Πολιτική|11.09.2021 10:58

ΚΙΝΑΛ: Υπόθεση για τέσσερις οι εσωκομματικές εκλογές - Σκέψεις για debate υποψήφιων

Στέλιος Θεοδώρου

Υπόθεση τεσσάρων θα είναι όπως όλα δείχνουν οι εσωκομματικές εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής. Τα σενάρια για υποψηφιότητα του Παύλου Γερουλάνου δεν δείχνουν να επιβεβαιώνονται συνεπώς όλα δείχνουν πως η μάχη για την ηγεσία θα κριθεί μεταξύ της Φώφης Γεννηματά, του Ανδρέα Λοβέρδου, του Νίκου Ανδρουλάκη και του Χάρη Καστανίδη

Τα επόμενα βήματα

Όπως τόνισε στο ethnos.gr υψηλόβαθμο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη,  το ΚΙΝΑΛ βρίσκεται στην τελική ευθεία προς τις εκλογές για την ανάδειξη ηγεσίας.

Την Παρασκευή συνεδρίασε το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά, όπου σύμφωνα με πληροφορίες, αποφασίστηκε να εισηγηθεί η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής στην οποία θα κληθεί και η Επιτροπή Δεοντολογίας (ΕΔΕΚΑΠ). Στόχος είναι από την συγκεκριμένη συνεδρίαση να προκύψει εισήγηση για τα διαδικαστικά αλλά και ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ακόμα και εντός Οκτωβρίου.  Σημειώνεται, ότι όπως διευκρινίστηκε την τελική απόφαση θα τη λάβει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος

Χαρακτηριστικά, όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, είναι τα όσα είπε η Φώφη Γεννήματα σε συνεργάτες της. «Πάμε όσο πιο γρήγορα γίνεται, να τελειώνουμε με τις διαδικασίες και να κερδίσουμε. Με διαφάνεια και δημοκρατικές διαδικασίες. Η ΕΔΕΚΑΠ θα εισηγηθεί αναλυτικά στην Κεντρική Επιτροπή»

Γκάζι μετά τη ΔΕΘ

Η ολοκλήρωση της παρουσίας της Φώφης Γεννηματά στη ΔΕΘ (η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη 14-16 Σεπτεμβρίου) θα αποτελέσει... Θρυαλλίδα εσωκομματικών εξελίξεων

Σχηματικά, άμεσα - σε κάθε περίπτωση μετά τις 15-16 Σεπτεμβρίου - θα συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ) - η 11μελής επιτροπή του ΚΙΝΑΛ υπό την προεδρία του Θόδωρο Καπετανάκη

Πηγές της Χαριλάου Τρικούπη μιλώντας στο ethnos.gr τόνιζαν πως δεν θα υπάρξει υπερκομματικό στέλεχος όπως έγινε κατά το παρελθόν με το Νίκο Αλιβιζάτο. 
«Μιλάμε για κόμμα με καταστατικό που πρέπει να ικανοποιηθεί», τονίστηκε χαρακτηριστικά.

Η στρατηγική της Φώφης Γεννηματά

Ξεκάθαρη προεκλογική στρατηγική με συγκεκριμένο στόχο, δηλαδή να στηθούν κάλπες άμεσα και σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, έχει η Φώφη Γεννηματά.
Όπως έλεγε στο ethnos.gr στενός συνεργάτης της προέδρου του ΚΙΝΑΛ η στρατηγική της συνοψίζεται στις λέξεις «Θεσμικότητα», «Διαφάνεια» και «Αυτονομία».

Η κ. Γεννηματά επιμείνει πως το κόμμα πρέπει να μείνει πολιτικά αυτόνομο και όπως χαρακτηριστικά μας είπε συνεργάτης της στόχος είναι η «μετάτροπη της παράταξης σε μία δύναμη αντάξια της ιστορίας της και της ανάγκης του λαού. Να μην γίνουμε μία παράταξη δεκανίκι. Μακριά από εμάς αυτές οι συζητήσεις».

Κατά γράμμα ό,τι ορίζει το καταστατικό

Ο στόχος της Φώφης Γεννηματά είναι να στηθούν άμεσα οι κάλπες και να τηρηθεί κατά γράμμα ό,τι ορίζει το καταστατικό του Κινήματος Αλλαγής. Προτάσσει δηλαδή τη θεσμικότητα και ευελπιστεί να μην υπάρξουν «δυσάρεστες συζητήσεις» για αναβολή.

Συνεργάτης της κ. Γεννηματά εκτίμησε πως αν δεν υπάρξει κάτι συνταρακτικό οι εκλογές θα έχουν ολοκληρωθεί εντός του 2021. Συνεπώς προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας πιθανόν να συνεδριάσει η ΕΔΕΚΑΠ.  Η Επιτροπή Δεοντολογίας θα κληθεί να κάνει εισήγηση για μια σειρά από σημαντικά διαδικαστικά ζητήματα, όπως το θέμα των υπογραφών, το πότε και που θα στηθούν κάλπες και άλλες οργανωτικές λεπτομέρεις. Θα ορίσει παράλληλα ημερομηνία συνεδρίασης της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ που είναι αυτή που θα αποφανθεί για όλα τα ζητήματα. 

Debate

Αφού δρομολογηθούν οι διαδικασίες και διευθετηθούν τα οργανωτικά ζητήματα θα ξεκινήσει και η συζήτηση για debate μεταξύ των υποψηφίων. Η αίσθηση που υπάρχει στη Χαριλάου Τρικούπη είναι πως θα υπάρξει συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να επιβεβαιωθεί αυτό δημόσια. Λεπτομέρειες για το αν θα υπάρξει τηλεμαχία μεταξύ των υποψηφίων θα συζητηθούν μεταξύ των επιτελείων τους. Σημειώνεται πως όπως έλεγε συνεργάτης της κ. Γεννηματά για την ώρα δεν έχει υπάρξει συζήτηση μεταξύ των υποψηφίων ούτε καν σε επίπεδο επιτελείων αφού απόφαση της προέδρου είναι να κινηθεί απολύτως θεσμικά μέσω των αρμόδιων οργάνων του Κινήματος Αλλαγής.

Τι αναφέρει το καταστατικό του ΚΙΝΑΛ για την εκλογή προέδρου

Στην εκλογή προέδρου του Κινήματος Αλλαγής αναφέρεται στο 28ο άρθρο του το καταστατικό του κόμματος. 

Ειδικότερα, σύμφωνα με το καταστατικό που είναι αναρτημένο στο kinimaallagis.gr:

Άρθρο  28 Πρόεδρος

  1. Ο/Η Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής εκλέγεται άμεσα από τη βάση ένα τουλάχιστον μήνα πριν το Συνέδριο από το σύνολο των μελών και φίλων του φορέα. Στη διαδικασία εκλογής προέδρου, για την ανάδειξη υποψηφιοτήτων απαιτούνται υπογραφές από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή 5.000 υπογραφές του συνόλου των μελών (κάθε μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής ή κάθε απλό μέλος υπογράφει για έναν μόνο υποψήφιο).
  2. Τη διαδικασία εκλογής Προέδρου από τη βάση αναλαμβάνει η Επιτροπή Δεοντολογίας, Εφαρμογής Καταστατικού και Πιστοποίησης (ΕΔΕΚΑΠ). Κατά τη διεξαγωγή των εκλογών, η επιτροπή αυτή διευρύνεται με τους εκπροσώπους των υποψηφίων Προέδρων.
  3. Για την εκλογή Προέδρου απαιτείται κατά την πρώτη ψηφοφορία το 50% + 1 των εγκύρων ψηφοδελτίων. Στα έγκυρα ψηφοδέλτια υπολογίζονται και τα λευκά. Σε περίπτωση μη εκλογής Προέδρου κατά την πρώτη ψηφοφορία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μεταξύ των δύο πρώτων. Στην περίπτωση αυτή εκλέγεται Πρόεδρος ο πρώτος/η πρώτη σε ψήφους.
  4. Σε περίπτωση που οι υποψήφιοι είναι μόνο δύο, γίνεται μία μόνο ψηφοφορία και ο πρώτος/πρώτη σε ψήφους εκλέγεται Πρόεδρος. Σε περίπτωση που υποψήφιος/α είναι μόνο ένας/μία, εκλέγεται εφόσον λάβει το 50% + 1 των έγκυρων ψηφοδελτίων.
  5. Ο/Η Πρόεδρος εκφράζει και εκπροσωπεί δημόσια τον φορέα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό και είναι Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, εφόσον είναι βουλευτής. Ο/Η Πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των ιδεολογικών και πολιτικών κατευθύνσεων και των αποφάσεων του Συνεδρίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής. Προεδρεύει του Εκτελεστικού Πολιτικού Συμβουλίου, της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και των οργάνων του κόμματος.
  6. Ο/Η Πρόεδρος έχει την αποκλειστική αρμοδιότητα να υποβάλλει αρμοδίως τις προβλεπόμενες δηλώσεις/αιτήσεις για συμμετοχή του Φορέα στις εκλογές για ανάδειξη Ελληνικού ή Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
  7. Τα ασυμβίβαστα περιγράφονται στο άρθρο 36.

Όλες οι ειδήσεις

11η Σεπτεμβρίου: Τι άλλαξε στις ζωές και την καθημερινότητά μας

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Τι αλλάζει στις μετακινήσεις με πλοία από τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου

ΔΕΘ: «Φρούριο» η Θεσσαλονίκη - 5.500 χιλιάδες αστυνομικοί επί ποδός

Η πρώτη 11η Σεπτεμβρίου δεν έγινε σε αμερικανικό έδαφος

Χάρης ΚαστανίδηςΦώφη ΓεννηματάΚΙΝΑΛΑνδρέας ΛοβέρδοςκαταστατικόΚίνημα Αλλαγής