Πολιτική|23.01.2019 07:16

Στο Μαξίμου ανυπομονούν για πρόταση δυσπιστίας!

Βούλα Κεχαγιά

Oσο η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να μαδάει τη μαργαρίτα της πρότασης δυσπιστίας, το Μαξίμου ετοιμάζεται για την κρίσιμη μέρα της κύρωσης της Συμφωνίας των Πρεσπών, περιμένοντας την επιστροφή της χώρας σε συνθήκες κανονικότητας.

Στο Μαξίμου δηλώνουν έτοιμοι να αντιμετωπίσουν πιθανή κατάθεση πρότασης δυσπιστίας από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, όμως τονίζουν πως εκείνο που προέχει για τους ίδιους είναι να ολοκληρωθεί ο κοινοβουλευτικός κύκλος που συνδέεται με τη Συμφωνία των Πρεσπών, ώστε η κυβέρνηση να προωθήσει το αμέσως επόμενο διάστημα ιδιαίτερα σημαντικά νομοθετήματα. Πάντως μετά και τη χθεσινή υπερψήφιση της Συμφωνίας από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής η κυβέρνηση εμφανίζεται πεπεισμένη ότι οι Πρέσπες θα περάσουν ενδεχομένως και με περισσότερες από 151 ψήφους. Προς τούτο εξετάζεται το ενδεχόμενο και νέας παρέμβασης του πρωθυπουργού για να εξηγήσει κρίσιμες λεπτομέρειες της ιστορικής Συμφωνίας.

«Χορηγός»

Σε ό,τι αφορά τη φημολογία περί πρόθεσης της Πειραιώς να υποβάλει πρόταση μομφής με αφορμή το «Μακεδονικό», το Μαξίμου μέσω του πρωθυπουργικού περιβάλλοντος ευχαριστεί τον πρόεδρο της ΝΔ, τον οποίο μάλιστα αποκαλεί χορηγό της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, αντιμετωπίζοντας μια πρόταση δυσπιστίας περισσότερο ως δώρο προς την κυβέρνηση Τσίπρα. «Μία εβδομάδα μετά την ψήφο εμπιστοσύνης, μια δεύτερη νίκη της κυβερνητικής πλειοψηφίας, και αυτήν τη φορά με τους εναντίον ψηφίσαντες να είναι πολύ λιγότεροι από 148, είναι ό,τι καλύτερο θα μπορούσε να συμβεί. Ανυπομονούμε» σχολίασε συνεργάτης του πρωθυπουργού.

Είναι γεγονός πως στο πρωθυπουργικό περιβάλλον πιστεύουν ότι η κυβέρνηση θα βγει απολύτως ενισχυμένη μετά την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών, ακόμη και αν η ΝΔ προχωρήσει σε αίτημα για πρόταση μομφής. Ηδη η κυβέρνηση ανανέωσε την εμπιστοσύνη της Βουλής, έχει το πλεονέκτημα να διαθέτει την πρωτοβουλία των κινήσεων και ετοιμάζεται να κυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών τουλάχιστον από 151 βουλευτές. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα έχει ξεπεράσει δύο πολύ δύσκολους κάβους, που της δίνουν όμως τη δυνατότητα να ρυθμίζει τις πολιτικές εξελίξεις για το επόμενο διάστημα χωρίς να αισθάνεται την πίεση της αντιπολίτευσης, όσο και αν τα κόμματά της εξακολουθούν να αιτούνται εκλογών. Εφόσον η κυβέρνηση υπερπηδήσει και το εμπόδιο μιας πρότασης δυσπιστίας από τη ΝΔ, «θα νιώθει πολύ ισχυρή» αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες.

Βεβαίως, μέσα σε αυτό το κλίμα το Μέγαρο Μαξίμου νιώθει και την πίεση που δημιουργεί η στάση του πρώην κυβερνητικού εταίρου Π. Καμμένου, ο οποίος χθες υπονόησε ότι θα ψηφίσει ακόμη και πρόταση μομφής μαζί με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη για να μπλοκάρει τη Συμφωνία των Πρεσπών. Η κυβέρνηση δεν σηκώνει τους τόνους έναντι του προέδρου των ΑΝΕΛ, θεωρώντας ότι επί της ουσίας αναμετράται με τη ΝΔ λίγο πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών. Αυτό δεν σημαίνει, βεβαίως, ότι περνούν απαρατήρητες οι επιθέσεις του, κάτι που σχολίασε και ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς, διαπιστώνοντας ότι «αντιδρά σπασμωδικά στην παρούσα φάση».

Υποκατώτατος

Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά και τις συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα με τους εκπροσώπους των θεσμών στο πλαίσιο της μεταμνημονιακής παρακολούθησης. Αρμόδιοι κύκλοι της επισημαίνουν ότι δεν τέθηκε ζήτημα μη κατάργησης του υποκατώτατου μισθού, σχολιάζοντας με νόημα πως «ακόμη και αν το έθεταν, δεν υπήρχε περίπτωση να τον διατηρήσουμε». Παράλληλα το οικονομικό επιτελείο περιμένει να δει πότε θα ανάψει το «πράσινο φως» για την επιστροφή κερδών των ελληνικών ομολόγων από την ΕΚΤ, διότι αυτό θα αποτελέσει ένα ισχυρό σήμα προς τις αγορές.

Τι προβλέπεται

Σε περίπτωση που κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας με υπογραφές τουλάχιστον 50 βουλευτών από τη Νέα Δημοκρατία σήμερα ή αύριο, αυτομάτως σταματά η συζήτηση της Συμφωνίας των Πρεσπών στην Ολομέλεια της Βουλής. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ξεκινήσει τη διαδικασία σε τουλάχιστον 48 ώρες. Η συζήτηση της πρότασης δυσπιστίας μπορεί να διαρκέσει έως και τρεις ημέρες. Ετσι, το αργότερο που μπορεί να ψηφιστεί η Συμφωνία των Πρεσπών είναι την ερχόμενη Δευτέρα.

ΣΥΡΙΖΑΜέγαρο ΜαξίμουΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπρας