέρνηση είχε κριτική τόσο από τα αριστερά όσο και από τα δεξιά.  Όσον αφορά στο Νίκο Χαρδαλιά «μετακόμισε» στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, που αναλαμβάνει υφυπουργός.

Πώς βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ο Θεοχάρης

Την ίδια στιγμή από καραμπόλα βρέθηκε εκτός κυβέρνησης ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, που αντικαταστάθηκε από το Βασίλη Κικίλια. Παρά την ιδιαίτερα καλή τουριστική σεζόν αποφασίστηκε να υπάρξει αλλαγή στο συγκεκριμένο υπουργείο, με κυβερνητικές πηγές να σημειώνουν πάντως πως υπάρχει ικανοποίηση για το έργο του κ. Θεοχάρη. Μάλιστα αναμένεται να υπάρξει και συνάντηση με τον πρωθυπουργό.

Κατά τα άλλα έγιναν στοχευμένες κινήσεις σε επίπεδο υφυπουργών, που είχαν και συμβολικό στόχο. Για παράδειγμα η είσοδος του Σίμου Κεδικογλου στην κυβέρνηση (είναι ο νέος υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων) δείχνει σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές  το βάρος που θέλει η κυβέρνηση να ρίξει στην Εύβοια.

Σε επίπεδο «γαλάζιας» κοινοβουλευτικής ομάδας υπάρχει πάντα η ελπίδα του επόμενου ανασχηματισμού, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που πίστευαν ότι θα … ράψουν κουστούμια αλλά τελικά διαψεύστηκαν. Το κατά πόσο θα υπάρξουν και νέες αλλαγές το 2022 ή μιλάμε για ένα σχήμα που θα φτάσει μέχρι τις εκλογές μένει να φανεί.

Όλες οι ειδήσεις

Ανασχηματισμός: Τρικυμία με τον ναύαρχο Αποστολάκη – Όλο το παρασκήνιο της μη αποδοχής

Κορονοϊός: Ανησυχούν οι ειδικοί για τη διασπορά – Γιατί είναι προτιμότερο το εμβόλιο από τη νόσηση

Χρυσοχοΐδης: Από την πρώτη μέρα διαχειριζόμασταν το αφάνταστο

Πανελλήνιες 2022: Έρχονται «καταιγίδες» για τους μαθητές της Γ’ Λυκείου

Άδωνις ΓεωργιάδηςΘάνος ΠλεύρηςΚυριάκος ΜητσοτάκηςανασχηματισμόςκυβέρνησηΕυάγγελος Αποστολάκης