Πολιτική|12.09.2021 01:05

Μητσοτάκης στη ΔΕΘ - Μέτρα για νέους, εργαζομένους, επιχειρήσεις και νοικοκυριά: Μειώσεις σε ΕΝΦΙΑ και ρεύμα

Newsroom

Σειρά παρεμβάσεων που θα αφορούν τους νέους, τους εργαζομένους, τις επιχειρήσεις, τους γονείς, τη μεσαία τάξη αλλά και τους πληγέντες από την πανδημία εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο στη Θεσσαλονίκη στο πλαίσιο της ΔΕΘ

Τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός επικεντρώνονται στις φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις για τη στήριξη των νοικοκυριών απέναντι στην ακρίβεια, ευεργετικές διατάξεις για την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας, φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις επιχειρήσεων, αλλά και μέτρα-έκπληξη που «κλείδωσαν» την τελευταία στιγμή.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του, αναφερόμενος στους νέους για τους οποίους είπε πως είναι και η προτεραιότητα στην κοινωνία. «Νέες και νέοι είστε στην πρώτη σειρά και είστε προτεραιότητα. Δοκιμαστήκατε σε στενή καθημερινότητα χωρίς εκπαίδευση, φίλους. Αυτό θα αλλάξει, είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις νέες προοπτικές που έχει σκοπό να ανοίξει η κυβέρνηση για τη νεολαία. «Καμία χώρα δεν έχει μέλλον αν οι νέοι αισθάνονται ότι οι ευκαιρίες είναι για τους λίγους. Πλέον το ισοζύγιο των ευκαιριών μεταφέρεται μπροστά. Η νέα Ελλάδα χρειάζεται νέους πρωταγωνιστές και αυτοί είστε εσείς» είπε ο πρωθυπουργός. Ακολούθως αναφέρθηκε στην αγορά των Rafale για την προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων.

Ο στόχος ανάπτυξης αναθεωρείται στο 5,9%

«Σήμερα θα εξαγγείλω την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης της οικονομίας από το 3,6% στο 5,9%» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι το Μετρό της Θεσσαλονίκης θα παραδοθεί το 2023.

«Το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ σημείωσε άλμα 16.4% και για αυτό σήμερα ανακοινώνουμε την αναθεώρηση του στόχου ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%». Αυτό σημείωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη ΔΕΘ 2021.

«Το αποτέλεσμα των προσπαθειών της κυβέρνησης αποτυπώνεται στα 35 δισ. αύξησης των καταθέσεων, με σχεδόν 20 δισ. ευρώ να αποτελούν αποταμιεύσεις νοικοκυριών. Είμαι σε θέση να ανακοινώσω την αναθεώρηση του στόχου της ανάπτυξης για το 2021 από το 3,6% στο 5,9%», αναφέρεται στην ανάρτηση στον επίσημο λογαριασμό του πρωθυπουργού στο Twitter.

T
T

Ο πρωθυπουρός έκανε λόγο για ανάπτυξη για όλους, «κανείς δεν θα μείνει πίσω» ανέφερε και προσέθεσε ότι «ενώ εν μέσω πανδημίας εκτυλίχθηκε ένα γιγάντιο πρόγραμμα προστασίας της εργασίας και δεν σταματήσαμε τις μεταρρυθμίσεις».

Μέτρα για νέους: Επιδόματα, μηδενισμός τέλους τηλεφωνίας και data

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τη ΔΕΘ εξήγγειλε ένα πακέτο μέτρων που αφορά στους νέους το οποίο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιδότηση εργασίας, επέκταση φοιτητικού επιδόματος αλλά και δωρεάν 50 giga για εφήβους που εμβολιάζονται. «Οι νέοι μας μεγάλωσαν βιώνοντας μόνο κρίσεις. Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω από όλα τη νέα γενιά» σημείωσε.

Το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία περιλαμβάνει:

  • «Το πρώτο ένσημο»: Νέοι έως 29 ετών χωρίς προϋπηρεσία όταν προσλαμβάνονται θα ενισχύονται από την πολιτεία για 6 μήνες με 1.200 ευρώ. τα 600 ευρώ θα πάνε στους εργοδότες και τα υπόλοιπα 600 ευρώ (επιπλέον της αμοιβής τους) θα πηγαίνουν απευθείας στους νέους για να τα αξιοποιήσουν όπως θέλουν 
  • Από το 2022 οι επιδοτούμενες καινούργιες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000
  • Το φοιτητικό στεγαστικό επίδομα επεκτείνεται και στους 28.000 σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ (1000 ευρώ ετησίως όσο διαρκούν οι σπουδές τους)
  • Από 1/1/2022 μηδενίζεται για τους νέους το ειδικό τέλος κινητής τηλεφωνίας και data
  • Για τους έφηβους από 15 έως 17 ετών που θα έχουν εμβολιαστεί θα λάβουν 50 Giga δωρεάν data στο κινητό τους
  • Παράλληλα, από 1/1/2022 καταργείται οριστικά ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές.
  • Σε μόνιμη βάση από το 2022 καθιερώνεται η ψηφιακή κάρτα νέων
T

Γονική παροχή: Καταργείται από 1η Ιανουαρίου ο φόρος για τις οικογένειες

Ανάμεσα στα μέτρα, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι  από την 1η Ιανουαρίου 2022, καταργείται ο φόρος για την γονική παροχή, μέτρο που αφορά χιλιάδες οικογένειες. «Από 1 Ιανουαρίου καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν», σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Ιδιώτες και επιχειρήσεις θα πληρώνουν τέλη 10% κινητής τηλεφωνίας από το 2022, ανέφερε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Από 1/1 καταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές και δωρεές έως 800.000 ευρώ. Μία ακόμη επιβάρυνση γίνεται παρελθόν. Η απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα, το ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών. Στις επιχειρήσεις ο φόρος πέφτει στο 22% και μάλιστα σε μόνιμη βάση. Μειώνεται αμέσως στο μισό ο φόρος για τη συγκέντρωση κεφαλαίου. Καθιερώνουμε υπερεκπτώσεις για πράσινο κεφάλαιο. Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που συγχωνεύονται στο εξής θα φορολογούνται με μόνο 15,5%. Το μέτρο θα ισχύσει για τρία χρόνια, είναι σημαντικό να ισχυροποιηθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις.

T

 

Τα φορολογικά μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ

  • Για τις επιχειρήσεις ο συντελεστής φόρου εισοδήματος «πέφτει» από το 24% στο 22% σε μόνιμη βάση.
  • Μειώνεται κατά 50% ο φόρος για την συγκέντρωση κεφαλαίου.
  • Καθιερώνονται υπερεκπτώσεις για πράσινες και ψηφιακές επενδύσεις
  • Μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις έως 250 άτομα που συγχωνεύονται σε νέο νομικό πρόσωπο ο φόρος εισοδήματος θα είναι 15,5%
  • Μειωμένος ΦΠΑ έως τον Ιούνιο του 2022 στον καφέ, στα αλκοολούχα ποτά, στα εισιτήρια, στον τουρισμό, στα σινεμά και επεκτείνεται στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού
  • Μειώνεται μέχρι και 50% η αποπληρωμή των επιστρεπτέων προκαταβολών 
  • Επεκτείνεται για τρεις ακόμη μήνες η επιδότηση δανείων μέσω του προγράμματος ΓΕΦΥΡΑ, όπως και το πρόγραμμα ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ
  • Συνεχίζεται η μείωση του ΕΝΦΙΑ και το 2022.
T

Μέτρα για εργαζόμενους

  • Kαταργείται ο φόρος στις γονικές παροχές
  • Kπαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα ισχύσει και για το 2022 για τον ιδιωτικό τομέα
  • Tο ίδιο και η μείωση κατά 3% των ασφαλιστικών εισφορών

Τα μέτρα για την καταπολέμηση της ακρίβειας, μείωση στο ρεύμα

«Η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που συγκροτεί Ταμείο ενεργειακής μετάβασης, το οποίο θα καλύπτει το 80% των αυξήσεων σε όλους τους καταναλωτές και θα επιχορηγηθεί με 150 εκατ. ευρώ για να απομειώσει ή να μηδενίσει τις όποιες αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος. Το μηναίο κόστος ενός μέσου νοικοκυριού από 300 έως 600 κιλοβατώρες δεν θα αυξηθεί πάνω από 2 ευρώ το μήνα, με τα μέτρα αυτά», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στη ΔΕΘ. «Εάν δεν συνέβαινε αυτό, οι καταναλωτές θα χρεώνονταν με επιπλέον 20 έως 40 ευρώ», σημείωσε.

«Αυτό σημαίνει πρακτικά πως θα απομειωθούν ή και θα εξαφανιστούν οι αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. Η επιλογή αυτή δείχνει πως η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να απαντά σε κάθε πρόκληση. Και ότι η ΔΕΗ έχει την δύναμη να προστατεύσει τους πελάτες της. Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση έως το τέλος του έτους. Θα αφορά και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης». Προσέθεσε πως τις λεπτομέρειες θα παρουσιάσει ο υπουργός Ενέργειας την άλλη εβδομάδα», σημείωσε.

Η επιδότηση θα αφορά σε πρώτη φάση μέχρι το τέλος του έτους και θα περιλαμβάνει και επιχειρήσεις που λειτουργούν με ρεύμα χαμηλής τάσης. Επιπλέον αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο. Στο τέλος του χρόνου, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.

Μέτρα για επίδομα θέρμανσης - Δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος

  • Επιπλέον αυξάνεται κατά 20% το επίδομα θέρμανσης που θα αρχίσει να χορηγείται τον Δεκέμβριο.
  • Στο τέλος του χρόνου, σε όλους τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος θα καταβληθεί το διπλάσιο ποσό από αυτό που λαμβάνουν κάθε μήνα.
  • Στο μεταξύ, επιταχύνεται η διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, καθώς και η κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων που θα παρέχουν δωρεάν ρεύμα στα ευάλωτα νοικοκυριά.
  • Σχεδόν 2 δις διατίθενται ήδη για παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες και κτίρια.
  • Τέλος ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε ένα μόνιμο μέτρο για τον πρωτογενή τομέα, που αφορά την μείωση του ΦΠΑ των ζωοτροφών που προορίζονται για ζωική παραγωγή στο 6%

Δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες 

Μεταρρυθμίσεις που αφορούν στην υγεία των πολιτών ανακοίνωσε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος είπε ότι θα δοθεί έμφαση στην πρόληψη και τη δημόσια υγεία, με πρώτο βήμα δωρεάν διαγνωστικές εξετάσεις για βασικές ασθένειες στο σύνολο του πληθυσμού. «Αλλά και ένα εθνικό σχέδιο για την αντιμετώπιση της μάστιγας της παιδικής παχυσαρκίας» συμπλήρωσε.

Τα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της Υγείας

  • Εκσυγχρονισμός των μεγάλων νοσοκομείων, αυτοδύναμα Κέντρα Υγείας και ΣΔΙΤ για την κατασκευή πρωτοβάθμιων δομών.
  • Πιο αποτελεσματικός ΕΟΠΥΥ
  • Εξορθολογισμός φαρμακευτικής δαπάνης και του claw back με γενναία εξάπλωση των γενοσήμων.
  • Διενέργεια δωρεάν προληπτικών εξετάσεων καρκίνου τραχήλου της μήτρας, καρκίνου του μαστού, καρκίνου παχέος εντέρου και διαγνωστικών εξετάσεων για καρδιαγγειακό κίνδυνο από 1/2022
T

Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο

Αναφερόμενος στην πανδημία του κορονοϊού, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως ο επίλογος της γράφεται με σκληρά γράμματα. «Το μοναδικό όπλο είναι το εμβόλιο, η κοινωνία και η οικονομία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν. Δεν πρέπει η κοινωνία να διχαστεί επί ενός επιστημονικού ζητήματος. Τα εμβόλια είναι ασφαλή. 9 στους 10 διασωληνώμενους είναι ανεμβολίαστοι. Αυτά είναι δεδομένα επιστημονικά που δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Η λύση είναι στο χέρι μας: εμβολιαζόμαστε και απελευθερωνόμαστε» υπογράμμισε.

«Η Θεσσαλονίκη αλλάζει»

«Θεσσαλονίκη και Μακεδονία αλλάζουν, ένας άνεμος αισιοδοξίας πνέει στην πόλη του Βαρδάρη», τόνισε ο πρωθυπουργός επίσης κατά την ομιλία του. «Πολίτες και επισκέπτες απολαμβάνουν νωρίτερα το νέο σύγχρονο αεροδρόμιο, ήδη κυκλοφορούν στους δρόμος τα διπλάσια λεωφορεία, που θα αυξηθούν πάλι, το μετρό γίνεται πραγματικότητα παρά τις αντιδράσεις, γίνεται ρεαλιστική προσδοκία όχι ένα ψέμα γραμμένο σε μουσαμάδες και ένα έργο που θα επεκταθεί και στις δυτικές συνοικίες της πόλης. Ξεκινούν άμεσα οι μελέτες για την επέκταση του μέτρο και στη δυτική πόλη. Το νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ αναμένει από τον επενδυτή να ξεκινήσει αφού η πολιτεία λύνει όλα τα θέματα της χωροταξίας και της χρήσης γης και ο Άρης θα μπορέσει να φτιάξει το νέο του γήπεδο».

T
T

Tι είπε για την κλιματική κρίση

Ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα πως το μέλλον της οικονομίας είναι μόνο πράσινο. «Κλιματική κρίση είναι εδώ επιδρώντας σε κάθε όψη της ζωής μας. Από την ασφάλεια στις φυσικές καταστροφές έως την ενέργεια. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώνονται πολύ συχνότερα και πολύ εντονότερα. Αυτή η τραγωδία μπορεί να αποσοβηθεί μόνον εάν έως το 2050 μηδενιστούν οι ρύποι. Πρόκειται για υπαρξιακό ζήτημα. Η Ελλάδα ακολουθεί τη συγκεκριμένη πολιτική με πολλές εκφάνσεις, όπως οι πράσινες επενδύσεις, ύψους 24 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ» επεξήγησε. 

«Πρώτος εγώ ανέλαβα την ευθύνη ζητώντας συγγνώμη για τις αδυναμίες του κράτους στο φόντο των πυρκαγιών. Οι πυρκαγιές του Αυγούστου ανέδειξαν την ανάγκη να δημιουργηθεί το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας με εξασφαλισμένους πόρους 2,5 δισ. ευρώ και για την πολιτική του ηγεσία επέλεξα θεωρώ τους καλύτερους, τον Χρήστο Στυλιανίδη και τον Ευάγγελο Τουρνά. Η κλιματική κρίση προβάλλει ως η νέα πρόκληση της εποχής» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. 

«Θα κάνω τη συζήτηση με τους πολίτες και την ίδια την κοινωνία για την κλιματική κρίση, αυτή είναι και η διαφορά αυτής της κυβέρνησης, καθώς υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που λένε όχι στον διάλογο και ναι στο τίποτε. Αυτή ακριβώς η αντίληψη διαπερνά τον σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, καθώς και η ανάδειξη της νέας γενιάς σε πρωταγωνιστή» προσέθεσε. 

«Απορρίπτουμε την αχρείαστη πόλωση»

«Το είπαμε το κάναμε, η Ελλάδα αλλάζει, αυτός είναι ο απολογισμός της προηγούμενης διετίας, και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, μαθαίνοντας από τα λάθη μας με γνώμονα την αλήθεια, κάνοντας, όπου και όταν πρέπει και την αυτοκριτική μας. Πλουσιότερη Ελλάδα σημαίνει πλουσιότεροι Έλληνες. Και σε αυτόν τον δρόμο συναντιόμαστε με τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία της προόδου. Μιλώ για την μεγάλη πλειονότητα των πολιτών που απορρίπτει την αχρείαστη πόλωση. Αυτή που αναγνωρίζει στην ευθύνη την άλλη όψη της ελευθερίας. Η ατομική επιτυχία δεν μπορεί να οδηγεί στην αμετροέπεια και την αλαζονεία. Θα βαδίζουμε πάντα μπροστά και θα κοιτάμε ψηλά», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κλείνοντας,

Όλες οι ειδήσεις

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους: Όλα όσα αλλάζουν από Δευτέρα σε εστίαση, διασκέδαση, εργασία, ταξίδια

Κορονοϊός: 2.197 κρούσματα, 39 θάνατοι, 375 διασωληνωμένοι

11η Σεπτεμβρίου: Τελετή μνήμης στη Νέα Υόρκη 20 χρόνια μετά την τραγωδία

Μαμάδες στο Δρόμο: Μετά το ράλι Ακρόπολις θα δούμε κόντρες ταχύτητας μέσα στην Αθήνα

Κριστιάνο Ρονάλντο: Επιστροφή με γκολ στα χρώματα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ

ηλεκτρικό ρεύμαεπιχειρήσειςΘεσσαλονίκηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘεργαζόμενοινοικοκυριάνέοιμέτραΕΝΦΙΑ