Πολιτική|14.09.2021 09:07

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης εμπαίζει την κοινωνία

Βούλα Κεχαγιά

H μεθεπόμενη μέρα των πρωθυπουργικών εξαγγελιών στη ΔΕΘ βρήκε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εξαπολύει πυρ ομαδόν κατά του Κ. Μητσοτάκη με αιτιάσεις για εμπαιγμό των νέων και για μέτρα-πυροτεχνήματα που εξυπηρετούν μόνο την επικοινωνιακή ανάγκη της κυβέρνησης. Η εμφάνιση του κ. Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη και τα όσα είπε τόσο στην ομιλία του το βράδυ του Σαββάτου όσο και στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου συζητήθηκαν και στη συνεδρίαση του πολιτικού κέντρου της Κουμουνδούρου υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Αργότερα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν ότι τα νέα μέτρα Μητσοτάκη ανέρχονται σε μόλις 404 εκατομμύρια ευρώ αντί του πακέτου των 3,5 δισ. ευρώ που διαφήμιζε η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια εξηγούσαν πως το άθροισμα των μέτρων είναι 3,343 δισ. εκ των οποίων νέα μέτρα είναι 404 εκατομμύρια ευρώ, αφού ήδη ισχύουν και τρέχουν μέτρα 2,576 δισ. ευρώ. Οι επεκτάσεις υφιστάμενων μέτρων επεκτείνονται στα 463 εκατομμύρια ευρώ.

«Απατεωνιές» χαρακτήρισε τις παροχές ο Τσακαλώτος

Ακόμη και ο φειδωλός σε χαρακτηρισμούς συντονιστής επί των Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος μίλησε στο Facebook για “απατεωνιές” συντασσόμενος κι επισήμως πλέον με τη γραμμή του Αλέξη Τσίπρα που ακριβώς έναν χρόνο πριν είχε αποκαλέσει τον Κ. Μητσοτάκη στη Βουλή “πολιτικό απατεώνα”. Μάλιστα τότε είχε δημιουργηθεί εσωκομματικό θέμα στην Κουμουνδούρου με τον πρώην υπουργό Οικονομικών να διαφοροποιείται ανοιχτά με την συγκεκριμένη διατύπωση γεγονός που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις στελεχών  αλλά και ψηφοφόρων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 

H κριτική είχε επικεντρωθεί στο timing κατά το οποίο ο κ. Τσακαλώτος πήρε αποστάσεις από την γραμμή Προέδρου καθώς συνέπιπτε με μία στιγμή που ο πρωθυπουργός ήταν στριμωγμένος πολιτικά και ο Αλέξης Τσίπρας μόλις είχε προχωρήσει σε ανασχηματισμό των τομεαρχών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.

Η έκρηξη ΣΥΡΙΖΑ

Την έκρηξη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε χθες η αποκάλυψη πως η εξαγγελία για την ενίσχυση νέων εργαζόμενων και εργοδοτών για ένα εξάμηνο με το ποσό των 1.200 ευρώ που θα μοιράζονται τα δύο μέρη αφορά μόνο 100 ευρώ για έξι μήνες στον βασικό μισθό!

“Ο κ. Μητσοτάκης κυριολεκτικά πουλά φύκια για μεταξωτές κορδέλες με την εξαγγελία για το “πρώτο ένσημο” και την επιδότηση με 1.200 ευρώ για ένα εξάμηνο για τους νεοπροσλαμβανόμενους νέους έως 29 ετών “ σχολίασε η  τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου εξηγώντας: “Στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα περιορισμένο πρόγραμμα χωρίς προοπτική συνέχειας της απασχόλησης των νέων μετά τους έξι μήνες, που δίνει στον βασικό μισθό επιπλέον 100 ευρώ το μήνα και το μισό ποσό στις περισσότερες περιπτώσεις που αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης, χωρίς να προβλέπει ως αναγκαία προϋπόθεση ότι οι επιχειρήσεις δεν θα πρέπει προηγουμένως να έχουν προχωρήσει σε απολύσεις.

Για το θέμα ο εκπρόσωπος Τύπου Νάσος Ηλιόπουλος διερωτήθηκε: “δηλαδή η πρόταση της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ανεργίας των νέων είναι το πρόγραμμα με τα 1.200 ευρώ, που στον εργαζόμενο πάνε τα 600, τα οποία είναι τελικά 100 τον μήνα για έξι μήνες; Καλύτερα να έμενε στα data”.

Το πρόγραμμα ΟΑΕΔ

Ομοίως, η Έφη Αχτσιόγλου είπε ότι ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ένα πρόγραμμα του ΟΑΕΔ, από αυτά που υπάρχουν εδώ και δεκαετίες με επιδότηση για έξι μήνες 100 ευρώ στην επιχείρηση και 100 ευρώ στον εργαζόμενο. Η τομεάρχης Οικονομικών έκανε λόγο για κουτοπονηριά του πρωθυπουργό σχολιάζοντας πως είναι εξαπάτηση ο κ. Μητσοτάκης να εξαγγέλει ένα τέτοιο πρόγραμμα ως πολιτική αντιμετώπισης της ανεργίας.

Επιπλέον, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανέφερε πως όταν κάποιος λέει ότι οι νέοι είναι προτεραιότητα και τούς δίνει το 0,5% των μέτρων (100 ευρώ τον μήνα, για έξι μήνες σε ελάχιστους “το λες και απατεωνιά”.

Σημειωτέον πως το πολιτικό κέντρο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έκανε μόνο αποτίμηση του τριημέρου Μητσοτάκη στη Θεσσαλονίκη, αλλά προχώρησε περαιτέρω στην προετοιμασία της παρουσίας Τσίπρα στη ΔΕΘ όπου θα αντιπαρατεθεί ένα συνολικό πρόγραμμα για την ανασυγκρότηση της κοινωνίας με πολιτικές που απευθύνονται στη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία.

Όλες οι ειδήσεις

«Ημουν με τα γελάδια»: O Ντάλτον - κτηνοτρόφος στο OPEN για τον διάλογο με Μητσοτάκη

ΕΝΦΙΑ: Έρχεται ανατροπή - Τι είναι στο τραπέζι και πώς θα υπολογίζεται

Ραντεβού για εμβόλιο στο emvolio.gov.gr - Άνοιξε η πλατφόρμα για 285.000 για τρίτη δόση

Επικοινωνιακή ρελάνς επιδιώκει η κυβέρνηση - Το «βάρος» θα σηκώσει ο Μητσοτάκης

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑνέα μέτραΑλέξης Τσίπρας