Πολιτική|14.09.2021 09:06

Επικοινωνιακή ρελάνς επιδιώκει η κυβέρνηση - Το «βάρος» θα σηκώσει ο Μητσοτάκης

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να ανακτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων στο επικοινωνιακό πεδίο επιδιώκει η κυβέρνηση, μετά από τις καταστροφικές πυρκαγιές, την καλοκαιρινή αναζωπύρωση  της πανδημίας αλλά και τα απόνερα του ανασχηματισμού. Στις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Νέα Δημοκρατία διατηρεί σαφές προβάδισμα, ωστόσο καταγράφεται μια υποχώρηση των ποσοστών και υπάρχουν σημάδια «φθοράς» σε επιμέρους ποιοτικά χαρακτηριστικά. 

Επικοινωνιακή αντεπίθεση για παροχές

Από το «γαλάζιο» στρατόπεδο επιχειρείται μια επικοινωνιακή αντεπίθεση με παροχές για το 2022, καθώς η οικονομία είναι αυτή που κρίνει σε μεγάλο βαθμό το εκλογικό αποτέλεσμα. Και μπορεί  η κυβέρνηση  να διαψεύδει τα σενάρια για πρόωρες κάλπες ωστόσο έχουν ήδη μπει τα διλήμματα για την επόμενη ημέρα. Ο πρωθυπουργός έκλεισε από τώρα τα παράθυρα  συνεργασιών, στέλνοντας μήνυμα πως  : αν η Νέα Δημοκρατία  είναι πρώτη χωρίς αυτοδυναμία θα στηθούν εκ νέου κάλπες.

Στόχος είναι να συσπειρωθεί το λεγόμενο αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο - η δυναμική του οποίου φάνηκε στις εκλογές του 2019- και να μην «αντικατασταθεί» από ένα αντικυβερνητικό μέτωπο. Το καλοκαίρι- κατά τη διάρκεια των πυρκαγιών - υπήρξαν αντικυβερνητικά hashtag στο twitter, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα συνθήματα ακούστηκαν στο λαϊκό προσκύνημα του Μίκη Θεοδώρακη στη Μητρόπολη.  Ωστόσο αυτά τα φαινόμενα δεν έχουν λάβει ευρύτερες διαστάσεις και αποδίδονται από την κυβέρνηση σε κομματικούς αντιπάλους 

Δεν θέλουν αναβίωση «αγανακτισμένων»

Δεδομένο είναι πως στο «γαλάζιο» στρατόπεδο δεν θέλουν να αναβιώσει ένα  κίνημα  «αγανακτισμένων» και σε αυτή τη φάση επιχειρεί με όχημα την οικονομία να καλλιεργήσει μια εικόνα αισιοδοξίας. Αυτό αποτυπώνεται στην κυβερνητική ρητορική για άλμα ανάπτυξης και στις  συνεχείς αναφορές στην «Ελλάδα που αλλάζει». Την ίδια στιγμή μέτρα που μπορεί να πυροδοτήσουν εστίες έντασης - όπως  για παράδειγμα η πανεπιστημιακή αστυνομία-  παίρνουν μετάθεση.

Σε αυτή την επικοινωνιακή αντεπίθεση το κύριο βάρος θα σηκώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που το επόμενο διάστημα θα έχει έναν κύκλο επαφών σε διάφορες περιοχές της χώρας. Η χθεσινή επίσκεψη στα  Φάρσαλα ήταν η αρχή, με τον πρωθυπουργό να μιλά με νέους αγρότες αλλά και να παρεμβαίνει τηλεφωνικά ακόμα και σε χιουμοριστική  εκπομπή. Επρόκειτο για μια διαφορετική εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος ανήρτησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τη συνομιλία που  είχε  με έναν 83χρονο  αγρότη με το παρατσούκλι  «Ντάλτον».

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού

(EUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ)

Η δημοτικότητα του πρωθυπουργού στις τελευταίες δημοσκοπήσεις παραμένει σε υψηλά επίπεδα- με μεγάλη διαφορά από τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς- ωστόσο μια σειρά χειρισμών δέχονται αμφισβήτηση. Για παράδειγμα, σε  έρευνα της PRORATA  η πλειοψηφία (45%) δηλώνει ότι ο πρόσφατος ανασχηματισμός ούτε θα βελτιώσει ούτε θα χειροτερέψει τη λειτουργία της κυβέρνησης. Τη ίδια στιγμή  το 38% πιστεύει ότι θα χειροτερέψει την λειτουργία της κυβέρνησης  και μόλις το 14% ότι θα την βελτιώσει.

Επομένως, το προσεχές  διάστημα θα επιχειρηθεί   μια «γαλάζια» αντεπίθεση, με  στόχο να σταλεί μήνυμα restart της κυβερνηση. Μάλιστα υπάρχει  στα πολιτικά πηγαδάκια μια συζήτηση για το κατά πόσο στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες θα υιοθετηθεί μια αμερικανική προσέγγιση στο πεδίο της πολιτικής επικοινωνίας. Να σημειωθεί πως στις ΗΠΑ δίνεται βαρύτητα σε ένα πιο «προσωπικό» προφίλ των υποψηφίων - ακόμα και με στοιχεία lifestyle- κάτι που στην Ελλάδα δεν είναι τόσο διαδεδομένο.

Επίσης, μένει να φανεί αν στο δρόμο προς τις κάλπες θα επαναδραστηριοποιηθεί ο Αμερικανός γκουρού της επικοινωνίας Σταν Γκρίνμπεργκ, που είχε ρόλο στη «γαλάζια»  στρατηγική στις εκλογές του 2019. Πρόκειται για ένα πρόσωπο με βαρύ βιογραφικό, καθώς στο παρελθόν είχε ασχοληθεί με τις  καμπάνιες πολιτικών όπως ο Μπιλ Κλίντον, ο Τονι Μπλερ και ο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

Όλες οι ειδήσεις

«Ημουν με τα γελάδια»: O Ντάλτον - κτηνοτρόφος στο OPEN για τον διάλογο με Μητσοτάκη

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ανατροπή - Τι είναι στο τραπέζι και πώς θα υπολογίζεται

Ραντεβού για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr - Άνοιξε η πλατφόρμα για 285.000 για τρίτη δόση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εμπαίζει την κοινωνία

Κυριάκος Μητσοτάκηςδημοσκοπήσειςκυβέρνηση